Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Димитрова - фамилен психолог и психотерапевт:

Какво е "газлайтинг" и какво е добре да знаем за него?

Психотерапевтът Валентина Димитрова с водещата Гергана Пейкова в Радиокафе
Снимка: Радио София

Чували ли сте за газлайтинг? На практика това понятие не се превежда на български език и не говори почти нищо на българската публика. Със сигурност обаче, то се характеризира като вид емоционално насилие. За него разказа в предаването "Радиокафе", фамилният психолог и психотерапевт Валентина Димитрова.
"Можем да го обясним като форма на насилие, което е вид емоционална манипулация, психологическо насилие. Тогава, когато манипулатора има за цел да обърка, да дезориентира човека отсреща, да го разколебае в собствената му представа за света, за реалността. Жертвата започва да се разколебава в собствените си чувства, инстинкти и ситуации", поясни тя.
Човек загубва всякаква ориентация - кое е истина и кое лъжа. Губейки почва под краката си, започва да се самообвинява и да вярва, че това което му се казва е така. По думите на психотерапевта жертвата не е виновна. Винаги, когато има насилие, вината е на насилника.
Този тип насилници нямат определен профил, твърди психологът. Това могат да бъдат както мъже, така и жени. Тя подчерта, че широко възприетото схващане, че това са хора с ниско възпитание и образование е погрешно. 
"Има изключително интелигентни и на много високи позиции хора, които използват различните форми на манипулация. Това се случва в семейството, в партньорските и работните взаимоотношения", отбеляза тя, и допълни обстоятелството,че самите манипулатори са били манипулирани и вкарвани в такъв модел от своите родители, семейство и начина по който са се свързвали.
"Това е техният начин на свързване. Те не намират друг и не знаят как да се свържат с човека отсреща", твърди Димитрова.
По думите й те не изпитват вина. "Дори когато казват, че изпитват вина, не го преживяват истински, защото това са хора със силно изразени нарцистични черти.
"Нарцисистите са сами по себе си дистанцирани, вероятно те в детството си са изпитвали голяма вина, с която не са могли да се справят. Тя вече е "отцепена " от тях и това е така наречената патология", подчерта още тя.
Как избират жертвата си? Това е много сложен механизъм, който става на несъзнателно ниво. Усещат уязвимостта на жертвата, че тя може да бъде манипулирана. Усещат момента на слабост, нуждата от закрила. Това са едни много несъзнавани моменти, които се улавят и усещат, посочи още Валентина Димитров.
Тя разкри, че в началото жертвата е обгрижвана, обичана, симпатична и поради това лесно влиза в тази тънка форма на манипулация. Това може да са мъже,  жени, и дори отношения между приятели. Проблемът не е полово обусловен.
Например в службата, насилник може да е в ролята на началник и да се получи злоупотреба с власт. С други думи:
Всичко което подлага на съмнение реалността, представата на жертвата, като я прави абсолютно невалидна "Това абсолютно не е вярно", "Аз никога не съм казвал подобно нещо", "Говориш пълни глупости", "Въобразяваш си", "Имаш проблеми с паметта"
Или вменяване на чувство на несигурност с околните: "Ти знаеш ли какви неща ми говорят за теб?" "Да не мислиш, че са те взели тук, защото си много добър/добра?" - всичко, което има за цел да разклати собствената самооценка
"Дори се е случвало манипулатора да премества документи, или други неща, с цел да обърка още повече жертвата", разкри психологът.
По думите й тези отношения на работното място са далеч от конструктивната критика и равнопоставените колегиални отношения. Липсва моментът, в който хората могат да изразят своята гледна точка, да се чувстват чути, разбрани и от това да произтече някаква промяна, обясни специалистът.
Към разговора с фамилния психотерапевт Валентина Димитрова, добавяме обстоятелството, че газлайтънгът е производно на пиесата на Патрик Хамилтън "Газлайт" и нейната екранизация през 1944-а година с Ингрид Бергман в главната роля.
До какви щети - психически или физически води газлайтингът?
"И до двете. От психологична гледна точка, хората започват да страдат от много голяма неувереност, ниско самочувствие. Физическият израз на това е депресия, хронични заболявания. Това може да има дълготрайни последици, ако дълго време отношенията са градени на такъв тип манипулация", подчерта психотерапевтът.
Бихме ли могли да се предпазим, ако насилникът е член на семейството, началник, колега, приятел?
"Има неща, които можем да направим - да следим информацията всеки ден, ако тя е различна, дори да се записва.
Вярвайте на собствените си чувства и преживявания, на инстинкта, който насилникът се стреми да бъде притъпен, вслушвайте се в него. Стремете се към гледната точка на страничен наблюдател, приятел, който да се опита да назове нещата. 
"Много често промяната в такива случаи идва отвън. Появява се някой отвън който казва, че това не е нормално и не е добре. И така този, който е насилван ще си даде сметка, че това което преживява е действително, защото подмяната на действителността и обстоятелствата е много изострена", съветва психотерапевтът..
Всеки който иска би могъл да се промени, стига да осъзнае, че има проблем, посочи в заключение Валентина Димитрова.
Нарцисистът обикновено не осъзнава това. Важно е да знаем, че всеки може да бъде подложен на някаква форма на насилие - както жените, така и мъжете.
Накрая на разговора се опитахме да погледнем и от по-различен ъгъл на газлайтинга. Кои са професиите, които разчитат на него?
Политическата сфера например, където много удобно се използва манипулацията. Газлайтингът може да доведе и до добри резултати за този, който го използва, например за задоволяване на определени амбиции в професията. Като пример, специалистът посочи медицината, където е невъзможно лекарят да проявява емпатия към всеки свой пациент. 
В този случай нарцисизмът е превърнат в нещо добро, позитивно и полезно за обществото, нещо което помага, за да може медикът да упражнява професията си адекватно..
В заключение, Димитрова подчерта, че нарцисизмът не е патология, но е важен начинът на неговата изява. Важно е да го използваме в позитивен смисъл, ако притежаваме елементи от него в характера си.
По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Май - месец за подкрепа на българското образование

