Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 7 до 14 декември пред Френския културен институт

Световноизвестният карикатурист Плантю с изложба в София – "Нашата Европа – свободна, демократична и устойчива"

Мария Конакчиева от Френски културен институт гостува в "Радиокафе"

Световноизвестният френски карикатурист Плантю ще посети България. Един от многото впечатляващи факти за него, е, че в продължение на вече 50 години, всяка седмица публикува своите карикатури във вестник "Монд".
Повече за събитието и за самия Плантю разказва в предаването "Радиокафе" Мария Конакчиева от Френския културен институт.
По думите ѝ, може да се каже, че Плантю е сред най-известните карикатуристи в света поради факта, че е широко известен и сред политици, като Франсоа Митеран и Кофи Анан, Шимон Перес, Ясер Арафат, кралят на Йордания.

Плянтю е син на индустриален дизайнер. Много млад заминава за Брюксел и попада в школа сред художници карикатуристи. Там той се "заразява" от този труден начин на израз – да намериш точната дума, точната картина за динамичната и постоянно променяща се ситуация в света, разказва Конакчиева.
"Той беше единственият, който си позволяваше в "Монд" да слага цветна карикатура. Добре е да се знае, че в България идва една световна личност. Даже и да не я познаваме - да се заинтересуваме“, съветва тя.

В сряда - 7 декември, на пл. "Славейков" ще бъде открита изложба с над 20 различни негови карикатури. Впечатляващо е и името ѝ: "Европа – свободна, демократична и устойчива".

Според Мария Конакчиева темата "Европа" е сложен и ангажиращ сюжет. Тя изрази искрена надежда посетителите да бъдат многобройни и разкри, че те ще могат да оставят своите впечатления на 2 бели табла, които ще бъдат поставени от двете страни и ще могат да кажат какво чувстват, ако решат.


Карикатуристът ще гостува в София в рамките на 3 дни. Ще участва и в широка дискусия "Европа с лице към своите демони", която ще се проведе в сряда, от 17:30 часа във Френския културен институт, на която ще присъстват политолози, журналисти, режисьорът Тео Ушев, както и българският карикатурист Христо Комарницки.

Ето какво още разказа за Плантю Мария Конакчиева:

"Той е провокативен, но говори истината. Защо е толкова известен – защото всеки чувствителен период, който светът е изживявал, го е отразявал. Познавал е антагонистите лично… През 2006-а Плантю и Кофи Анан създават организацията "Карикатури за мир", на която той дълго време остава председател. В нея те искат да дадат възможност на всички карикатуристи по света да бъдат свободни да пишат за проблемите си".

Запознайте се с още любопитни детайли за твореца и събитието което предстои, от разговора на Лили Големинова.

Бъдете любопитни и посетете изложбата  - "Нашата Европа – свободна, демократична и устойчива", от 7 до 14 декември, на площад "Славейков" пред Френския културен институт от 17:30 часа.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александра Илиева и Мартин Кадинов

Най-естественото нещо е интересът на човека

Александра Илиева и Мартин Кадинов за последната кампания на Гуудгейм: "Още в януари засегнахме темата за Борислав Славов - играта, с която спечели наградата за музика - Балдърс гейт, бе станала "Игра на годината". Събрахме сума за стипендии, те са част от общ фонд. Фокусът ни са видеоигри, в различни - технически и художествени аспекти." (Мартин)..

публикувано на 20.04.24 в 11:18

Всеки, засадил дърво, ще живее по-дълго

200 годишна дъбова гора - Сия Попова за инициативата: "Събитието е второ поред на същата локация. Ще видим колко са се прихванали, където не са - ще засадим нови дъбчета. В случая избираме дъбове - на терена е най-благоприятно да се засади. Дъбът олицетворява добри неща. Преди време са били много голяма част от нашите гори, сега са само 3%. Намалели..

публикувано на 20.04.24 в 10:14

Лазарица в Елин Пелин

Райничка Николова, зам.-кмет на Елин Пелин за 11-о издание на фолклорния фестивал "Лазарица" в града: "Община Елин Пелин милее и поддържа традициите. Фестивалът обединява всички празници от пролетно-обредния календар от Заговезни до Гергьовден. Участват групи и индивидуални изпълнители, над 250 участници общо. Те са от общината, областта, Благоевград,..

публикувано на 20.04.24 в 09:42

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57