Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Живот в пустинята след нефтен разлив

Нефтеният разлив
Снимка: архив

Когото не успеят да ги потулят, новините за нефтени разливи предизвикват силно вълнение. За тях, по медиите се изказват еколози и научни работници. Обикновено, след няколко дни, други новини ни карат да забравим за случилото се. Затова бе много интересен доклада на екип, изследвал 7 години последствията от разлив от спукан нефтопровод. Станало е между Ашдод и Ейлат, при това в сърцето на природен резерват и само на 300 метра от границата между Йордания и Израел. Освен заради темата за нефтения разлив, кореспондентите на БНР Феня и Искра Декало, които присъстваха на конгреса, бяха привлечени, и че го разказваше наследницата на изселили се от България евреи - д-р Ницан Сегев-Шаулов:

"През декември 2015 ни сполетя голяма екологическа катастрофа в природен резерват Еврона, в пустинната Арава. Тя бе засечена със спътник и много бързо успяха да запушат тръбата и да изгребат замърсената почва. Не бе лесно, защото около 5000 кубически метра суров петрол се бяха разлели на около около 7 кв.км. 

Колкото и да е странно, на това место в пустинята растат акации, които са основа на веригата на биологическото разнообразие. Те са доста приспособими, и въпреки разлива, успяха да устоят (поне по-голямата част от тях). Проблемът е, че семена не можеха да се развият при замърсените почва. А тава означава, че след 50 години например, когато сегашните дървета умрат, не се знае на това място дали ще има растителност, и живот въобще, защото всички биологични видове са свързани. Катастрофата прогони от тези места и пустинните елени, които се бяха навъдили. Популацията им е спаднала почти до минимума, и не се знае дали ще могат да се възпроизвеждат и да не изчезнат.

Лично аз попаднах в тази изследователска група, след като дълго време се занимавах с изследване на нефтени разливи в морето и влиянието им върху морски обитатели. Има прилики и разлики на влиянието на подобни катастрофа в морето и на сушата. В морето, сравнително по-лесно може да се събере нефта от разливите. Създадени са технологии. Има технически средства. Предстои стартъпи да се включат при решаване на проблема за бързото изчистване на засегнати райони на сушата. Скоростта на решаване на този проблем влияе върху преодоляването на бедствието от природата."


По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

80% от асансьорите се движат "на магия" и са потенциални убийци

„От 15 години – откакто съществува Българската асансьорна асоциация (БАА), пледираме да се обърне сериозно внимание на състоянието и безопасността на асансьорите в цялата страна. Предложения отправяме към всички институции, които имат отношение по този въпрос – Министерството на икономиката, МРРБ, Държавната агенция за технически надзор и..

публикувано на 06.02.23 в 19:54

Петима артисти изобразяват жената с висшите и низшите ѝ страсти

Двама скулптори и трима български художници представят разнообразни творби, посветени на жената в месец, който обхваща и Свети Валентин, и Осми март. Вернисажът е на 7 февруари от 18 ч. в Музей-галерия „Анел“, когато и където почитателите на съвременното изкуство ще могат да видят творби на Валентин Старчев, Вихрони Попнеделев, Ивайло..

публикувано на 06.02.23 в 18:24

"Да пеем на жестомимичен език" събира общността на чуващите и на глухите хора

На 10 февруари, в галерия „Artur“ ще се състои лекция-концерт  „Да пеем на жестомимичен език" . Събитието е част от поредицата музикални изяви, в които хора от глухата общност изявяват своите таланти пред публика. То ще се проведе в две части –  лекционна и концертна . В лекционната част ще бъдат показани основни жестове и ситуации в ежедневието на..

публикувано на 06.02.23 в 17:27

Зелената енергия - в предизборните обещания на политиците

Първото за 2023 година събитие от емблематичната кампания „Да! На българската зелена икономика“ на медия „Стандарт“ събира на едно място власт, бизнес и експерти, за да представят и разяснят Енергийната стратегия 2023-2053 , изготвената от Министерството на енергетиката, както и да предложат най-добрите и ефективни решения по актуалните проблеми..

публикувано на 06.02.23 в 16:26

Националният политехнически музей се включва в 12-ото издание на Седмицата на брака

На 11 февруари, Националният политехнически музей организира Семейна събота, по повод Международната седмица на брака , която се провежда от 7 до 14 февруари 2023 г. Организаторите от музея са предвидили забавления за цялото семейство. От 11.00 ч. ще започне музейно-познавателната игра „Детектив в музея“ , а от 12.30 ч. в кабинета по физика..

публикувано на 06.02.23 в 14:52

Инициатива за опазването на норките в България

"Европа без кожи" е гражданска инициатива, която стартира на 18 май 2022 г. Фокусът й е да се забрани отглеждането и умъртвяването на животни в специално приспособени ферми с цел добиване на кожи. Подробности пред Радио София разказа Илина Генова, която е от екипа на гражданската организация "Невидими животни". По думите й са публикувани..

публикувано на 06.02.23 в 13:52

Стартират безплатни онлайн курсове за матурата по български език и литература след 12-и клас

На 31 януари стартираха безплатни онлайн курсове за матурата по български език и литература след 12-и клас . Първият урок беше на тема „Матурата по български език и литература – съдържание и изпитен формат“. На 7 февруари е следващият урок, който ще бъде излъчен във Фейсбук страницата и Yоutube канала на „Просвета“ . Онлайн курсовете ще..

публикувано на 06.02.23 в 13:33