Месец май е месецът на образованието в България , но освен празници, учениците ни имат нужда от образование, което ги подготвя за живота в 21. век. Българските училища, с малки изключения, са все още далеч от това да предлагат съвременно качествено образование, смятат от "Заедно в час". Неправителствената организация през целия месец..

публикувано на 09.05.24 в 19:24

Помагайки на българите по света да се върнат у нас, помагаме на България

На последното издание на най-големия форум за българи зад граница: "Кариера и живот – защо в България?", който се проведе в Берлин, организаторите от платформата "Bulgaria Wants You" проведоха онлайн анкета, чиято цел бе да обобщи профила на посетителите, причините за заминаването им и възможностите за тяхното завръщане в родината. "..

публикувано на 09.05.24 в 17:40

Чатботът Краси ще упътва посетителите на Софийския фестивал на науката

14-ото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. в София Тех Парк. Фестивалът предлага достъпни и забавни събития, които разкриват как чудесата на науката и най-новите проучвания от целия свят обогатяват живота ни, обясняват познатите явления от ежедневието ни и носят надежди за бъдещето на човечеството...

публикувано на 09.05.24 в 16:43
Адриан Николов

Лек спад на неравенството у нас, всеки десети работещ е беден

Бедността у нас лека намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга. Подобренията обаче са бавни, а политическият хаос обещава да забави с години фундаменталната промяна на социалната система, която има реален потенциал да..

публикувано на 09.05.24 в 15:45

Седмо издание на наградите "Златни патета"

Наградите "Златни патета" 2024 г. ще бъдат раздадени за седма поредна година на официална церемония в средата на месец май, като те  подкрепят прогресивната българска музика. Публиката определя кои ще са победителите, като гласува онлайн в специално създадената платформа . Гласуването в ежегодната кампания "Златни патета" вече започна. Графа,..

публикувано на 09.05.24 в 15:05

Денят на Европа и мирът

Теодор Стойчев е ръководител на Бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България. По случай 9 май, Денят на Европа той беше гост в предаването "Радиокафе". Стойчев сподели, че обединението на европейските държави в Евросъюз е цяло чудо, въпреки противоречията, противопоставянето и войните, които те са имали помежду си в исторически план...

публикувано на 09.05.24 в 14:51
Петя Андасарова с водещия на

За музиката, театъра и инфлуенсърството като отговорност към младите хора

В предаването "Добър вечер, София" се срещаме с Петя Андасарова. Тя е само на 23 години, но вече е успешен артист. В артистичната сфера, в която навлиза още от ранните си години тя вече има свой широкоспектърен образ. Като ученичка в 5 клас първо се докосва до музиката и има желание да пее. Записва се към вокалната група на  32 СУ "Св...

публикувано на 09.05.24 в 14:10