Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 януари 2023 г. в София

Видеорегистратори ще следят работата на контрольорите в градския транспорт

Разговор с Димитър Дилчев - директор на "Градска мобилност"

Директорът на ЦГМ Димитър Дилчев показва нови превозни документи
Снимка: БГНЕС

Запознахме ви основно с някои нововъведения относно ползването на градски транспорт в София с въвеждането на новите карти и билети. Насочваме вниманието и към един друг тип нововъведение - предстои контрольорите да бъдат оборудвани с камери, чрез които ще следят работния процес през цялото време.
Какви са очакванията от тази нова мярка, как това ще подобри работата и има ли такава необходимост, контрольорите да правят видеозапис докато работят. По темата в радиоефира разговаряхме с Димитър Дилчев - директор на "Градска мобилност".

"Подготвили сме екип от наши контрольори в градския транспорт, надяваме се от 1 януари 2023 година 3 екипа да работят с тези видеорегистратори, подобно на тези, които ползват в пътната полиция. Те ще заснемат работния процес и проверките провеждани през деня", каза той и напомни, че вече повече от година в градския транспорт има монтирани камери, по думите му, благодарение на което сигурността в него се е повишила.
"В този период намаляха и джебчиите, неприятните инциденти, определено това е една крачка в посока за по-сигурни, по-спокойни проверки в градския транспорт", заяви Дилчев.
Работата на екипите през първите 2 медеца ще бъде експериментална. 
"Ще видим до какви резултати ще доведе това, какви последствия ще има и ако резултатите и нагласите след този период са положителни,  имаме намерение, след съответните процедури, всички контрольори в градския транспорт да работят по този начин."

Видеото ще се предава в диспечерския център на "Градска мобилност", ще може да се наблюдава и в реално време, такава техническа възможност има, увери той.
Записите ще се пазят определен срок, така че ако има инциденти, те ще бъдат преглеждани и изпращани към полицията.
"Нашата работа е да следим редовността на пътниците в превозното средство, за това да няма инциденти, и ако има, те да бъдат идентифицирани и да бъдат предприети съответните мерки", подчерта Дилчев.

Ще има и нови санкции за пътниците, които не валидират своите билети. Те ще бъдат в размер на 3 лева. В началото контрольорите любезно ще напомнят на пътниците нуждата от валидация.

"Ако сте закупили билет за време, но не го валидирате, това автоматично ви прави нередовен пътник", уточни той. При първоначално нарушение в този случай глобата от 30 лева след 1 януари става  40.
Валидацията ще е задължителна както за билетите, така и за месечните или годишни карти за градски транспорт.

"Това реално е застраховката на всеки един пътник, начинът да докажете,че сте били в това превозно средство, ако се случи някакъв инцидент. Това е изключително важна информация, която новата система за таксуване ще събира, за да може да оптимизира транспорта и за да може да разберем по-детайлно, навиците на столичани - къде има най-много прекачвания, къде е необходимо да се насища с повече превозни средства.
Тази информация ще спомогне да се подобрят разписанията в столицата и самата маршрутна мрежа", каза в заключение Димитър Дилчев.
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейският съюз: Накъде след изборите за ЕП?

Днес се проведе конференцията “Европейският съюз: Накъде след изборите за ЕП?”, която се организира от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт“.  Специален гост на конференцията беше вицепрезидента на България г-жа Илиана Йотова. По думите й, българската позиция не е защитена на проведената вчера неформална среща в..

публикувано на 18.06.24 в 15:07

Стремим се Читалище "Братство 1869" да бъде еталон за високо качество на образование и култура

Сред важните гости в съвместния ефир на Радио София и Радио Благоевград беше Иван Андонов – председател на Народно читалище "Братство 1869", екс-председател на Общинския съвет в Кюстендил, днес общински съветник и председател на Комисията по образование, култура и духовно развитие. В разговора акцентирахме върху спорта, конкретно върху..

публикувано на 18.06.24 в 14:59

Изложбата, която отделя философията от битовото

На 13 юни 2024 г. от 18:00 ч. в галерия "УниКредит Студио" (София, пл. "Св. Неделя" 7) се открива изложбата на Венета Рангелова - Things that bother me on a daily basis. (Нещата, които ме притесняват ежедневно). Създадена като типографски проект, тя цели да провокира в посетителите секунди забавяне, вглеждане навътре, размисъл върху..

публикувано на 18.06.24 в 14:53
Емил Бранчевски

Кметът на район "Илинден" отрече да има фирма в Англия

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София предупредиха, че кметът на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски, избран от листата на "Спаси София", може да бъде освободен от поста заради регистрирана на негово име фирма.  В понеделник в администрацията на столичния район "Илинден" е постъпило уведомление от Общинската избирателна комисия -..

публикувано на 18.06.24 в 14:24
Емануела Дюлгярска - отдел

Богата културна програма в Кюстендил през юли и август

Емануела Дюлгярска-Миланова е дамата, която е с ресор "Култура" в Община Кюстендил. Тя разказа за това как Кюстендил се готви да отпразнува ежегодния Празник на черешата със жителите и гостите на града. "Смея да кажа, че с изключително малко средства и ресурс в рекламно отношение, празникът достигна една много естествена популярност,..

публикувано на 18.06.24 в 13:32

Сцена за млади изпълнители в Красно село

Общинският културен институт (ОКИ) "Красно село" е подготвил изключително любопитна селекция от групи, сред които има и оркестър. Програмата е насочена към младите хора, като цели да ги приобщи към хубавата музика, а концертът ще се състои на откритата тераса пред културния институт. Подробности разказа ръководителят на ОКИ "Красно село" Ивелина..

публикувано на 18.06.24 в 13:25

Стотици книги, дарени в читАлнЯта, достигат до библиотеки и нови читатели

До края на юни можете да се включите с дарение в инициативата на Сдружението за градски читални, чиито членове са си поставили целта да съберат 2024 нови книги. Инициативата е по повод 24 май, но резултатът ѝ ще бъде траен, защото събраните томчета ще бъдат изпратени към различни читалищни, училищни, общински и регионални библиотеки в..

публикувано на 18.06.24 в 13:09