Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато е единомислещ, регионът е по-силен

5
Отляво надясно Деси Гълъбова, Симона Серафимова, Оля Зарева
Снимка: радио София

Изнесеното ни студио днес е от Община Сливница. Ще намерите отговори  на въпроса кой е Сливнишкият герой - достатъчно е да ни проследите, включително и тук.

В самото начало разговаряме със Симона Серафимова – Директор на СОУ “Свети Свети Кирил и Методий", Оля Зарева - Директор на Професионална гимназия по транспорт „Н.Й.Вапцаров“ и Деси Гълъбова - Директор на „Дневен център за деца“:

Започваме със Симона Серафимова: "Обучаваме 570 деца, разполагаме с добра база, стол, видеонаблюдение и охрана, озвучителна система. 47 са високомотивираните преподаватели. Предимствата са прием след основно образование, има допълнителни часове по отделните учебни дисциплини. 

Работим по проекти на ЕС за "Равен достъп до училищно образование в условия на кризи", проект за "Приобщаващо образование". Ресурсният учител, който назначихме, също е по него.  "Заедно в изкуството и спорта" е национална програма, по която също работим, както и тази за осигуряване на интерактивна площадка за обучение по безопасно движение по пътищата. По "Отново заедно" имаме 3 туристически пътувания за 122 души.

Учениците участват в състезания, имаме златни и сребърни медалисти. Отбелязваме значими дати, организираме изложби и спортен празник. За Коледа ще има конкурси и изложби. Имаме призови места в състезания по хандбал, в клуба са над 90 деца, треньорите са наши преподаватели по физическо."

Следва Оля Зарева:

"Няколко десетки са ни випуските и няколко хиляди са завършилите ни ученици. Те са с отлична професионална подготовка. Бяхме домакин на престижно регионално състезание с 11 училищни отбора, нашият извоюва първо място и място в националното състезание, където станахме трети.

Гордеем се със специалностите, които са винаги актуални. Разполагаме с модерно оборудвани кабинети и провеждаме практиките си в сервизите на нашите партньори, някои от които - техни бъдещи работодатели. Ние сме единствени в страната с писта за радиоуправляеми модели.
В училището ни няма насилие, има толерантност и приятелство. След 12 клас бързо успяват да намерят професионална реализация или продължават образованието си във висши училища."
Слушаме и Деси Гълъбова:
"Дневният център е създаден през 2018. Грижата за децата, особено тези със специални потребности е номер 1 - епилепсия, детски аутизъм и много други. Екипът ни е с богат опит. Предлагаме цялостно обслужване на децата през деня, подпомагаме цялостното им развитие и потенциал. Финансираме се с държавна делегирана дейност. Подготвихме коледна изложба с творения на децата."
Николай Гундеров е творческият Директор на Европейския фестивал на пътуващия театър и явно не му стигат думите да изкаже благодарностите си към тези, които го подкрепят. Кои са те?

“Общината изпълнява желанията за културни потребности целогодишно. Тя самата инициира Европейския фестивал на пътуващия театър.“ Не познавам подобен български фестивал, който да събира по уникален начин публика. Залите са препълнени в последните 8 години. Гостували са актьорите от „Ало Ало“, НТ на Румъния, Моравия, Турция и Сърбия, един великолепен герой от Сирк дю Солей. Направихме паметна плоча  на Гинка Станчева, всяка година броят на тези плочи нараства. МК може да вземе добър пример от община Сливница как се прави такъв фестивал. 

Времето е променливо понятие, опитваме се да го разширим. Всяка година фестивалът се разширява с нови дейности. Последният ден винаги предлагаме изненада. Желанията ни са изпълнявани веднага, без никакви обструкции. Общината каза, че иска да разширява мултикултурния диалог. Стремим се да каним трупи, които още не са гостували - от Франция и от северните страни. Да не се забравят херцовете на сърцето."

След него пред водещата застава Пламен Попов, Главен архитект на Община Сливница:

"Архитектурата почва от миналото, минава през настоящето и се опитва да предвиди бъдещето. Дава се възможност да се реализират нещата по най-правилния начин, да не пречат на бъдещото развитие. Късметлия съм, попаднах сред екип, които мислим в една посока. Не можем да построим целия град наведнъж, ставаме партньори с тези, които строят. Имаме интерес от производствени мощности, търговски вериги от среден тип, частна инициатива за малки комплекси. Ролята на всеки един е да бъде полезен. Диалогът е основен. Подготвяме се да газифицираме града когато му дойде времето. Хората се грижат за зеленината както в дворовете, така и в обществения сектор."

Време е и за Радослав Иванов от Национално дружество „Традиция“:

"На един от дните на Коледния базар ще имаме традиционния Весел празник на домашните вино, ракия и мезе - 26 декември. Всеки мъж носи собствената си продукция и я пробваме. По време на пандемията го правихме в неизвестно място в тесен кръг.

Основната ни дейност е чрез организиране на честване на Битката при Сливница да събуждаме и подклаждаме родолюбието главно в децата. В годините имаше негативна тенденция на забравяне. По инерция хората знаеха името на спортния ни отбор, но никой не знаеше откъде идва това име. След битката, западната преса нарича младия княз "Сливнишки герой". Грижим се да разказваме истории и да създаваме интерес сред децата, затова правим и историческата възстановка с участници от цялата страна.

