Все още няма достоверна статистика за България , но се смята, че около 670 тона храна годишно се изхвърля. Голяма част от нея може да бъде спасена.
По време на празници обаче хората засилват тенденцията, защото често пъти се презапасяват с продукти.
Това отбеляза пред Радио София изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова:
„Полагаме усилия, но е трудно да се каже, че има някаква обнадеждаващя тенденция за намаляване похабяването на храна.“
Хранителната банка дава възможност за оползотворяване - когато някъде има излишно количество, погрешно етикетирана или отказана поръчка, чрез нея може храната да бъде дарена и тя да отиде, където от нея имат нужда.
"През миналата година сме спасили около 147 хиляди кг храна на приблизителна стойност 620 хиляди лева. През тази календарна година очакваме количеството да достигне 200 хиляди килограма, за над 1,8 млн. лева. Това се дължи на отпадането на административните пречки", каза още Миланова.
Доброто планиране или опитът помагат за това, да не се стига до изхвърляне на храна, категоричен беше в студиото на Радио София Дарин Стойков, собственик на малък ресторант в столицата.
Според него днес храната е много достъпна и сякаш не я смятаме за нещо ценно. Но отношението към нея е важно – то показва мисълта ни към природата, а така също и уважението ни към труда на всички, които са се трудили за нея.
„Готвенето е последното нещо в една кухня. В нея има много химия, физика и математика“, изтъкна афористично Дарин Стойков като съвет за разумно планиране на продуктите.
Той разказа за т.нар. „висящи козунаци“ и помощта за бежанци и други нуждаещи. И даде съвети за оползотворяване на неизядена храна – пържени филийки, сладък пай (от останал козунак например), крутони…
"За хубавия празник не са нужни големи очаквания или телевизор. Най-важното са хората, с които заедно преживяваме деня или вечерта."
Невена Николова и Данаил Конов са имена от екипа на радио София - той идва от Враца в София в 2015, тя идва от радио Шумен. Още за техния път към и в радиото - в звуковия файл: Може ли по обява да намериш призвание и има ли значение какво казват родителите? Кои са най-сладките позиции, каква е разликата между новинар и водещ, както и репортер -..
Гостува ни актрисата Маргарита Костова. Надежда Герова разговаря с нея относно призванието актьор и всичко, което заобикаля един човек на изкуството. За работата на актрисата в куклени и драматични постановки и как предава занията си на деца и младежи нека чуем повече сега.
Какви са предизвикателствата пред младите хора в България? Каква е ролята на активните граждани за преодоляване на разделението в обществото? По темата ни гостува Мирослав Цеков, председател на Форум гражданско участие: "Отвореното ни писмо до НС бе провокирано от насочени срещу НПО призиви от политически сили в НС. Това е откровена заплаха и опит..
Албена Димитрова от Американския Университет в Благоевград представя състезанието по социално предприемачество "Станция Иновация": "Аз съм втори семестър в първи курс, следвам два бакалавъра. Клубът ни за по-добро общество организира благотворителни базари и в "Станция Иновация" парите също ще отидат при лица в неравностойно положение. То се..
В месеца на любовта търсим формулата за здрава връзка в примерите около нас. Книгите събират ли хората? Събеседници: Темз Арабаджиева и Антон Биров: "Вчера вечерта много исках да затворя вратата и да си чета книга. Любовта не е един конкретен ден. Нямам нищо против празника, стига малките прояви на любов да не са само един ден. Същото е с..
Как интересът на децата към книгите оформя читателските нагласи в бъдеще и какво има и трябва да има в списъка с книги до 12 клас? Събеседникът ни Борис Илиев е учител по български език и литература в Националната природоматематическа гимназия (НПМГ) „Акад. Любомир Чакалов“, която завършва като ученик: "Моите ученици много обичат да четат, но..
Разговорите са с Еди Емирян - един от стожерите на "Хоризонт" и с Милен Димитров - редактор в Дирекция “Дигитални програми”, направление “Интернет портал” на Българското национално радио. Също така Милен работи към Златния фонд на Радиото. И, разбира се, по-младите от нас го познаваме, като постоянен лектор в БНР Академията, създадена с методическа и..