Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Минималното изхвърляне на храни трябва да стане модерно

Първата стъпка да не изхвърляме храна се прави в магазина - с разумно пазаруване
Снимка: архив

През 2020 г. в Европа са генерирани близо 57 млн. тона хранителни отпадъци (127 кг на човек), като свързаната с тях пазарна стойност се оценява на 130 млрд. евро.

55% от всички хранителни отпадъци са формирани от домакинствата.

Грубите оценки сочат, че в ЕС около 10% от храните, предоставяни на потребителите, може да се превърнат в отпадъци.

Това са данни от първото общоевропейско докладване за нивата на хранителни отпадъци.

Наскоро Европейската комисия покани в Брюксел представители от всички страни членки на Съюза на първия Европейски граждански панел. Събитието е част от новото поредица като последващи действия във връзка с Конференцията за бъдещето на Европа.

Сред главните акценти на форума беше обсъждането на въпроса за намаляването на изхвърляните храни. Представителите на държавите представиха препоръки, които да бъдат включени в работата на Комисията по темата за хранителните отпадъци.

Сред поканените за дискусията в Брюксел бяха и българи на различна възраст от големи и малки населени места.

Факти:

  • 1 кг изхвърлена храна = 2.5 кг въглеродни емисии
  • На хранителните отпадъци се падат около 5% от емисиите на парникови газове в ЕС, свързани с общото потребление на храни в Съюза. Държавите членки се ангажират с целите на ООН за устойчиво развитие, които призовават за намаляване наполовина на глобалните хранителни отпадъци на глава от населението до 2030 г. на равнището на търговията на дребно и потребителите и намаляване на загубите на храни по веригата на доставки на храни.
  • До момента напредъкът не е достигнал мащаба и темпа, необходими за постигането на тази цел, отчитат от ЕК.

„Когато преди 2 години започнахме да говорим на тази тема, хората не можеха да повярват, че този проблем има толкова негативен ефект. Информираността наистина е много важна и ни кара да се замисляме, когато пазаруваме или си поръчваме храна в ресторанта“, каза пред Радио София Сиси Симеонова от платформата „Foody“.

Тя подчерта, че изхвърлянето на храна е сред топ 3 на замърсителите на околната среда, а се похабява ценен ресурс, който не места по планетата е дефицитен. И допълни, че вече е видима промяната в мисленето и стъпките на много хора и бизнеси и това вдъхва надежда да по-устойчиво потребление с минимални разхищения.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Иво Анев

"Форум", 18.11.25: Защо демокрацията ни е истинска

Коментатор във "Форум" на 18 ноември е Иво Анев . Той е доктор по икономика и управление (УНСС). Ръководител и икономически експерт на екип "Историческа баня", създал една от три финансирани от ОП "Софияплан" концепции за възстановяване на северното и източно крило на Централна минерална баня - София. Икономически и финансов консултант  на..

публикувано на 18.11.25 в 18:30

Предстои промяна на Регламент 261 на ЕП, отговарящ за обезщетяване и помощ на авиопасажерите

По време на национална кръгла маса, организирана от Европейския потребителски център – България (ЕПЦ), бе обърнато особено внимание върху предвижданите промени в Регламент 261 на Европейския парламент, отговарящ за обезщетяване и помощ на пътниците, ползващи въздушен превоз. В документа се засягат правилата за изплащане на причинени вреди и..

публикувано на 18.11.25 в 16:59

"Андре Шиние" ще открие фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора

В Стара Загора ще се открие най-големият оперен балетен фестивал за  оперно и балетно изкуство   в  България. От 21 ноември, до 7 ноември в града ще се проведе 55-ото му   издание . Тази година се отбелязва И 100-годишнината на Старозагорската опера.  С операта "Андре Шиние"  на 21 и 22 ноември, ще бъде поставено началото на грандиозното..

публикувано на 18.11.25 в 16:35
Ангел Георгиев и Теодора Димитрова от Синдео

Българските учители осъзнават възможностите на AI и искат да ги използват

Изкуственият интелект (AI) става все по-важен елемент в образованието в Европа. Изследването "Future of Education Report" на GoStudent проследява как учители, ученици и родители възприемат технологиите и как се подготвят училищата за внедряването на AI. Проучването обхваща около 5859 родители и техните деца на възраст между 10 и 16..

публикувано на 18.11.25 в 16:26

Златният български лев е бил равностоен по стойност и авторитет с френската монета от 20 франка

Златните монети на Цар Фердинанд са сред най-търсените монети не само в България, но и в целия свят . Това съобщи пред БНР-Радио София проф. Константин Дочев, експерт в сферата на нумизматиката с дългогодишен опит. Юбилейните монети , които БНБ пуска периодично, винаги са били предмет на голямо внимание , а те напоследък станаха..

публикувано на 18.11.25 в 15:20

Подготвят Шесто издание на Фестивала за авторски театър

РЦСИ "Топлоцентрала" ще бъде домакин на  шестото издание на Фестивала на авторския театър – ФАТ  от  21,до 23 ноември 2025 г.  Фестивалът ще представи премиерни  спектакли, дискусии и театрални работилници, отваряйки пространство за нови идеи и творчески срещи.  Тазгодишното издание на ФАТ продължава мисията си като единствения..

публикувано на 18.11.25 в 15:07
Цвета Балийска

В очакване на шестото издание на Фестивала на авторския театър

На 21, 22 и 23 ноември 2025 г. "Топлоцентрала" ще бъде домакин на шестото издание на Фестивала на авторския театър – ФАТ. В продължение на три дни фестивалът ще представи премиерни спектакли, дискусии и театрални работилници, отваряйки пространство за нови идеи и творчески срещи. Тазгодишното издание на ФАТ продължава мисията си като единствения..

публикувано на 18.11.25 в 13:51