Живко Джамяров e създател на бранд с вегански суперхрани с български и балкански съставки. Gоворим за суперхраните като цяло и даваме идеи как да бъдат включени в менюто по време на пости:
"Понятието функционална храна включва храите с важна роля за някои от функциите на организма. Храни, естествено богати на нутриенти или допълнително обогатени с такива. Натурални са тези с ферментация и покълване, тогава се увеличават микронутриентите. На 36-ия час концентрацията им е най-висока и запазени на ниска температура са много по-полезни. Техниките на ферментация са познати от хилядолетия, те са част от хранителната култура. Те са изключително важни за чревната флора.
Всичко тръгна през личен здравословен проблем. Това ми отвори очите как съм се хранил. Бях млад и се храних стандартно, дадох си сметка колко е важно да се мисли за превенцията. Обръщам внимание на залитащите по алтернативните подходи - нито една крайност не е добра. Човек не трябва да изключва нищо, трябва да има холистичен подход.
Първо изключих рафинираните съставки - захар, олио, бяло брашно, залагах на по-качествени храни. Видях и други страни със страданието на животните и напълно изключих животинските храни. Вече имаме алтернатива на продуктите, свързани със страдание.
Трябва да се знае за антринутриентите (инхибиторите) в зърната - трябва да се накисват ядките и да се изхвърли водата. Ферментация, където е възможно, тези, които могат да се ядат сурови - най-добре. Не трябва да има свръхпреработка на храните. Човек трябва да знае какво плаща със здравето си. Да се храниш качествено, дори и с по-малко.
Тофуто приема всякакви подправки, темпе - също. Човек трябва отрано да рафинира вкуса си. След инсулта си в 2013 се посветих на правенето на полезни храни. Стигнах до идеята за храни, създадени чрез покълване и ферментация. Първите са дело на разработките на учен-микробиолог. Имам концепция за визията им. Срокът им на годност е 2 години, изсушени са във вакуум на 40 градуса, смилат се на каменна мелница с бавна скорост. Реших да ги обогатя с деактивирана хранителна мая, диви растения. Храната е на прах и така да се каже, ъпгрейдва другата или напитките.
Залагаме на традиционни плодове - шипка, нар, малина. В момент на пости е добре да се използва кисело зеле и темпе в нещо като капама. Трябва да се комбинира с достатъчно сън, превенция на стрес и физически усилия."
Днес "Радиокафе" гостува на Община Цариброд – Република Сърбия. Какви ще бъдат предизвикателствата пред българите, които живеят тук през новата година? Това е поредното съвместно предаване на Радио Телевизия Цариброд и Радио София. Зоран Джуров – Председател на Общински съвет Цариброд е първият ни събеседник: "Глобално нещата не са се..
На 25 януари 2025 година, Българско национално радио отбелязва 90 години от издаването на Указ номер 25, подписан от Цар Борис III. С тази наредба-закон радиоразпръскването в България става държавна собственост. Тази дата се възприема за начало на професионалното радио в България: Историята на българското радио обаче се заражда и оформя още..
Разговорът е с Анатолия Тодорова - уредник в Историческия музей “Свищов” и член на УС на Международна фондация “Алеко Константинов”: "Няма друг българския писател, останал с малкото си име, като наш съвременник и приятел. По неговото време Свищов е градът на първите неща. Гражданите в ежедневието си се радват на балове, приеми. Парите са се влагали..
Легендарният поборник, войводата Филип Тотю е имал богат и вълнуващ любовен живот, въпреки строгите правила за хайдутина - да не прескача дувари и да не ходи по жени, нито своя, нито чужда. Точно тях Филип Тотю не спазвал. Той имал три съпруги, съдили са го за двуженство, с последната си жена се събира, когато той е на 65, а тя - на 29...
Националната галерия „Квадрат 500“ представя 21 графични листа на Пикасо, тематично свързани с негови и на други автори литературни текстове, с лични преживявания и прозрения. Подробностите - от Калин Николов, уредник на фонд „Чуждестранна графика“:
Нели Симеонова, изпълнителен директор на компания „Антарта“ за възобновяването на производството на оригиналната българска космическа храна. Техният партньор, Институтът по криобиология и хранителни технологии трети в света е произвеждал космическа храна, а екипът на "Антарта" предлага висококачествени продукти за кратки и дълги пътувания в Космоса,..
С Йордан Радичков, внук на Йордан Радичков говорим за инициативата "Януари - месец на Радичков" която тази година е в Антарктика! Още в края на тази година всички издания на българския писател ще бъдат изпратени в библиотеката на нашата експедиция там: Благодарение на българската мисия в Антарктика и проф. Христо Пимпирев, новите издания с истории..