Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не сме списание, а антология

Съживяват и модернизират най-важната платформа за български комикси през последните 40 години. 2022 ще завърши с издаването на списание Дъга, Том 1. Девет нови комикса, събрани в 116 страници. От тук нататък, за Дъга ще се грижи Комикс Манифактура, в която могат да участват всички - и фенове, и автори. Заедно, ще гласуваме какво ще бъде бъдещето на комиксите в България и на Балканите – интервю с Андрей Андров и Денис Българанов от Комикс Манифактура:

"Ние не сме списание, а антология. Нямаме конкретна дата за следващия том. Искахме да продължим идеята на Дъга - най-добрите български комиски. Дъга носи спомените на две поколения. Позволяваме на подрастващото поколение да се запознаят с тях. Създаваме платформа с лесен достъп. Сдружението ни е най-демократичният начин да запазим идеята. 

Не можем да развиваме търговска дейност. Работим с издателство "Потайниче" и ще представим тома си на тяхната шатра номер 409 в Панаира на книгата в НДК от 6 до 11 декември.

Най-вероятно догодина ще издадем още 1-2 книги. Климатът сега е съвсем различен, макар че печатните издания не са на почит, комиксите продължават да са. Дъга в миналото се е правила много професионално, това е било начинът децата да се запознават с разказвателните рисувани истории. След 1992 изданието трудно се е борило финансово с преводните комикси. Макар и да не искаме, доста време ще останем в бутиковата категория.

Нямаме стриктна редакционна политика, избягваме само сексуално съдържание. Даваме на креативния екип платформа, където да работи. Събираме нови автори с такива, които много добре знаят какво правят. Видяхме как ветераните комуникират с новите, беше страхотно да видим натурално сътрудничество, което не е в симулирана среда, това е вид обучителен процес.

Гентацо от Бонзай се завръща, другите герои са от нови истории. Сър Георги е жестоко колоритен герой, това е интерактивен комикс-игра. Имаме и героя Божидар, който не обича да му пипат коня и трябва да опази България в края на 14-и век.

Ние сме на моста между трите комикс-култури: азиатска, европейска и американска. Нашите са с елементи от трите, при това са балкански. Антологичният принцип се оказва ефективен още от началото на 20-и век в Белгия и Франция. Можем да гледаме спокойно как балканската комикс-сцена се представя навън, благодарение на сръбския автор в първия ни том." 

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: naukamon.eu

"Форум", 17.04.24: Зеленият преход и възможността икономиката да "позеленее"

Коментатори във "Форум" тази седмица са социологът Мила Минева и рапърът Матю Стоянов (Жлъч). Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: - Възможен ли е зеленият преход? - Велоалеи срещу паркоместа - как се взимат решенията в София, как общуват гражданите? - Пропуснати ползи за българската икономиката, заради това,..

публикувано на 17.04.24 в 18:44

За 11 пъти избори – нула реформи в образованието

Фондация „Заедно в час“ публикува свой анализ, в който обръщат внимание на липсата на темата за качествено образование от страна на всички политическите лидери, така че от училищата да излизат подготвени за успешен живот хора. „През последните пет години българските граждани са избирали президент, парламент и местни ръководства осем пъти...

публикувано на 17.04.24 в 17:53

Зам.-кметът на София по строителството подава оставка

Зам.-кметът с ресор строителство Иван Матов подава оставка. Във фейсбук той написа:  Общинският съветник от ГЕРБ - СДС Георги Георгиев коментира пред БНР:  "Кабинетът на кмета се клати! Очевидно има големи проблеми там, за които ние алармирахме. Защо зам.-кметът на София си е подал оставката? Къде е кметът?  Кой ще изпълнява строителната..

публикувано на 17.04.24 в 16:30
Силвия Георгиева

Необходими са реформи за по-голяма финансова автономност на общините

Необходими са реформи за по-голяма финансова автономност на общините, стана ясно по време на заключителната пресконференция по проект „Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на финансовото управление на местно ниво в България“. Националното сдружение на общините в Република България от години алармира за необходимостта от..

публикувано на 17.04.24 в 15:24

Фондация "Прочети София" отбелязва 10-годишния си юбилей с редица събития

От 4 до 6 април 2024 г.  в София се проведоха "Литературни срещи" . Изданието беше специално, защото започна с отбелязването на 10-годишния рожден ден на фондация "Прочети София" – организатор на събитието. Темата на пролетните "Литературни срещи" неслучайно е била "Порастване" – растежът като зрялост, като мъдрост, като фин баланс между..

публикувано на 17.04.24 в 15:15

"Мигранти с таланти" представя сценични изяви на чужденци у нас

На 18 април 2024 г. от 19:00 ч. "Мулти култи колектив" кани всички желаещи на едно много специално шоу "Мигранти с таланти", с невероятни артисти от 13 държави. Това са мигранти от Полша, САЩ, Украйна, Ирландия, Аржентина, Турция, Индия, Германия, Словения, Иран, Англия, Етиопия, Гърция… Те живеят и работят в София от години и разнообразяват и..

публикувано на 17.04.24 в 13:20

Младежи от 4 държави насърчават избирателната активност

"Полезен ли е моят глас?" и как младежи от 4 държави работят по стратегия за насърчаване на избирателната активност? Студенти и ученици на възраст от 18 до 25 години от България, Франция, Испания и Швеция проучват причините за ниската избирателна активност и за спада на доверие в институциите на местно, национално и европейско ниво. Младежите..

публикувано на 17.04.24 в 12:53