Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Професиите на бъдещето

Защо границата между реалността и виртуалната реалност се размива и до какви промени в ежедневието ни ще доведе това? Българският разработчик на решение за смесена реалност QuarkXR е напът да набере над 1,7 млн. лева от български, румънски и други европейски инвеститори, като първа стъпка от общ рунд 2,9 млн. лева – интервю с Красимир Николов, управител на QuarkXR:

"В момента има различни устройства за виртуална, смесена и добавена реалност. В последната виждаме реалността с добавяне на елементи. В бъдеще технологията ще доведе до събирането им в едно, може би след 5-7 години. Има и в момента добри приложения - като използваме очила с виртуална и камери за реална среда.

Ние сме хоризонтална платформа и искаме да обхванем и трите приложения. В смесена среда има приложения за дизайн, архитектура и строителство, във виртуалната - обучения на пилоти и кадри. За компаниите става въпрос за съкращаване на времето за достигане на новите им продукти до пазара. Това е и по-добър начин хората да се учат на нови професии. Позволяваме на бизнес-приложения да се използват на очила за виртуална реалност. Преди те са били във възможностите само на мощен компютър.

Скъпите технологии стават по-достъпни. Новите технологии идват първо в облака. В България имаме интересни приложения дори в областта на човешките ресурси. Дигитализацията винаги е на дневен план, трябва да използваме най-модерните технологии.

Образованието е един от най-силните сектори на добавената реалност. Всяко нещо, което децата трябва да учат и да е свързано с мускулна памет, е по-добро с виртуална реалност. Да не говорим за телепортирането в друго време в часовете по история например. Историческите забележителности могат да имат дигитален двойник, с който да придобием потапящо преживяване.

Работим с корпоративни клиенти, фокусираме се върху индустриални такива като Bosch, концентрираме се върху производство и дистанционна работа на екипи. Имаме различни сфери на потенциално развитие, най-вече за облачна инфраструктура, бизнес развитие, продажби, маркетинг."



По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София ще бъде подложена на кулинарен одит от Michelin Guid

След проведени срещи с екипа на Michelin Guid - най-авторитетната световна система за гастрономически оценки, София официално получи възможност да бъде подложена на кулинарен одит. Това е ключовата първа фаза в процеса за потенциално включване в селекцията на Michelin, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Процесът се реализира от Столична..

публикувано на 24.11.25 в 07:35

Времето ще бъде слънчево, но тудено

През деня ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, в източните райони до 5°-6°, в София – около минус 1°, съоббщават от Националния институт по етеорология и хидрология. В по-голямата част от страната ще бъде слънчево, на места в равнинните райони преди обяд видимостта ще е намалена...

публикувано на 24.11.25 в 06:15
Дженк и Антонио (вдясно) в Дъблин

Тиха, слънчева, добре разказана история

За пръв път чуждестранно китарно дуо се продуцира и издава от българска компания, известна предимно като концертен промоутър. Явор Ганчев е име, което свързваме както с основания преди над 35 години и съществуващ до днес музикален магазин "Дюкян Меломан", така и с концертите от началото на века, неслучайно събрани под името " Джаzz+ ": "Едното начало..

публикувано на 23.11.25 в 11:00
Добавената стойност на майсторските класове

От виненото до божественото

Емил Коралов представя поредното 14-о издание на Фестивала Di Vino Taste: "Очевидно фестивалът е устойчив, българската винена индустрия се развива на все по-високо ниво. Освен този, правим и други фестивали, за да става българското вино по-видимо. Ще бъдат представени всички региони. Бялото вино е класифицирано като елегантно, а районът на..

публикувано на 23.11.25 в 10:20

Всичко, което се случва, е музика

Салон на музите - няма как да не свързваме фестивала със Светлана Иванова. Пианистка и певица. Завършила в София, после учила във Виена. Живяла в ЮАР и Австрия. Сега е наш гост, който представя предстоящия им спектакъл: "Започваме с "Носорог в банята" от сборника разкази "Ръчен багаж" на журналиста Георги Милков, другата муза е небесната с Росен..

публикувано на 23.11.25 в 09:52
ул.

Софийски разкази - Спомен за ул. "Търговска"

Къде е била ул. "Търговска" - наследник на старата софийска голяма чаршия? Слушаме спомените на Тодор Влайков от влизането му в София. Поглеждаме и книгата "София през вековете" на Александра Монеджикова - особено за софийския безистен. Още за участта за стария "Чохаджийски хан" в спомените на Феликс Каниц и Евлия Челеби. Георги Каназирски-Верин..

публикувано на 22.11.25 в 16:00
Георги Белстойнев

Историята оживява - Георги Белстойнев

Георги Белстойнев, освен самоковски художник, е първият уредник на музея на Димчо Дебелянов в Копривщица. С помощта на уредника на самоковския музей Любомир Николов. Слушаме Елена Белстойнова, дъщеря на художника: "Историята започва от белия (хубавия) Стойне, шивач. Бяга от Самоков в Панагюрище, може би е изработвал дрехите на Бенковски. Синът му..

публикувано на 22.11.25 в 15:00