Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Чистотата на въздуха в София отново предизвиква спорове

Снимка: БГНЕС

През 2021 г. СГС осъди Столичната община (СО) за мръсния въздух и даде срок от една година на общината да предприеме спешни мерки – да бъде изградена добра велосипедна инфраструктура, улиците и булевардите да бъдат чистени по-редовно, да бъдат проучени възможности за изграждане на етажни паркинги, да се ограничи трафика в центъра и др.

Пред Радио София по темата говориха зам.- кметът по направление "Зелена система, екология и земеползване" към Столична община - Десислава Билева и Ивайло Попов, експерт по въздуха в екологичното Сдружение "За Земята".

"За трета поредна година ние сме изцяло в положителна тенденция и сме спазили изцяло нормата за средно годишна концентрация на фини прахови частици. Най-хубавата новина е, че през миналата 2021 година от общо шестте станции на Изпълнителната агенция по околна среда имаме превишение само на една – това е автоматичната станция в Надежда", отбеляза Билева.

По думите й Столичната община по инициатива на г-жа Йорданка Фандъкова е поискала промяна в Закона за чистотата на атмосферния въздух, която е станала през 2021 г. СО е стартирала разработване на Наредба за нискоемисионни зони, която е обявена за публичен достъп на 16 юни 2021 година. Билева сподели, че СО изпълнява мащабен проект по безплатна подмяна на уредите за отопление на всички домакинства използващи дърва и въглища.

"Продължавам да съм обезпокоен от това, че общината продължава да твърди, че правят много неща, въпреки решенията на съда. Тези неща ги слушаме отдавна, факт е вече, че се изпълнява четвърта програма за качество на въздуха на София, която казва, че нормите ще бъдат постигнати и до ден днешен нормите не са постигнати", заяви Попов.

Той допълни, че Наредбата за нискоемисионните зони още не е приета, а и да се приеме на 15 декември тя ще влезе в сила през 2023 година. Билева сподели, че усилено се работи по премахване на т. нар. "кални петна", които са вторият по замърсяване източник и са предприети редица мерки заедно с всичките 24 столични райони. През 2020 г. от СО са стартирани 7 пилотни проекта за облагородяване на калните петна, като до момента са облагородени над 40 хил. кв. м.

Тя заяви, че по отношение на велотрасетата има изградена над 105 км. изградена вело мрежа. По отношение на това, Попов отбеляза:

"Съдът каза на СО, че трябва да изгради не просто велоалеи, а да изгради цялостна свързана велосипедна мрежа, която да позволява лесно и безопасно придвижване. Голяма част от нашите велоалеи нито позволяват лесно, нето безопасно придвижване, да не говорим, че някои от тях не отговарят на нормативите и въобще голяма част от тях не са велоалеи на практика и затова хората не ги ползват, а карат често по улиците".

Той отбеляза още, че:

"Столична община продължава, както и преди да заведем делото предимно да говори и да прави ПР по отношение на качеството на въздуха, но не и да предприема реални, ефективни и достатъчно бързи мерки".

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
чл.-кор.Васил Николов с откритието

Неолитно селище, разделено от булевард

Слатинското неолитно селище - едно от най-големите на Средните Балкани, представено ни от проф.Васил Николов, член-кореспондент на БАН и неговите сътрудници от НАИМ. По средата му минава бул."Шипченски проход": "Животът на селището започва преди 8 хиляди години и продължава 500 години. Всяка къща има пещ, зърнохранилище, всичко без отглежданите..

публикувано на 28.01.23 в 16:00
С Емилия Тончева

Да мислим една крачка напред

В рубриката "Младите легенди" говорим с Емилия Тончева за премиерата на 30 януари на  танцовия пърформънс Shift : "Образованието ми започна от НАТФИЗ, но се възползвах от стипендия в Central Academy of Drama в Пекин. С танци започнах да се занимавам като дете, от латиноамерикански, през хипхоп, съвременен танц и балет. Животът си знае своето и като..

публикувано на 28.01.23 в 15:00
Антон Югов (вдясно)

Адресите на любовта - Антон Югов

Живков свали Антон Югов от поста премиер с голи снимки Любовните похождения на комунистическия лидер Антон Югов  са официалният повод да бъде свален от партийните и държавните си постове на драматично заседание на 3 ноември 1962 г. В малка зала на партийния дом Живков събира членовете и кандидат-членовете на Политбюро, както и секретарите..

публикувано на 28.01.23 в 14:00
С Лия Йовева

Ти играеш, доброто печели

Мобилното студио е от Благотворителния #гудгейм стрийм :  онлайн денонощно събитие, което ще продължи 126 часа без спиране и ще се излъчва в Twitch канала . В него ще се включат над 40 участници и различни теми, като започнем от йога за гeймъри, минем през уроци по програмиране с MindHub и DevHunOne, продължим със създаване на арт за игри с..

публикувано на 28.01.23 в 12:00
Ивайло Симеонов и Божидар Лалов

Малките журналисти Божидар Лалов и Ивайло Симеонов коментират важните събития от месеца

По традиция в последния петък на всеки месец малките коментатори от клуб "Млад журналист" Божидар Лалов и Ивайло Симеонов разказаха за политическите събития в страната.  Неизпълнените мандати, изборите на 2 април и закриването на настоящия парламент са само част от темите, които малките журналисти припомнят. Какво още от политическия..

публикувано на 27.01.23 в 19:55

10 жени мигранти в България се обучиха чрез европейски проект

10 жени мигранти в България успяха да завършат курс, начално ниво по IT умения и курс по Креативен дизайн . Това става възможно по европейски проект RIDE, който Българската търговско-промишлена палата приключи, каза пред Радио София Габриела Димитрова - директор „Международно сътрудничество и международни организации“ в БТПП. Проектът..

публикувано на 27.01.23 в 18:24

Учителите настояват за повишение на заплатите, Синдикат "Образование“ е в стачна готовност

КТ „Подкрепа” поиска увеличение на учителските заплати , заради инфлацията в страната. Ниво 125% над средната брутна работна заплата за страната, с растеж през последните 6 години, достигнаха учителските заплати, но поради високата инфлация заплатите на учителите в момента са намалели на 115% над средното трудово възнаграждение...

публикувано на 27.01.23 в 16:52