Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Атанасов, КНСБ: Енергийно бедните не бива да бъдат ощетявани

Огнян Атанасов
Снимка: knsb-bg.org

След изчисления с данни на НСИ  за енергийно бедни могат да се смятат лицата с годишен доход под 8669 лева.

При тези условия броят на енергийно бедните хора в България достига 2,829 милиона или 40,9% от населението на страната.

В момента около 290 хиляди души получават помощи за отопление с решение на служебното правителство. Но от КНСБ смятат че тази зима помощи за отопление би трябвало да получават двойно повече хора, и то в размер на 1000 лв., а не както сега - около 650 лв.  които са достатъчни за около 3-4 кубика дърва.

Това коментира пред Радио София Огнян Атанасов,  вицепрезидент на КНСБ.

Той поясни, че въвеждането на т.нар. социална тарифа беше предложена от КЕВР.

Базовата помощ за енергийно бедните домакинства на централно топлоподаване ще е за 100 киловатчаса на месец, при ползване на бойлер – до 150.

Това е изключително малко, коментира още Атанасов:

"Нужно е спешно решение. Вече сме декември, бавенето на решението само задълбочава проблема. Ако сега не се вземат мерки за преодоляване на енергийната бедност, в бъдеще политическите решения ще бъдат още по-тежки."

От КНСБ настояват да не се допуска крайно опростяване на критериите. Те трябва да бъдат добре обмислени, за да не се стигне до изключване на нуждаещи се от схемите за подпомагане.

"Трябва да се направи всичко възможно да не бъдат ощетявани енергийно бедните, в момента точно това се случва", смята още вицепрезидентът на синдиката.

Чуйте целия разговор с него.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

5 приоритета на ЕП преди евроизборите

На тазгодишните избори, които ще се проведат между 6 и 9 юни, над 400 милиона европейски граждани ще имат възможността да гласуват за своите представители в Европейския парламент . Неговата дейност е ключова от гледна точка на това, че решенията, които взима, и законодателните актове, които приема, определят политиката в ЕС...

публикувано на 26.02.24 в 19:05

"Форум", 26.02.24: Политическото говорене, което руши

Последната седмица на февруари започваме с новите коментатори - Даниел Ненчев и Калоян Константинов. Пред водещия Лъчезар Христов, сред темите, върху които днес те фокусираха вниманието и думите си, са: Напрежението във властта преди ротацията. Говорене, което срива в калта. Медии и олигарси. Демокрация и овладяна демокрация. Последните..

публикувано на 26.02.24 в 18:15
Мария Янкова

Едва 20% от украинските деца са приобщени към българската образователната система

Две години след началото на агресията на Русия в Украйна и последвалата бежанска вълна у нас и в Европа, децата и семействата продължават да се интегрират в българското общество. От около 53 300 украински граждани в България приблизително 40 на сто са деца, изтъкна БНР-Радио София Мария Янкова , директор "Образование" в УНИЦЕФ. В..

публикувано на 26.02.24 в 16:35

Yva и Zhaklin ще представят съвместен аудио-визуален проект - "Gambit - изкуството да победиш"

Gambit- сърцето има правила като в шахмата, направиш ли ход, не можеш да го върнеш. При него една от двете страни предлага в началото на партията жертва на фигура – обикновено пешка. "Gambit – изкуството да победиш". Всички рискуваме нещо, за да спечелим друго и в крайна сметка няма връщане назад. Няма някой, който да не го е страх...

публикувано на 26.02.24 в 16:18
Много домакинства смениха печките с твърдо гориво с екологични и по-чести

София и други 5 общини се възползват от финансовата помощ на програмата LIFE

Европейската комисия обяви финансиране в размер на повече от 233 млн. евро в 12 нови стратегически проекти в 10 държави членки по   в подкрепа изпълнението на амбициите в областта на околната среда и климата по  . Освен България , от финансирането ще се възползват и Чехия, Ирландия, Испания, Франция, Италия, Литва, Австрия, Полша и..

публикувано на 26.02.24 в 14:57

Концерт ще представи творчеството на Дворжак

На 26-ти февруари 2024 година в Зала "България" ще се състои концертът на Нов симфоничен оркестър под диригентството на Петко Димитров, където ще бъде представено творчеството на Антонин Дворжак. Солист ще бъде българският виолончелист Лъчезар Костов. Концертът за виолончело и оркестър е едно от най-популярните Дворжакови произведения и сред..

публикувано на 26.02.24 в 13:45
Емблематичната спирка Вишнева е по проект на арх. Ненов

Димитър Ненов като архитект в голяма изложба в Съюза на архитектите

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 26.02.24 в 12:46