Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

През декември в Дома на киното

Инициативата "3 от 30-те" представя три черно-бели филма от 30-те години на XX век

За нея разказа кинокритикът Доцент д-р Александър Донев

Доцент д-р Александър Донев от Институт за изследване на изкуствата към БАН, гост в Радиокафе
Снимка: Радио София

Доцент д-р Александър Донев е част от екипа на Института за изследване на изкуствата при БАН, специалист по кинознание и кинокритик. Той бе гост в Радиокафе, за да разкаже за забележителната инициатива „3 от 30-те“ на "Гьоте институт", който в началото на декември в Дома на киното ще представи селекция от 3 черно-бели филма от 30-те години на XX век, създадени в периода на подем на германската кино индустрия.

„Това са едни от първите звукови филми на германското кино, те са черно-бели, но са първите, с които звукът навлиза в киното. Те имат много модерна концепция за използване на звука. Причините за разцвет на германското кино след Първата световна война са икономически и културни. Една държава, която е понесла много тежки щети, загуби – стопански, икономически, но и морални, духовни, се обръща към киното – не само като средство за забавление, но и като източник на преосмисляне на немската историческа съдба“, разказа той.

По думите му, целия период от 20-те години, до идването на Хитлер на власт, германското кино и култура рефлектират на последиците от Първата световна война. Неслучайно първият филм от тази програма е „Западният фронт 1918“, който е реплика на известния роман на Ерих-Мария Ремарк „На Западния фронт нищо ново“, допълва доц. Александър Донев.

Той уточнява, че това са филми, които са изключително критични към войната.

Всъщност, и трите филма в тази мини панорама са със звук. Макар и създадени само 2-3 години след навлизането на звука в киното, в тях по много модерен начин се използват звуковите средства. И трите филма се считат за новаторски и относно това, че предвещават тенденции в световното кино, които намират развитие много по-късно, посочва кино експертът.

Дори и спрени от властите по онова време, филмите са съхранени от частни компании, чиято собственост са били. Българските зрители ще могат да видят тези филми в най-добрия им вид, в който са ги гледали зрителите от 30-те години, увери доцент д-р Александър Донев.

Чуйте още интересни подробности от разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

80% от асансьорите се движат "на магия" и са потенциални убийци

„От 15 години – откакто съществува Българската асансьорна асоциация (БАА), пледираме да се обърне сериозно внимание на състоянието и безопасността на асансьорите в цялата страна. Предложения отправяме към всички институции, които имат отношение по този въпрос – Министерството на икономиката, МРРБ, Държавната агенция за технически надзор и..

публикувано на 06.02.23 в 19:54

Петима артисти изобразяват жената с висшите и низшите ѝ страсти

Двама скулптори и трима български художници представят разнообразни творби, посветени на жената в месец, който обхваща и Свети Валентин, и Осми март. Вернисажът е на 7 февруари от 18 ч. в Музей-галерия „Анел“, когато и където почитателите на съвременното изкуство ще могат да видят творби на Валентин Старчев, Вихрони Попнеделев, Ивайло..

публикувано на 06.02.23 в 18:24

"Да пеем на жестомимичен език" събира общността на чуващите и на глухите хора

На 10 февруари, в галерия „Artur“ ще се състои лекция-концерт  „Да пеем на жестомимичен език" . Събитието е част от поредицата музикални изяви, в които хора от глухата общност изявяват своите таланти пред публика. То ще се проведе в две части –  лекционна и концертна . В лекционната част ще бъдат показани основни жестове и ситуации в ежедневието на..

публикувано на 06.02.23 в 17:27

Зелената енергия - в предизборните обещания на политиците

Първото за 2023 година събитие от емблематичната кампания „Да! На българската зелена икономика“ на медия „Стандарт“ събира на едно място власт, бизнес и експерти, за да представят и разяснят Енергийната стратегия 2023-2053 , изготвената от Министерството на енергетиката, както и да предложат най-добрите и ефективни решения по актуалните проблеми..

публикувано на 06.02.23 в 16:26

Националният политехнически музей се включва в 12-ото издание на Седмицата на брака

На 11 февруари, Националният политехнически музей организира Семейна събота, по повод Международната седмица на брака , която се провежда от 7 до 14 февруари 2023 г. Организаторите от музея са предвидили забавления за цялото семейство. От 11.00 ч. ще започне музейно-познавателната игра „Детектив в музея“ , а от 12.30 ч. в кабинета по физика..

публикувано на 06.02.23 в 14:52

Инициатива за опазването на норките в България

"Европа без кожи" е гражданска инициатива, която стартира на 18 май 2022 г. Фокусът й е да се забрани отглеждането и умъртвяването на животни в специално приспособени ферми с цел добиване на кожи. Подробности пред Радио София разказа Илина Генова, която е от екипа на гражданската организация "Невидими животни". По думите й са публикувани..

публикувано на 06.02.23 в 13:52

Стартират безплатни онлайн курсове за матурата по български език и литература след 12-и клас

На 31 януари стартираха безплатни онлайн курсове за матурата по български език и литература след 12-и клас . Първият урок беше на тема „Матурата по български език и литература – съдържание и изпитен формат“. На 7 февруари е следващият урок, който ще бъде излъчен във Фейсбук страницата и Yоutube канала на „Просвета“ . Онлайн курсовете ще..

публикувано на 06.02.23 в 13:33