Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Млади таланти ще музицират с изтъкнати инструменталисти и ансамбли

на 10 декември в Софийска градска художествена галерия

Снимка: Fb/MusicArtissimo Fest

Млади таланти от НМУ "Любомир Пипков" с диригент Славил Димитров ще музицират заедно с изтъкнати инструменталисти и ансамбли в Софийска градска художествена галерия.

Подробности пред Радио София разказа Мила Павлова, музикален директор на фестивала МузикАртисимо Фест. По думите й концертът е посветен на младите музиканти и е наречен "Музикално бъдеще" като това е второ негово издание. В него ще участват цяла плеяда от млади таланти съчетани на една сцена в колаборация с изтъкнати майстори на камерното музициране.

"Този концерт е истинска фиеста на таланта, но бих искала да подчертая, че на следващия ден имаме още един концерт посветен на младите, този път представящ талантливите изпълнители от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", студентите по фолклорно пеене, фолклорни инструменти и фолклорни ансамбли", сподели Павлова.

Концертът ще се състои на 10 декември 2022 г., събота, от 19:00 часа, като ще прозвучи и световната премиера на произведение от Милен Кукошаров, създадено специално за фестивала. Входът е свободен.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Петър Диков: Училищните сгради трябва да отговарят на новите тенденции в образованието

Конференция на тема "Образованието – придвижване от мрак към светлина" се провежда днес в столичното 145-то ОУ „Симеон Радев“. Три са основните стълбове на образованието – учителите, родителите и средата, каза пред Радио София председателят на Съюза на архитектите в България арх. Петър Диков. „Ние продължаваме да изграждаме нашите училище тип..

публикувано на 07.12.23 в 15:44
Наполеон

Образът на Наполеон в едноименната книга представен макимално точно от историка д-р Александър Стоянов

В контекста на наскоро излезлият биографичен филм "Наполеон" е срещата с д-р Александър Стоянов, за да разкаже за книгата си "Наполеон" в предаването "Радиокафе". Д-р Александър Стоянов е асистент към Института за исторически изследвания към БАН, защитил е докторат по история в град Лайден, Нидерландия. Написването на книгата е..

публикувано на 07.12.23 в 15:36

"Целуни ме, Кейт" - нов мюзикъл на сцената на Музикалния театър

Гости в предаването "Радиокафе" бяха Кристина Кокорска - Криста и Марчо Апостолов. Те са двама от солисите в мюзикъла "Целуни ме, Кейт", който ще се състои в Националния музикалния театър през декември 2023 година. По думите на Апостолов Бургаската държавна опера е направила това заглавие, като тогава музикален продуцент е била Евелина Кънева. Той..

публикувано на 07.12.23 в 15:20

Нова авторска песен от Niki R:ce - In your arms

In your arms е новата авторска песен на музикантите Niki R:ce. В предаването "Събуди се, София" дуетът беше на гости на Мартен Роберто и разказаха подробности за новата си песен. Музикалната двойка е заедно от 9 години. Запознали са се в Музикалното училище "Любомир Пипков" в София. След това са завършили Националната музикална академия "Проф...

публикувано на 07.12.23 в 13:14

Какво е нивото на образованието у нас?

Резултатите на българските ученици са отново изключително ниски в трите области, според изследване на PISA (програмата за международно оценяване на учениците) - четивна грамотност, математика и природни науки. 53% от 15-годишните не са достигнали базисното равнище на умения по четивна грамотност според PISA, което ги прави функционално..

публикувано на 07.12.23 в 11:50

Оперна гала в зала "България" ще представи с концерт компактдиска "Български оперни гласове"

На 8 декември 2023 г. в Зала "България" ще бъде представена една оперна гала – събитие свързано със Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Събитието е с начало 19 часа и включва прекрасен концерт и представяне на новия компакт диск "Български оперни гласове".  По този повод в предаването "Радиокафе" гостуваха диригентът..

публикувано на 07.12.23 в 11:44