Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Панчарево“ – голям район, големи проблеми. Как "Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне“ помага

Милена Алексиева и Галина Бел
Снимка: Радио София

„Панчарево“ е един от най-големите по територия райони в София. Парите обаче, които Столичната община отпуска за района, са недостатъчни, казаха в предаването „Събуди се, София“ Галина Бел и Милена Алексиева от „Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне“. Те обясниха, че досега липсата на Подробен устройствен план за „Панчарево“ е спирала до голяма степен развитието на селата в населеното място. ПУП вече има, но не съвсем, защото още не е излезнал от Съда, тъй като има жалби, каза Галина Бел.

Тя уточни, че в Кокаляне на много места хората са си изградили незаконна канализация, която се изсипва в деретата.

„Като знаем как работи община толкова години даже не съм сигурна дали искам да имаме канализация. Ако всичко е по каталог, нещата могат да бъдат добре. Ние от 10 години слушаме „няма да правим улици, защото трябва да правим канализация“. Аз съм убедена, че следващите 10 години канализация при нас няма да има – първо, защото районът е много сложен, второ – колко процента от София има канализация?“, каза Бел.

По отношение на ремонта на бул. „Самоковско шосе“, частта при Панчарево, Кокаляне и Пасарел, е дадена за поддръжка от АПИ на Столичната община, обясниха Галина Бел и Милена Алексиева.

„Всяка година, нас ни притесняват по два-три пъти в годината, защото се пълнят дупки там. Стават задръствания, по 1 час не могат да излязат хората за работа. „Самоковско шосе“ е единствената пътна артерия за връзка със столицата. От 5-6 години се опитваме да побутнем Столичната община да извърши една паралелна улица“.

Галина Бел и Милена Алексиева добавиха, че имат проблем и със зеления отпадък от почистването на дворовете. Той трябва да се откарва до Долни Богров в компостиращ завод, но това не се прави.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Марин Лесев

Софийски разкази - Българските кулинарни традиции

Марин Лесев е днешният ни гост. Кое е традиционна кухня и защо се среща и скандинавска кухня в българските кулинарни книги, които той колекционира? Колко са видовете мусака? Чуйте го: "Колекцията ми на печатни издания на кулинарна тема е по-голяма от тази в Рекордите на Гинес. Най-старата на български е с 90% преводна литература. Кулинарите ни са..

публикувано на 15.06.24 в 15:00
Теодор Траянов

Адресите на любовта - Теодор Траянов

Поетът Теодор Траянов е обожествяван от любимата си Поетът-символист Теодор Траянов „живял в грях“ 14 години с актрисата и поетеса Дора Дюстабанова. От мига на тяхното запознанство, тя е убедена, че е създадена да обича и да служи на големия талант. Тяхната връзка била любима клюкарска дъвка на столичния бомонд, понеже литераторът бил женен и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00

Какво е безценното за всеки

The Sofianer се завръща! Отново търсим най-впечатляващите творби, които описват София. Този път темата ни е: Какво е безценно за теб в София – интервю с Бистра Иванова от Мулти-Култи: "Получаваме вече първите творби на артистите. Познаваме легендарните корици на Ню Йоркър, станали част от публичния живот. Има течение на световни градове, които..

публикувано на 15.06.24 в 11:30

Ранни комари

Столичани се оплакват от нашествие на комари дори и в светлата част на деня. Правени ли са обработки с препарати в близките седмици и не са ли закъснели мерките, които предприемат от СО с пръскането, което ще правят на 17-и, в понеделник? От кои столични райони ще започне работата на служителите от общината и само градинките и парковете ли ще бъдат..

публикувано на 15.06.24 в 10:58
Елена Джокович (вляво) и Станимира Мандова

Кауза - да споделяш

Инициативата за изучаване на Балкански езици , от която Американски съвет – клон България е част, търси приемно семейство за американски студент – интервю с Елена Джокович, представител на Американския съвет и Станимира Мандова, която е споделила дома си с един от студентите: "България участва от 2016 в "Yes Abroad". Основна част е приемното..

публикувано на 15.06.24 в 10:39

Всички сме минали през тези площадки и те ни свързват

Доброволческа инициатива за облагородяване на детски площадки – „ Бъди общественополезен “ тази събота от 9:30ч. ще направи първата си съвместна детска площадка в емблематичния парк в жк Младост 2 – “Парк 100 Години София”, където заедно с доброволци ще реновират няколко редки катерушки и люлки – интервю с Евлоги Вацев: "В горната част на парка сме,..

публикувано на 15.06.24 в 09:47
Бяла Слатина

"Форум", 14.06.24: Климатичните аномалии

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: Метеорологичните аномалии. Доброволчеството при бедствия и аварии. Военна  подготовка на младите..

публикувано на 14.06.24 в 20:20