Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Режимът на Чаушеску и още истории от комунистическия режим в книгите на Рута Сепетис

Снимка: Радио София

Рута Сепетисе американска писателка от литовски произход, която идва в България за Панаира на книгата. Творчеството й е в сферата на историческите романи. Три нейни книги са били на върха на класацията на Ню Йорк Таймс - "Сол при солта", "Пепел в снега" и "Фонтани на мълчанието". Последната ѝ книга "Трябва да те предам" пък разказва за комунистическия режим в Румъния на Николае Чаушеску. Творбите й са преведени на 40 езика в над 60 държави.

Често е канена да говори на големи форуми като срещите на НАТО, сесиите на Европейския парламент и в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон. Носител е на един от най-високите ордени в Литва. Преди да се захване сериозно с писане Сепетис 22 години работи в музикалната индустрия в САЩ, списанието Rolling Stone я включва в секцията си Women in Rock.

"Преди да стана автор работих в компания, която менажираше артисти. Аз менажирах автори на текстове, продуценти, рок банди, съставях концертите им, помагах да съставят албумите си. Някои от уменията, които аз развих тогава по време на работата си в музикалния бизнес ги използвам за писане", сподели Сепетис.

Написала първата си книга на 9 годишна въраст, Сепетис отбеляза, че винаги е мечтала да бъде писател и е решила да разказва своите истории чрез музиката. Издаденият през 2011 г. роман "Пепел в снега" разказва за геноцида сред жителите на балтийските държави след съветската окупация. По думите на авторката всяко голямо издателство е отказвало да публикува книгата, защото историята според тях е твърде странна.

"Най-накрая намерих един издател в Ню Йорк, който каза: това не е странно, това е историята за оцеляването на човешкия дух", сподели писателката и добави, че книгата вече е излязла в над 60 страни.

За романа "Трябва да те предам" Сепетис е интервюирала в продължение на 5 години около 120 души в Румъния за да събере информация за режима на Чаушеску.

"Книгата се прие с толкова много интерес, състрадание и съпричастност и хората установиха, че това е падането на Берлинската стена. И за тях това е падането на комунизма", сподели авторката. Тя отбеляза, че споделянето на такива истории може да доведе до прогрес и разбиране не само между хората, но и между страни.

Сепетис отбеляза, че когато се пише за периоди, които авторът не е преживял лично той трябва да е много внимателен.

На утрешната среща - 6 декември 2022 г. от 19:00 ч в НДК с писателката Рута Сепетис ще се срещне с публика, а акцентът ще е книгата свързана с комунистическия режим в Румъния "Трябва да те предам". Модератор на събитието ще бъде Ива Дойчинова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

80% от асансьорите се движат "на магия" и са потенциални убийци

„От 15 години – откакто съществува Българската асансьорна асоциация (БАА), пледираме да се обърне сериозно внимание на състоянието и безопасността на асансьорите в цялата страна. Предложения отправяме към всички институции, които имат отношение по този въпрос – Министерството на икономиката, МРРБ, Държавната агенция за технически надзор и..

публикувано на 06.02.23 в 19:54

Петима артисти изобразяват жената с висшите и низшите ѝ страсти

Двама скулптори и трима български художници представят разнообразни творби, посветени на жената в месец, който обхваща и Свети Валентин, и Осми март. Вернисажът е на 7 февруари от 18 ч. в Музей-галерия „Анел“, когато и където почитателите на съвременното изкуство ще могат да видят творби на Валентин Старчев, Вихрони Попнеделев, Ивайло..

публикувано на 06.02.23 в 18:24

"Да пеем на жестомимичен език" събира общността на чуващите и на глухите хора

На 10 февруари, в галерия „Artur“ ще се състои лекция-концерт  „Да пеем на жестомимичен език" . Събитието е част от поредицата музикални изяви, в които хора от глухата общност изявяват своите таланти пред публика. То ще се проведе в две части –  лекционна и концертна . В лекционната част ще бъдат показани основни жестове и ситуации в ежедневието на..

публикувано на 06.02.23 в 17:27

Зелената енергия - в предизборните обещания на политиците

Първото за 2023 година събитие от емблематичната кампания „Да! На българската зелена икономика“ на медия „Стандарт“ събира на едно място власт, бизнес и експерти, за да представят и разяснят Енергийната стратегия 2023-2053 , изготвената от Министерството на енергетиката, както и да предложат най-добрите и ефективни решения по актуалните проблеми..

публикувано на 06.02.23 в 16:26

Националният политехнически музей се включва в 12-ото издание на Седмицата на брака

На 11 февруари, Националният политехнически музей организира Семейна събота, по повод Международната седмица на брака , която се провежда от 7 до 14 февруари 2023 г. Организаторите от музея са предвидили забавления за цялото семейство. От 11.00 ч. ще започне музейно-познавателната игра „Детектив в музея“ , а от 12.30 ч. в кабинета по физика..

публикувано на 06.02.23 в 14:52

Инициатива за опазването на норките в България

"Европа без кожи" е гражданска инициатива, която стартира на 18 май 2022 г. Фокусът й е да се забрани отглеждането и умъртвяването на животни в специално приспособени ферми с цел добиване на кожи. Подробности пред Радио София разказа Илина Генова, която е от екипа на гражданската организация "Невидими животни". По думите й са публикувани..

публикувано на 06.02.23 в 13:52

Стартират безплатни онлайн курсове за матурата по български език и литература след 12-и клас

На 31 януари стартираха безплатни онлайн курсове за матурата по български език и литература след 12-и клас . Първият урок беше на тема „Матурата по български език и литература – съдържание и изпитен формат“. На 7 февруари е следващият урок, който ще бъде излъчен във Фейсбук страницата и Yоutube канала на „Просвета“ . Онлайн курсовете ще..

публикувано на 06.02.23 в 13:33