Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Чистотата на въздуха в София отново предизвиква спорове

Снимка: БГНЕС

През 2021 г. СГС осъди Столичната община (СО) за мръсния въздух и даде срок от една година на общината да предприеме спешни мерки – да бъде изградена добра велосипедна инфраструктура, улиците и булевардите да бъдат чистени по-редовно, да бъдат проучени възможности за изграждане на етажни паркинги, да се ограничи трафика в центъра и др.

Пред Радио София по темата говориха зам.- кметът по направление "Зелена система, екология и земеползване" към Столична община - Десислава Билева и Ивайло Попов, експерт по въздуха в екологичното Сдружение "За Земята".

"За трета поредна година ние сме изцяло в положителна тенденция и сме спазили изцяло нормата за средно годишна концентрация на фини прахови частици. Най-хубавата новина е, че през миналата 2021 година от общо шестте станции на Изпълнителната агенция по околна среда имаме превишение само на една – това е автоматичната станция в Надежда", отбеляза Билева.

По думите й Столичната община по инициатива на г-жа Йорданка Фандъкова е поискала промяна в Закона за чистотата на атмосферния въздух, която е станала през 2021 г. СО е стартирала разработване на Наредба за нискоемисионни зони, която е обявена за публичен достъп на 16 юни 2021 година. Билева сподели, че СО изпълнява мащабен проект по безплатна подмяна на уредите за отопление на всички домакинства използващи дърва и въглища.

"Продължавам да съм обезпокоен от това, че общината продължава да твърди, че правят много неща, въпреки решенията на съда. Тези неща ги слушаме отдавна, факт е вече, че се изпълнява четвърта програма за качество на въздуха на София, която казва, че нормите ще бъдат постигнати и до ден днешен нормите не са постигнати", заяви Попов.

Той допълни, че Наредбата за нискоемисионните зони още не е приета, а и да се приеме на 15 декември тя ще влезе в сила през 2023 година. Билева сподели, че усилено се работи по премахване на т. нар. "кални петна", които са вторият по замърсяване източник и са предприети редица мерки заедно с всичките 24 столични райони. През 2020 г. от СО са стартирани 7 пилотни проекта за облагородяване на калните петна, като до момента са облагородени над 40 хил. кв. м.

Тя заяви, че по отношение на велотрасетата има изградена над 105 км. изградена вело мрежа. По отношение на това, Попов отбеляза:

"Съдът каза на СО, че трябва да изгради не просто велоалеи, а да изгради цялостна свързана велосипедна мрежа, която да позволява лесно и безопасно придвижване. Голяма част от нашите велоалеи нито позволяват лесно, нето безопасно придвижване, да не говорим, че някои от тях не отговарят на нормативите и въобще голяма част от тях не са велоалеи на практика и затова хората не ги ползват, а карат често по улиците".

Той отбеляза още, че:

"Столична община продължава, както и преди да заведем делото предимно да говори и да прави ПР по отношение на качеството на въздуха, но не и да предприема реални, ефективни и достатъчно бързи мерки".

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Розали Христова, Владимир Георгиев, Десита Кулин

Селото е като едно семейство

Гостуваме на с. Долни Раковец, община Радомир, прочуто с уникалната си природа, лечебните минерални извори и дългогодишните традиции в производството на чесън. Какво е да си на Фестивал на чесъна? Разговаряме с млади зеленчукопроизводители. разказваме и историята на старата църква „Свети Николай Чудотворец“. Йорданка Атанасова е кметски наместник..

публикувано на 01.10.23 в 09:30

Историята оживява

Повече за паметника на легендата на българския спорт Георги Аспарухов - Гунди в София. Статуята на великия футболист се открива тази неделя, 1-и октомври, в 16.00 ч.. Мястото е парка Гео Милев, на броени метри от родната къща на Аспарухов в квартал “Редута”. Разговаряме с Милен Панайотов - съосновател и представител на Levski Family -..

публикувано на 30.09.23 в 16:00

Софийски разкази - Етюди-т-е на София: 24 часа

Среща с фотографа Иван Шишиев и представяне на новата му книга от поредицата “Етюди-т-е на София: 24 часа”: "24 часа в града - читатели, които са си купили книгата, се кефят. Исках да направя какво е едно денонощие в града. Без значение от сезона. Има разлика от това да публикуваш ежедневно онлайн и на страница на книга. Всяка книга трябва да е..

публикувано на 30.09.23 в 15:00
Екатерина Ненчева

Адресите на любовта - Екатерина Ненчева

Екатерина Ненчева посвещава единствената си стихосбирка на мъжа си Екатерина Ненчева е първата значителна българска поетеса, призната от литературните светила в началото на 20-и век. Наричат я „първожрица на женската любовна лирика у нас“, „прокълнатият ангел на българската поезия“.  Яворов е първият редактор на стиховете ѝ, тя е приета като..

публикувано на 30.09.23 в 14:00
Деян Янков

Фестивал на добрите дела

Ремонт на TRAP – доброволческа акция и градинско прати организирани от Трап Тротоара. Деян Янков разказва за събитието и доброволчеството като основна ценност в Тротоара: "Събитието е двудневен фестивал на доброволчеството и добрите дела. Целта е да продължим с ремонта на новата ни сграда - читалище "Тротоара". Най-накрая се осмелих да..

публикувано на 30.09.23 в 11:40

Напредъкът на едно общество се измерва и с отношението към по-слабите и животните

Бягане за животните 2023 . За пета поредна година КАЖИ организира благотворителното Бягане за животните. Датата е 1 октомври 2023 (неделя) от 9:30 ч. до езерото Ариана в Борисовата градина в София. Събитието е по повод Световния ден на селскостопанските животни - 2 октомври и Световния ден за защита на животните, 4 октомври. Тази година то ще се..

публикувано на 30.09.23 в 11:00
Анита Кънчева

Усещането за простор променя мирогледа

Успешно завършване на двора на „Комплекс за образователни, медицински и социални услуги за деца с проблеми в развитието“. Комплексът е изграден с много доброволчески труд и дарения. Външното пространство ще даде много нови възможности за активности на открито за децата и техните семейства - ще садят зеленчуци, ще ухае на цветя, ще пият чай от..

публикувано на 30.09.23 в 10:40