Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нови книги от базара и фестивала - истории, пътешествия, поезия срещу войната

Това издание на "Късното шоу" с Даниел Ненчев е посветено на книгите, четенето, новите издания, авторите, базара в НДК и литературния фестивал там.

Слушайте епизода тук:


В момента в София се провежда 49-ото издание на Международния панаир на книгата. Кремена Димитрова разказва за фестивала, който тази година се провежда под мотото "Четене с разбиране". Освен много книги, панаирът в НДК предлага и разнообразни срещи с известни съвременни писатели, сред които Рута Сепетис, Маргарет Атууд и много други.

Гост на Даниел Ненчев в предаването е и художникът на десетки книги Дамян Дамянов, който разказва за книгата "Ножицата" - ключ за портите на националната ни памет“. Това е текст, който ни превежда през всякакви катаклизми от Османското владичество до наши дни. Самият Дамян Дамянов споделя: “Книгата е тук, за да ни припомни миналото – с неговите светли страници и стаи, но и с мрачните мазета, в които избягваме да слизаме и за които не говорим достатъчно”.

Йордан Ефтимов също представи новата си книга с поезия "Преди да измият кръвта". Тя е вдъхновена от войната и се опитва да представи човека във възможно повече измерения.

Красимир Лозанов разказа за най-новите книги на издателство Жанет-45, сред които е и книгата "Оловна тишина" на Ивайла Александрова. В нея авторката събира както познати, така и непоказвани досега документи, свързани с делото за разстрела на Никола Вапцаров. Обемното изследване на Ивайла Александрова беше отличено и с награда "Златен лъв".

В предаването гостува и Даниел Пенев, който представи втората книга от поредицата "Хората, които променят България". В нея той представя различни хора от сферата на медиите, културата, доброволчеството и не само, които се опитват да направят България една по-добра страна за живеене. Даниел Пенев споделя, че тази книга е опит да разкаже за всички онези хора, които се опитват да оставят света в по-добро състояние от това, в което са го намерили.

Гост на Даниел Ненчев е и Симеон Идакиев - журналист, продуцент и водещ на предаването "Атлас" на БНТ, както и неуморен пътешественик. В предаването той представи последната си книга – "Мечта по Южния кръст".

Всички тях можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Йордан Йовков

Виктор Топалов представя човека зад твореца Йордан Йовков в спомените на Спиридон Казанджиев: Приятелството им е от Първата световна война. "По-тясна стана дружбата след 1927, когато Йовков дойде да живее у мен. Не се огледа да види квартирата. Йовков пишеше в кухнята.. Той говореше тъй увлекателно, че у мен се зароди идеята да записвам тези..

публикувано на 03.06.23 в 15:00
Леда Тасева - Да обичаш на инат

Адресите на любовта - Леда Тасева

Леда Тасева развежда режисьор с три деца, съдбата ѝ го връща чрез Иван Андонов Актрисата Леда Тасева е останала в спомените на повечето българи като Мод от постановката на Хачо Бояджиев за телевизионния театър „Харолд и Мод“, в която си партнира със Стефан Данаилов. Други пък не могат да я забравят, заради филма „Да обичаш на инат“,..

публикувано на 03.06.23 в 14:00

Винаги да даваме най-красивото

Дичо представя новата си песен „ И след съня "“+покана за голям юбилеен концерт: „Идеята за парчето си е изцяло моя. В клипа играят републиканските ни шампиони по румба и самба. Държа на хубавите текстове. Готвя голям концерт в ивент-центъра на Пиротска, клипът съм го снимал там. Ще се съберем много музиканти (изброява ги). Датат е 30 ноември. На..

публикувано на 03.06.23 в 11:59

Една много обширна изтънчена метафора

Група „Coolden“ – ново видео  и песен, предстоящ албум и концерт на 3 юни от 8 вечерта. Слушаме Никола Симеонов и Ивайло Петров: "Още февруари си говорихме какъв трябва да е клипа. Да е буквално по текста. В главата си развих една много обширна изтънчена метафора. Опитваме се всеки албум да е всичко. Готвим разнообразни от предишните албуми песни -..

публикувано на 03.06.23 в 11:43

Да докараме дивата природа по-близо до хората

Регионалната инспекция по околната среда и водите – София ще открие изложба „Опазване на дивата природа“ на 5 юни /понеделник/ от 15 часа в Галерия на открито – НДК , кино „Кабана“ в София. Изложбата е посветена на Световния ден на околната среда и е осъществена в партньорство със Столична община, галерия „Сабаи“ и Хешим Морси – орнитолог и автор на..

публикувано на 03.06.23 в 10:58

Всичко е в подхода

На 3 юни (събота) пред Народния театър "Иван Вазов" и в Градската градина ще се проведе " Детски панаир ", посветен на Деня на детето. Над 40 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание, което отново е част от Календара на културните събития на София и се организира от фондация "Изиарт". Поканата е от Станка Желева –..

публикувано на 03.06.23 в 09:56

Доброволци редовно раздават топла храна, но формират и общност за подкрепа

Активисти на фондация "Доброволците на Св. Георги" от над 3 години раздават топла храна на нуждаещи се в двора на Александровска болница. Това се случва всеки вторник, петък и неделя. От около година доброволците разполагат и със свое "Камионче за топла храна" , закупено с дарения. „Преди готвехме по домовете, сега вече – в..

публикувано на 02.06.23 в 19:43