Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Минималното изхвърляне на храни трябва да стане модерно

Първата стъпка да не изхвърляме храна се прави в магазина - с разумно пазаруване
Снимка: архив

През 2020 г. в Европа са генерирани близо 57 млн. тона хранителни отпадъци (127 кг на човек), като свързаната с тях пазарна стойност се оценява на 130 млрд. евро.

55% от всички хранителни отпадъци са формирани от домакинствата.

Грубите оценки сочат, че в ЕС около 10% от храните, предоставяни на потребителите, може да се превърнат в отпадъци.

Това са данни от първото общоевропейско докладване за нивата на хранителни отпадъци.

Наскоро Европейската комисия покани в Брюксел представители от всички страни членки на Съюза на първия Европейски граждански панел. Събитието е част от новото поредица като последващи действия във връзка с Конференцията за бъдещето на Европа.

Сред главните акценти на форума беше обсъждането на въпроса за намаляването на изхвърляните храни. Представителите на държавите представиха препоръки, които да бъдат включени в работата на Комисията по темата за хранителните отпадъци.

Сред поканените за дискусията в Брюксел бяха и българи на различна възраст от големи и малки населени места.

Факти:

  • 1 кг изхвърлена храна = 2.5 кг въглеродни емисии
  • На хранителните отпадъци се падат около 5% от емисиите на парникови газове в ЕС, свързани с общото потребление на храни в Съюза. Държавите членки се ангажират с целите на ООН за устойчиво развитие, които призовават за намаляване наполовина на глобалните хранителни отпадъци на глава от населението до 2030 г. на равнището на търговията на дребно и потребителите и намаляване на загубите на храни по веригата на доставки на храни.
  • До момента напредъкът не е достигнал мащаба и темпа, необходими за постигането на тази цел, отчитат от ЕК.

„Когато преди 2 години започнахме да говорим на тази тема, хората не можеха да повярват, че този проблем има толкова негативен ефект. Информираността наистина е много важна и ни кара да се замисляме, когато пазаруваме или си поръчваме храна в ресторанта“, каза пред Радио София Сиси Симеонова от платформата „Foody“.

Тя подчерта, че изхвърлянето на храна е сред топ 3 на замърсителите на околната среда, а се похабява ценен ресурс, който не места по планетата е дефицитен. И допълни, че вече е видима промяната в мисленето и стъпките на много хора и бизнеси и това вдъхва надежда да по-устойчиво потребление с минимални разхищения.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.02.25: САЩ и Русия на една маса в Саудитска Арабия

Коментатори във "Форум" тази седмица са социологът Елена Дариева и историкът Светослав Живков. Заедно с водещия Константин Лавсов, част от темите, които дискутираха, бяха: - САЩ и Русия на една маса в Саудитска Арабия - подобряване на двустранните отношения и договаряне на край на войната в Украйна - Доналд Тръмп и обкръжението му - Има ли бойкот..

публикувано на 18.02.25 в 19:14

Жители на "Кремиковци" на протест заради задръствания на жп прелеза на входа на района

Жители на "Кремиковци“ излязоха на протест заради задръствания на жп прелеза на входа на района. Недоволството на местните е свързано с контрола на бариерата, която често образува "тапа" в рамките на 20 до 40 минути. Христо Недялков е на 47 години. Живее в столичния район "Кремиковци". Казва, че последните 15 години е все по-трудно преминаването през..

публикувано на 18.02.25 в 18:24

За достъпна и качествена храна настояха граждански сдружения и политици

С частична политическа подкрепа, изразена от парламентарно представени партии и ангажимент да продължат усилията в осигуряване на достъпна и качествена храна, премина дискусия по темата, която се проведе по-рано днес. Макар сериозен фокус да бе поставен върху ценообразуването на продуктите, участници в събитието коментираха и нужда от..

публикувано на 18.02.25 в 16:37

София възстановява своя дял от 43% в националната икономика

София възстановява своя 43% дял в националната икономика, сочат последните данни за брутния вътрешен продукт на областно ниво. От тях става ясно, че е налице нормализиране след различните аномалии в енергетиката, селското стопанство и туризма през предходните години. Регионалните неравенства обаче остават големи. Най-голямата регионална икономика..

публикувано на 18.02.25 в 15:43
Реставрацията на текстил е трудна и в много от галериите не се прави

Чудото на реставрацията

Националната галерия отново отваря вратите на лабораторията по консервация и реставрация за ценителите на изкуството. Те ще имат възможността да надникнат "зад кулисите" на музея, да видят как се подготвят за експониране произведения на изкуството. Реставратор ще ги запознае с принципите и етиката на съвременната реставрация, както и с..

публикувано на 18.02.25 в 15:31
Част от стенописа на Венцислав Йосифов-Jermain

Читалища разчитат на финансиране по програми от Столичната община и МК

Успешно приключи проектът "Градска памет: Традиция и Графити", реализиран по Програма "Активни читалища" на Столичната община. Това е поредната инициатива, в която си партнират 2 софийски читалища – НЧ "Иван Вазов – 2014", което е в кв. кв. "Левски В" и НЧ "Васил Левски 1928", което е в "Сухата река". "Това - на фасадата на..

публикувано на 18.02.25 в 15:03

Документалният филм „Скрити белези” - разказ за най-доброто ни участие във Венецианското биенале

Документалният филм „Скрити белези” на режисьора Георги Тошев и оператора Борис Пинтев е сред селектираните филми за участие във фестивала Master of Art. Лентата разказва за най-успешното българско участие на Биеналето на изкуствата във Венеция. Комисарят на българското участие д-р Надежда Джакова е своеобразен гид на режисьора Георги Тошев..

публикувано на 18.02.25 в 13:46