Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 16 до 18 декември в "Топлоцентрала"

Стартира второто издание на Фестивал на авторския театър

Снимка: Fb/Фестивал на авторския театър - ФАТ

Фестивал на авторския театър - ФАТ, организиран от Сдружение "Творци" и Театър "Драмеди", ще се проведе от 16 до 18 декември 2022 г. в "Топлоцентрала". Събитието е с подкрепата на Национален фонд "Култура", Министерство на културата и Столична община.
Това е второто издание на фестивала след успешно проведеното първо, през юни 2021-а.
Подробности за това, което предстои в следващите дни разказа в предаването "Ритъмът на столицата" Цвета Балийска, директор на театър "Драмеди". Тя отбеляза, че мястото на провеждане на фестивала тази година е в "Топлоцентрала":
"Сменихме мястото заради паралелната програма - тази година имаме придружаващи уъркшопи, които са на тематика свързана с авторския театър - неща от "кухнята", овладяване на различни техники. Имаме професионални дискусии, които придружават програмата и за които ни трябваха паралелни пространства, за да може да е ангажирана публиката през цялото време. Това е един театрален маратон. Започва в 18 часа с концерт на "Драмеди Бенд" - авторска музика от театрални представления, до неделя вечер, когато завършваме с "Театърът на твоята история". Театър, който играе личните истории на публиката".
"През цялото това време всички ще бъдем заедно, потопени в една паралелна реалност. Участниците в програмата, фестивала и публиката ще бъде много близко до артистите", разкри Балийска.
"Това е нещо, което надграждаме с всеки следващ фестивал. Надяваме се догодина да сме повече и още по-плътно заедно в 2-та дни", отбеляза тя.
Цвета Балийска сподели, че различното в това издание на фестивала, е, че той е напълно достъпен за хора с нарушено зрение и слух, тъй като е разработена методология за аудио описание. 
"Оказахме се пионери в предлагането на тази услуга за достъпност. Щастливи сме,че НФК ни финансира, за да можем да закупим техниката, която е тай-скъпото в целия процес", подчерта Балийска.
По думите й, тази методология на аудио описанието ще продължи да се разработва, за да бъде все по-достъпно описанието на театралните спектакли, както и жестовия превод на живо, който ще изпълнява Йоана Павлова.
Като цяло фестивалът е достъпен за хора от всяка възраст, каза още тя.
Различното при авторския театър е начинът на неговото създаване, каза още Балийска.
"В авторския театър се работи с много лични истории. В процеса на изграждане всички присъстващи участват в създаването на абсолютно всичко, което се случва на сцената - текста, музиката, костюмите, всичко се създава в една колаборация.
 Може би този екип има режисьор, оператор, но при всички положения има една екипна работа, една синергия.
 Специфичното на авторския театър е, че всички компоненти се създават по едно и също време, тоест, сценарият се ражда в деня преди премиерата, посочи тя.
Ето какво още сподели в ефира на Радио София:
"Правим много упражнения, медитации, дискусии, ползваме различни техники, за да достигнем до същината на това, което ни е вдъхновило. То може да е книга или друга вдъхновяваща история, но на каквото и да е базиран, процесът на създаване на спектакъла се случва по време на самите репетиции. Преди това няма нищо готово, освен една идея или някакво вдъхновение, което е събрало хората".
Всеки спектакъл е уникален, начинът на поднасяне е различен, макар да е с едно и също заглавие. Тези спектакли имат много жив живот и рядко се стационизират. Обикновено екипът преди всеки спектакъл има нещо, което добавя, променя някоя сцена, някоя реплика, тоест тези спектакли дори и да ги гледате по няколко пъти, винаги ще откривате по нещо ново и различно в тях. 
Тъй като авторите са винаги присъстващи, спектакълът продължава да расте след всяка среща с публиката.
И тази година ще има срещи и дискусии между артисти и публика. Тя отбеляза, че фестивалът няма конкурсен характер, но има призове - за режисура, за драматургия за сценография, за работа в екип и хореография. 
Интересното е, че самите участници в програмата ще определят с гласуване най-добре отличилото се представление, като така ще съдействат при награждаването. Целият този процес ще бъде модулиран от председателя на журито Ованес Торосян.
"Той ще води и 2 професионални дискусии, на които искаме да поканим колегите, които се интересуват по темата. Надяваме се,че ще привлечем колеги, с които ще дискутираме бъдещето на авторския театър, по-доброто му реализиране и възможностите за неговото популяризиране", каза в заключение Цвета Балийска.
По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малкото село предлага много красив и спокоен живот

В Радиокафе гостуваме на Община Мирково. Анелия Бургазлиева е общински съветник и с нея започваме разговора за развитието на региона, традициите и обичаите: "Дойдохме да живеем в Мирково преди 13 години. Бе най-сериозното решение да продължим живота си тук, след като се роди първото ни дете. Първо направих детски оркестър в Златица. Задавам тона с..

публикувано на 12.05.24 в 11:44

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45