Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Човек трябва отрано да рафинира вкуса си

Живко Джамяров e създател на бранд с вегански суперхрани с български и балкански съставки. Gоворим за суперхраните като цяло и даваме идеи как да бъдат включени в менюто по време на пости:

"Понятието функционална храна включва храите с важна роля за някои от функциите на организма. Храни, естествено богати на нутриенти или допълнително обогатени с такива. Натурални са тези с ферментация и покълване, тогава се увеличават микронутриентите. На 36-ия час концентрацията им е най-висока и запазени на ниска температура са много по-полезни. Техниките на ферментация са познати от хилядолетия, те са част от хранителната култура. Те са изключително важни за чревната флора. 

Всичко тръгна през личен здравословен проблем. Това ми отвори очите как съм се хранил. Бях млад и се храних стандартно, дадох си сметка колко е важно да се мисли за превенцията. Обръщам внимание на залитащите по алтернативните подходи - нито една крайност не е добра. Човек не трябва да изключва нищо, трябва да има холистичен подход.

Първо изключих рафинираните съставки - захар, олио, бяло брашно, залагах на по-качествени храни. Видях и други страни със страданието на животните и напълно изключих животинските храни. Вече имаме алтернатива на продуктите, свързани със страдание. 

Трябва да се знае за антринутриентите (инхибиторите) в зърната - трябва да се накисват ядките и да се изхвърли водата. Ферментация, където е възможно, тези, които могат да се ядат сурови - най-добре. Не трябва да има свръхпреработка на храните. Човек трябва да знае какво плаща със здравето си. Да се храниш качествено, дори и с по-малко.

Тофуто приема всякакви подправки, темпе - също. Човек трябва отрано да рафинира вкуса си. След инсулта си в 2013 се посветих на правенето на полезни храни. Стигнах до идеята за храни, създадени чрез покълване и ферментация. Първите са дело на разработките на учен-микробиолог. Имам концепция за визията им. Срокът им на годност е 2 години, изсушени са във вакуум на 40 градуса, смилат се на каменна мелница с бавна скорост. Реших да ги обогатя с деактивирана хранителна мая, диви растения. Храната е на прах и така да се каже, ъпгрейдва другата или напитките. 

Залагаме на традиционни плодове - шипка, нар, малина. В момент на пости е добре да се използва кисело зеле и темпе в нещо като капама. Трябва да се комбинира с достатъчно сън, превенция на стрес и физически усилия."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктория е първото инвитро бебе на Столичната община за 2025 г.

Още едно красиво момиченце се появи на бял свят, след като родителите му бяха финансирани по Програмата на Столичната община за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки. Виктория е с мерки 3,850 кг и 51 см и се роди в болница "Надежда" под грижите на д-р Тихомирова,..

публикувано на 12.02.25 в 10:33

Качеството на топлоснабдяването е един от основните проблеми, за които гражданите на София сигнализират

Институцията на омбудсмана изпрати писмо до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов и до изпълнителния директор на столичната топлофикация Петър Петров, в което настоява хилядите жители на София в жк. “Младост-1”, жк. “Студентски град“”, жк. “Дървеница”, кв. “Витоша” и кв. “Малинова долина” да получат компенсации..

публикувано на 12.02.25 в 09:13

Вече имаме опит в такива ситуации. Учениците излязоха в дистанционно обучение

Ние вече имаме опит, за да реагираме в такива ситуации, така че учениците излязоха в обучение от разстояние, в електронна среда. Обучаваха се онлайн в рамките на вчерашния ден. От днес топлоподаването в сградите на училището е възстановено, така че нашите ученици отново са на училище. Това заяви Таня Панчева - директор на 55. СУ "Петко Каравелов"..

публикувано на 12.02.25 в 08:51

Отбелязваме Световния ден за борба с епилепсията

През днешния ден отбелязваме Световния ден за борба с най-разпространеното хронично неврологично заболяване - епилепсията. Тази година инициативата се провежда под мотото: „Заедно за подкрепа и осведоменост“. Националният дворец на културата и сгради в още четири областни града у нас ще бъдат осветени в лилаво тази вечер – цветът на хората с..

публикувано на 12.02.25 в 08:33

В цялата страна ще бъде предимно слънчево

През днешния ден сутринта на места в равнините и котловините ще има намалена видимост. Минималните температури ще бъдат между минус 10° и минус 5°, в отделни котловини - до минус 14°, за София - около минус 10°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. През деня над Източна България облачността ще се разкъса и намалее и в..

публикувано на 12.02.25 в 07:15

Форум, 11.02.25: Професионалното образование и ролята му на трудовия пазар

Коментатори във "Форум" тази седмица са зам.-председателят и член на Управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии доц. д-р Наталия Футекова и образователният иноватор Ангел Георгиев. Заедно с водещата Елена Пъневска, част от темите, които дискутираха бяха: - Проучване на Института за пазарна икономика - професионалното..

публикувано на 11.02.25 в 18:55

Глоба между 2000 и 5000 лева при установено нерегламентирано изгаряне на отпадъци в София

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 11.02.25 в 17:48