След Коледа и Нова година предстои Богоявление. От 4-5 години се опитваме да възстановим традицията за ваденето на кръста. Надяваме се да дойдат млади хора, засега са малко доброволците. Февруари продължават важните неща - на Сирни заговезни от 12 години палим клади. Празникът е тридневен. Изкоренихме негативната тенденция да се палят стари гуми, ставаха черни облаци и проблеми за местната пожарна. Сега правим факли и за децата, които идват от София и от чужбина.

Децата получават много факти в кратката им форма от социалните мрежи. Затова трябва да четат, дори да е от електронно устройство."

Финалният ни гост не може да е друг, освен кметът на Сливница, Васко Стоилков:

"Постарахме се да украсим борче, което  е посадено в центъра. Досега рязахме такива от дворовете на хора, където са им пречили. Сега си открихме нашето дърво и всички имат позитивно мнение, че сме украсили живо дърво. От 25 до 31 ще направим и хубаво коледно градче. Всичките дни ще има пълна коледна програма и коледна храна. Отскоро правим в България доказалите се на Запад коледни градчета.

Ние сме в постоянен строеж, завършваме едно, започваме друго. Ще се появят много приятни и чакани неща - Многопрофилна болница, предстои акт 16. Инвеститор е проф. Щерев. До няколко месеца ще отворим закрит плувен басейн. Съоръжението е скъпо и за поддръжка, с плуване се лекуват травми и дава богата двигателна култура. Лятото до него ще открием и открит басейн. Ще довършим и модерния търговски център, също се придържаме към западния образец, стремим се да се превърнем в градче, което да не отстъпва на западните.

На фона на всички събития по света, годината за нас бе успешна, запазихме се и се съхранихме, изпълнихме си плана почти напълно. На практика нямаме безработни, постоянно има инвеститорски интерес. Идват дори и хора от София да живеят и да работят тук. Пандемията помогна на този процес, има строителство на нови къщи.

Проблемите се решават с много желание и хъс. Ако не можем на момента - идва му времето, когато се решава. Подготвихме проекта за една улица, част от околовръстния ни път. Опитваме се да намерим финансиране на втори мост над реката по пътя за Брезник, пътят сега е лош, строежът се отложи. Най-грандиозното, което чакаме е строежът на скоростната ЖП линия - казвам му метрото до Сливница, то ще е като градски S-Bahn, който ще стига за 15 минути до началната станция на 1-ва и 2-ра линия на метрото.

Социалната политика не ни е била самоцел. Достроихме една сграда и с европейско финансиране я превърнахме в красиво място - център за деца в неравностойно положение, в него ще извършваме много други социални дейности. Една друга сграда превърнахме в Дневен център за деца с увреждания.

Партнираме си с много общини, най-вече с тези около нас - не разсъждаваме сами за себе си, а като регион. Когато е единомислещ, регионът е по-силен. Работим и по нов проект за трансгранично сътрудничество, който се признава от Брюксел и да се финансират различни дейности само за нашия регион. Такива вече има в ЕС."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45

Зрелищно и цветно

Десетки дами на мотори ще отпразнуват Международния ден на жените мотористи във Велико Търново на 11 май. С подробностите слушаме Лили Осойска от сдружение “Жените Мотористи ЕМпауърд България”: "Днес празнуваме за пръв път извън София. Тази година честваме за шести път, шествието с мотори е зрелищно и цветно. Това си е наш празник, все повече жени..

публикувано на 11.05.24 в 09:46

"Любов по сценарий в Холивуд" ще се случи на 14 май

С актьорите Жанет Милска, Николай Тодоров и режисьора Камен Коев говорим за "Любов, по сценарий в Холивуд", представление с предстояща премиера по музика на Милица Гладнишка и Иван Велчев. Какво ни очаква в предстоящия спектакъл? "Много любов – истинска, истерична, злобна, смешна", увери ни Жанет. "С Жани и Камен се познаваме..

публикувано на 10.05.24 в 19:27

Рисковете пред Княжевската минерална баня се увеличават

Най-старата минерална баня в София е застрашена не само сградата, но и минералната вода изобщо, поради строителство в близки имоти. Не е извършен ежегоден хидрогеоложки монторинг, за да се установи дали строителството на търговски комплекс наблизо не е увредило трайно находището. А самата баня, която е най-старата в София, датираща от..

публикувано на 10.05.24 в 18:01

Безплатни белодробни изследвания за пушачи

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в четири града в страната от специалисти-пулмолози. Изследванията са част от Националната кампания "За живот без тютюнев дим" на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев..

публикувано на 10.05.24 в 17:41
Александър Христов

Изборите и избирателната пасивност

Официално в полунощ на 9 срещу 10 март 2024 г. започна предизборната кампания за насрочените на девети юни избори за народни представители в следващия парламент, както и за български евродепутати. Кампанията ще продължи до полунощ на 7 юни. Каква е ефективната политическа комуникация в контекста на предстоящите избори? Коментар по темата направи..

публикувано на 10.05.24 в 16:26