Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на киното

Снимка: Архив

Днес е Световният ден на киното - на тази дата през 1895 година в парижкото “Гран кафе” се състои първата публична демонстрация на “движещи се фотографии”. Това става с помощта на кинематографа, създаден от братята Антоан и Луи Люмиер.

В този ден са представени 10 късометражни филма от по 50-секунди, като лентата на всеки е дълга 17 метра. Сред тях е филмът "Работници напускат фабрика" - първият игрален филм.

През следващата година братята тръгват на турне по света. Освен на първите документални филми, те заснемат и първата комедия със заглавие "Градинарят”, а през 1907-ма - и първия си цветен филм.

Общо чистият доход на братята Люмиер от първата платена прожекция в Париж е от 33 франка.

По време на първата кино прожекция - на този ден преди повече от 120 години - пред 35 зрители е представен и филмът на братя Люмиер “Пристигането на един влак”. Той предизвиква паника сред тълпата, както и възгласи “Ужас! Ще ни смачка! ", когато виждат движещия се срещу тях парен локомотив. Само за седмица обаче, новото изобретение предизвиква интереса на хиляди хора, които започват да се редят на опашки, за да го зърнат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Какви особености може да срещнете при ремонт на банята?

Ако ви се налага къртене на баня със стар фаянс и теракота в София, това е услуга, която е най-добре да потърсите от фирма кърти чисти извозва . Когато изберете да се доверите на професионалисти, може да сте спокойни, защото работата е в сигурни ръце. Те разполагат с професионални къртачи за услуги кърти чисти извозва София. При необходимост могат..

публикувано на 06.03.24 в 17:16

Германец се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, странични ефекти няма

Германец, който умишлено се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, няма странични ефекти от много дози, според учени, които са проучили вероятно най-ваксинирания човек в историята, предаде АФП. Имунната система на 62-годишния мъж от централния германски град Магдебург работи на пълни обороти, заявяват експертите пред сп. The Lancet Infectious..

публикувано на 06.03.24 в 15:24

платена публикация
4 цели за устойчив начин на живот през 2024 г.

Няма съмнение, че тенденцията за устойчивост ще продължава да се разраства и да получава дори по-ярък отзвук и през 2024 г., като за това има основателна причина. Изменението на климата оказва своето въздействие все повече и повече с всяка изминала година и макар това да не се дължи на ежедневните ни навици или начин на живот, зеленото мислене може..

публикувано на 05.02.24 в 17:46

С фруктов сок наддавате на тегло, по-добре яжте цели плодове

Консумацията на чист плодов сок всеки ден, може да е причина за напълняване при деца и възрастни , твърдят канадски учени, цитирани от "Индипендънт" и БТА.  Учените са анализирали резултатите от 42 изследвания, от които 17 сред деца и 25 сред възрастни. Установено е, че всяка чаша плодов сок на ден допринася с 0,03 по-висок индекс на..

публикувано на 18.01.24 в 13:06

платена публикация
Панталоните на мъжа – повече от просто част от гардероба

Панталоните не са само практичен елемент от мъжкия гардероб, но и израз на индивидуализъм, стил и самоувереност. Избирайки подходящия модел и материал, мъжът може да изрази себе си по начин, който отразява неговата личност и начин на живот. Дали става дума за ежедневна елегантност, спортен небрежен стил или градска класика - всяка чифт панталони..

публикувано на 12.01.24 в 11:16

платена публикация
Възходът на изкуствения интелект в набирането на персонал в областта на технологиите - какво трябва да знаете?

Навлизането на изкуствения интелект (ИИ) доведе до революция в много индустрии и набирането на персонал в областта на технологиите не прави изключение. Въздействието на ИИ върху набирането на персонал в областта на технологиите е дълбоко, като предлага иновативни решения на традиционни предизвикателства и същевременно внася нова динамика в..

публикувано на 11.01.24 в 10:55

Изследване установи кои храни могат за забавят белодробната фиброза

Според изследване на американски учени от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, храна богата на омега-3 мастни киселини, като ядки и мазна риба, може да забави развитието на белодробната фиброза. Екипът на д-р Джон Ким от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, проследява здравословното състояние на 300 пациенти с..

публикувано на 04.01.24 в 15:33