Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човек трябва отрано да рафинира вкуса си

Живко Джамяров e създател на бранд с вегански суперхрани с български и балкански съставки. Gоворим за суперхраните като цяло и даваме идеи как да бъдат включени в менюто по време на пости:

"Понятието функционална храна включва храите с важна роля за някои от функциите на организма. Храни, естествено богати на нутриенти или допълнително обогатени с такива. Натурални са тези с ферментация и покълване, тогава се увеличават микронутриентите. На 36-ия час концентрацията им е най-висока и запазени на ниска температура са много по-полезни. Техниките на ферментация са познати от хилядолетия, те са част от хранителната култура. Те са изключително важни за чревната флора. 

Всичко тръгна през личен здравословен проблем. Това ми отвори очите как съм се хранил. Бях млад и се храних стандартно, дадох си сметка колко е важно да се мисли за превенцията. Обръщам внимание на залитащите по алтернативните подходи - нито една крайност не е добра. Човек не трябва да изключва нищо, трябва да има холистичен подход.

Първо изключих рафинираните съставки - захар, олио, бяло брашно, залагах на по-качествени храни. Видях и други страни със страданието на животните и напълно изключих животинските храни. Вече имаме алтернатива на продуктите, свързани със страдание. 

Трябва да се знае за антринутриентите (инхибиторите) в зърната - трябва да се накисват ядките и да се изхвърли водата. Ферментация, където е възможно, тези, които могат да се ядат сурови - най-добре. Не трябва да има свръхпреработка на храните. Човек трябва да знае какво плаща със здравето си. Да се храниш качествено, дори и с по-малко.

Тофуто приема всякакви подправки, темпе - също. Човек трябва отрано да рафинира вкуса си. След инсулта си в 2013 се посветих на правенето на полезни храни. Стигнах до идеята за храни, създадени чрез покълване и ферментация. Първите са дело на разработките на учен-микробиолог. Имам концепция за визията им. Срокът им на годност е 2 години, изсушени са във вакуум на 40 градуса, смилат се на каменна мелница с бавна скорост. Реших да ги обогатя с деактивирана хранителна мая, диви растения. Храната е на прах и така да се каже, ъпгрейдва другата или напитките. 

Залагаме на традиционни плодове - шипка, нар, малина. В момент на пости е добре да се използва кисело зеле и темпе в нещо като капама. Трябва да се комбинира с достатъчно сън, превенция на стрес и физически усилия."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Коледно матине с вокална група "Радиодеца"

Вълшебството на Коледа ще донесе Вокална група "Радиодеца" на своето Коледно матине на 14 декември, събота, от 11.00 ч. в Първо студио на БНР. Под диригентството на Илина Тодорова ще прозвучат любими коледни детски песни. Водеща ще бъде актрисата Гергана Цакова. Заедно с обичани мелодии, в концерта ще прозвучат две популярни детски песни от..

публикувано на 12.12.24 в 10:31
Св. Спиридон

Православната църква чества свети Спиридон

На 12 декември православната църква чества свети Спиридон, епископ Тримитунтски, чудотворец. Той e един от великите светители и чудотворци на IV век. Свети Спиридон е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея. Според житието му, изхранвал..

публикувано на 12.12.24 в 09:22

Строители предлагат консултации на желаещи да правят ремонт самостоятелно

Потърпевшите от некачествени ремонти съветват да се доверяваме само на препоръчани от близки хора майстори. Такива, чиято работа познават и могат да гарантират за изпълнението. В противен случай рисковете са да наемем хора за ремонт на ремонта. Ако сте решили да правите ремонта си сами, има строители, които предлагат консултация и точен план, който..

публикувано на 12.12.24 в 09:05

Протест в защита на българското животновъдство ще се проведе в София

Митинг в защита на българското животновъдство ще се проведе в 12.00 часа пред сградата на Министерския съвет. Целта на организаторите от сдружение "Български братя" е обединят всички сектори в земеделието и да привлекат общественото внимание към "некоректните политики на държавата, които ще се отразят пагубно на България и българския народ"...

публикувано на 12.12.24 в 08:55

Протест затваря бул. "Драган Цанков" в час пик

Тази вечер от 18.00 до 19.00 ч. се организира граждански протест срещу бъдещо застрояване на двете зелени, междублокови пространства на ул. "Самоков" 14 и ул. "Тарас Шевченко" в ж.к. "Изток". Протестът ще затвори бул. "Драган Цанков" в участъка от ул. "Фредерик Жолио Кюри" до бул. "Д-р Г. М. Димитров". Районната администрация на “Изгрев” подкрепя..

публикувано на 12.12.24 в 08:53

Започна основното почистване и освежаване на площад "Славейков"

Започна основното почистване и освежаване на емблематичния площад „Славейков“. Екипите на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ почистват надрасканите пейки, кошчета и перголи с пароструйка. Премахват се лепенки, обяви и агитационни материали в отговор на сигнали от граждани, а фонтанът на площада също беше почистен.  Продължава измиването на..

публикувано на 12.12.24 в 07:55

Очаква ни слънчев четвъртък

В ранните часове на днешния ден ще има мъгла или ниска слоеста облачност. В Дунавската равнина и Източна България ще духа до умерен западен вятър. Минималните температури ще са предимно между минус 1° и 4°, в София - около 0°, тъобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. През деня вятърът от запад-северозапад ще се усили и още..

публикувано на 12.12.24 в 07:15