Живко Джамяров e създател на бранд с вегански суперхрани с български и балкански съставки. Gоворим за суперхраните като цяло и даваме идеи как да бъдат включени в менюто по време на пости:
"Понятието функционална храна включва храите с важна роля за някои от функциите на организма. Храни, естествено богати на нутриенти или допълнително обогатени с такива. Натурални са тези с ферментация и покълване, тогава се увеличават микронутриентите. На 36-ия час концентрацията им е най-висока и запазени на ниска температура са много по-полезни. Техниките на ферментация са познати от хилядолетия, те са част от хранителната култура. Те са изключително важни за чревната флора.
Всичко тръгна през личен здравословен проблем. Това ми отвори очите как съм се хранил. Бях млад и се храних стандартно, дадох си сметка колко е важно да се мисли за превенцията. Обръщам внимание на залитащите по алтернативните подходи - нито една крайност не е добра. Човек не трябва да изключва нищо, трябва да има холистичен подход.
Първо изключих рафинираните съставки - захар, олио, бяло брашно, залагах на по-качествени храни. Видях и други страни със страданието на животните и напълно изключих животинските храни. Вече имаме алтернатива на продуктите, свързани със страдание.
Трябва да се знае за антринутриентите (инхибиторите) в зърната - трябва да се накисват ядките и да се изхвърли водата. Ферментация, където е възможно, тези, които могат да се ядат сурови - най-добре. Не трябва да има свръхпреработка на храните. Човек трябва да знае какво плаща със здравето си. Да се храниш качествено, дори и с по-малко.
Тофуто приема всякакви подправки, темпе - също. Човек трябва отрано да рафинира вкуса си. След инсулта си в 2013 се посветих на правенето на полезни храни. Стигнах до идеята за храни, създадени чрез покълване и ферментация. Първите са дело на разработките на учен-микробиолог. Имам концепция за визията им. Срокът им на годност е 2 години, изсушени са във вакуум на 40 градуса, смилат се на каменна мелница с бавна скорост. Реших да ги обогатя с деактивирана хранителна мая, диви растения. Храната е на прах и така да се каже, ъпгрейдва другата или напитките.
Залагаме на традиционни плодове - шипка, нар, малина. В момент на пости е добре да се използва кисело зеле и темпе в нещо като капама. Трябва да се комбинира с достатъчно сън, превенция на стрес и физически усилия."
"Събрахме се през 2021 година, но доста дълго време нещата не бяха сериозни", казва Елена Рангелова - вокалистка на "Нимарт" и допълва, че в едни момент са усетили, че нещата вече звучат хубаво и е време да излязат на сцена и да записват. От самото начало бандата се занимава само с авторска музика. "Ним" - на латински означава неизказано,..
Парковете и градините в София да станат много по-зелени, по-чисти и на хората да им е приятно там да прекарват повече свободното си време. Това си е поставила като цел да направи с екипа си новият директор на столичното общинско предприятие "Паркове и градски градини" Илияна Илиева . Тя бе назначена преди около 20 дни и участва в сутрешния..
Днес над по-голямата част от страната ще преобладава облачно време с по-съществени разкъсвания на облачността преди обяд над Североизточна България. В следобедните часове в Западна България ще започнат валежи от дъжд, в планините над 2000 метра - от сняг, а през нощта срещу събота валежите ще обхванат и централните райони от страната. Ще духа слаб, в..
В това издание на "Форум" столичните събития коментира Андрей Зографски - общински съветник от "Спаси София" . Подстрекаван от водещия, той сподели позицията си по следните теми: Боклукът на София "Обществените поръчки да се пускат бързо и достатъчно рано. Срокът за обжалване е 3 до 6 месеца. КЗК дори поощрява търговете/конкурсите..
С театрално-поетичен музикален спектакъл Пейо Мариновски ще представи новата си четвърта книга с поезия, наречена “Възкресение“ . Той е писател, поет, драматург, има опит в бойните изкуства. Основният спорт който тренира вече над 25 години е джудото. Споделя, че чрез него е възприел някои от ценностите в бойните изкуства. "Наистина предстои..
Генералният директор на Българското национално радио Милен Митев и ректорът на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) доц. д-р арх. Гичка Кутова-Каменова подписаха меморандум за сътрудничество. Целта му е подкрепа и популяризиране на българското образование, науката и постиженията. Милен Митев подчерта, че в последните години..