Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Български младежи се представиха достойно на състезание по роботика в Талин

Снимка: Радио София

Единадесетокласниците от СМГ Елена Димитрова и Кристиан Гьорев, както и студентите от Техническия университет (ТУ) Денис Исметов и Мирослав Николов представиха България на голям форум за технологични идеи Robotex International 2022. Той се е провел 25 и 26 ноември 2022 г. в естонската столица в Талин и е едно от най-големите състезания по роботика в света, събиращо компании, ученици и студенти.

"Ние трябваше да си изберем в кое състезание да участваме и сметнахме, че най-подходящо за възможностите и времето, с което разполагаме беше да създадем робот, който може да се справя с лабиринт, да може да разрешава лабиринта за да може да стигне до неговия изход", сподели Гьорев.


Димитрова допълни, че общо 6 души са били в отбора, който е конструирал робота наречен шеговито от тях Игнат. От 20 отбора българските ученици са се класирали на 11-о място, предвид това, че са самоуки и имат нужда от ментор, който да им помага в клуба по роботика.

По темата се включиха и студентите Денис Исметов и Мирослав Николов. Те споделиха, че при роботиката всичко се тества в реална среда и се учи чрез практиката. По думите на Исметов на състезанието е имало много силни опоненти, като сцената е на високо ниво и това би било само стимул за тях да продължат напред.


От ТУ участие са взели три екипа в три различни направления.

"Първото беше следенето на линия, втората категория, в която участвахме беше с едни лодки, които в басейн трябваше да правят определен брой обиколки за време, като идеята е да имаш автономен робот във вода. Там се класирахме на шеста позиция от всички екипи, които участваха. Другата категория, в която участвахме беше в мини-боевете, доста интересна за много зрители и за нас", отбеляза Исметов.


Работата по разработките им е започнала още през лятото, а в момента студентите от ТУ планират да направят състезание "Дни на роботиката", които е традиция на клуба по роботика в техния университет. Елена Димитрова сподели, че след завършването на училище планира да се развива именно в сферата на изкуствения интелект и роботиката, а Кристиян Гьорев планира да се занимава с технологии и логистика.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
чл.-кор.Васил Николов с откритието

Неолитно селище, разделено от булевард

Слатинското неолитно селище - едно от най-големите на Средните Балкани, представено ни от проф.Васил Николов, член-кореспондент на БАН и неговите сътрудници от НАИМ. По средата му минава бул."Шипченски проход": "Животът на селището започва преди 8 хиляди години и продължава 500 години. Всяка къща има пещ, зърнохранилище, всичко без отглежданите..

публикувано на 28.01.23 в 16:00
С Емилия Тончева

Да мислим една крачка напред

В рубриката "Младите легенди" говорим с Емилия Тончева за премиерата на 30 януари на  танцовия пърформънс Shift : "Образованието ми започна от НАТФИЗ, но се възползвах от стипендия в Central Academy of Drama в Пекин. С танци започнах да се занимавам като дете, от латиноамерикански, през хипхоп, съвременен танц и балет. Животът си знае своето и като..

публикувано на 28.01.23 в 15:00
Антон Югов (вдясно)

Адресите на любовта - Антон Югов

Живков свали Антон Югов от поста премиер с голи снимки Любовните похождения на комунистическия лидер Антон Югов  са официалният повод да бъде свален от партийните и държавните си постове на драматично заседание на 3 ноември 1962 г. В малка зала на партийния дом Живков събира членовете и кандидат-членовете на Политбюро, както и секретарите..

публикувано на 28.01.23 в 14:00
С Лия Йовева

Ти играеш, доброто печели

Мобилното студио е от Благотворителния #гудгейм стрийм :  онлайн денонощно събитие, което ще продължи 126 часа без спиране и ще се излъчва в Twitch канала . В него ще се включат над 40 участници и различни теми, като започнем от йога за гeймъри, минем през уроци по програмиране с MindHub и DevHunOne, продължим със създаване на арт за игри с..

публикувано на 28.01.23 в 12:00
Ивайло Симеонов и Божидар Лалов

Малките журналисти Божидар Лалов и Ивайло Симеонов коментират важните събития от месеца

По традиция в последния петък на всеки месец малките коментатори от клуб "Млад журналист" Божидар Лалов и Ивайло Симеонов разказаха за политическите събития в страната.  Неизпълнените мандати, изборите на 2 април и закриването на настоящия парламент са само част от темите, които малките журналисти припомнят. Какво още от политическия..

публикувано на 27.01.23 в 19:55

10 жени мигранти в България се обучиха чрез европейски проект

10 жени мигранти в България успяха да завършат курс, начално ниво по IT умения и курс по Креативен дизайн . Това става възможно по европейски проект RIDE, който Българската търговско-промишлена палата приключи, каза пред Радио София Габриела Димитрова - директор „Международно сътрудничество и международни организации“ в БТПП. Проектът..

публикувано на 27.01.23 в 18:24

Учителите настояват за повишение на заплатите, Синдикат "Образование“ е в стачна готовност

КТ „Подкрепа” поиска увеличение на учителските заплати , заради инфлацията в страната. Ниво 125% над средната брутна работна заплата за страната, с растеж през последните 6 години, достигнаха учителските заплати, но поради високата инфлация заплатите на учителите в момента са намалели на 115% над средното трудово възнаграждение...

публикувано на 27.01.23 в 16:52