Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрген Чернохорски: Виена и София имат много общи неща

Снимка: Ойроком ПР

Според класациите един от градовете, които са най-добри за живеене е Виена, а една от водещите туристически медии в САЩ класира австрийската столица сред най-добрите дестинации за пътуване през 2023 г. Подробности по темата пред Радио София разказа виенският градски съветник Юрген Чернохорски, който посещава нашата страна за втори път. Нещата за които той отговаря в родината си са климат, околна среда, демокрация и персонал.

"Причината, поради която съм в България е, че Виена и София имат много общи неща и споделяме общи визии и политики помежду си. И двете столици са еднакви по площ, еднакво зелени са, имат и много гори, паркове и зелени пространства", отбеляза той.

Чернохорски допълни, че и двата града са изправени пред предизвикателства свързани с климатичните промени и проблемите произлизащи от тях, най-вече с покачващите се температури. От виенската градска управа са си поставили цел през следващите 18 години да постигнат пълна климатична неутралност. По думите му един от устойчивите акценти е намаляване на замърсяването на въздуха, тъй като в момента нито един от градовете не е устойчив на климатичните промени.

Преминаването на отопление от възобновяеми енергоизточници и ограничаването на трафика са също едни от важните акценти.

"И двата града имат много паркове и гори, които ни охлаждат най-вече през топлите месеци. Колкото по-големи са населените места, толкова повече усилия се влагат в това, да се направи града по-хладен. София се нуждае от сериозни промени в зеленината на уличното пространство. Във Виена се стремим да засаждаме годишно около 5 хиляди дървета само по улиците и булевардите", отбеляза Чернохорски.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 1000 деца годишно остават извън детските градини в столичния район "Триадица"

„Триадица“ е един от столичните районите с най-много чакащи за детските градини. Около 1000 деца годишно не успяват да се класират в детско заведение. Анализ, направен от районната администрация на „Триадица“ показва, че в рамките на следващите 3-4 години най-вероятно проблемът ще се прехвърли и в училищното образование. Тогава няма да достигат и..

публикувано на 29.03.24 в 09:53

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път. От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват..

публикувано на 29.03.24 в 08:23

Работната седмица завършва със слънце и температура в София около 21°

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт, съобщиха от НИМХ. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°; минималните ще са предимно между 4° и 9°, малко по високи в Северозападна България, в София – около 5°. Над планините ще бъде предимно..

публикувано на 29.03.24 в 07:35

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадсетотокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от въпросите, които ще бъдат дискутирани в рамките на събитието CyberCLUB Community Day '24, посветено..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста сериозен напредък в тази посока. Те дават възможност за бързо разработване на култури с полезни..

публикувано на 28.03.24 в 16:07
Доц. д-р Анна Пампулова

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели

Доцент д-р Анна Пампулова е хореограф, педагог, режисьор и човек на изкуството. Тя е допринесла много за развитието в тази сфера. Нейното гостуване в предаването "Добър вечер, София" за да ни представи пиршество на духа, на което предстои да се насладим съвсем скоро. Ето какво ни разказа: "Става въпрос за стойностен проект, в..

публикувано на 28.03.24 в 16:03