Все още няма достоверна статистика за България , но се смята, че около 670 тона храна годишно се изхвърля. Голяма част от нея може да бъде спасена.
По време на празници обаче хората засилват тенденцията, защото често пъти се презапасяват с продукти.
Това отбеляза пред Радио София изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова:
„Полагаме усилия, но е трудно да се каже, че има някаква обнадеждаващя тенденция за намаляване похабяването на храна.“
Хранителната банка дава възможност за оползотворяване - когато някъде има излишно количество, погрешно етикетирана или отказана поръчка, чрез нея може храната да бъде дарена и тя да отиде, където от нея имат нужда.
"През миналата година сме спасили около 147 хиляди кг храна на приблизителна стойност 620 хиляди лева. През тази календарна година очакваме количеството да достигне 200 хиляди килограма, за над 1,8 млн. лева. Това се дължи на отпадането на административните пречки", каза още Миланова.
Доброто планиране или опитът помагат за това, да не се стига до изхвърляне на храна, категоричен беше в студиото на Радио София Дарин Стойков, собственик на малък ресторант в столицата.
Според него днес храната е много достъпна и сякаш не я смятаме за нещо ценно. Но отношението към нея е важно – то показва мисълта ни към природата, а така също и уважението ни към труда на всички, които са се трудили за нея.
„Готвенето е последното нещо в една кухня. В нея има много химия, физика и математика“, изтъкна афористично Дарин Стойков като съвет за разумно планиране на продуктите.
Той разказа за т.нар. „висящи козунаци“ и помощта за бежанци и други нуждаещи. И даде съвети за оползотворяване на неизядена храна – пържени филийки, сладък пай (от останал козунак например), крутони…
"За хубавия празник не са нужни големи очаквания или телевизор. Най-важното са хората, с които заедно преживяваме деня или вечерта."
Курубаглар, Лозеница, Лозенец - трансформациите в името са не по-малки от трансформациите на мястото:
„Не е измислица морето и щастието съществува“. Ако тази строфа ви се падне в късметче към кафето без да е споменат автора, да знаете, че той е Христо Фотев, създателят на едни от най-четените, рецитирани и цитирани любовни стихотворение в съвременната българска поезия. „Светлите безумства“ на влюбванията му довеждат до три брака и любовен..
"Читателските практики в България 2006 – 2022 г." е социологическо изследване под научното ръководство на проф. Александър Кьосев, който го представя в ефир: "Корабът потъва бавно" по отношение на четенето на хартиен носител. Но само четене ли е общуването с електронните носители? Изследването е за четенето в свободното време, не за..
Мария Тарашманова представя " Карта пътеводител на България" - всичко, което трябва да знаем за най-доброто преживяване в България и обновяване на новите най-популярни туристически обекта в страната: "Наблягам на местата в България, които са суперкрасиви. Желанието ми е повече българи и чужденци да открият не само популярните дестинации...
Най-модерните постижения на човечеството и иновации в един екстремен свят – нашия. Това ще предложи 11-ото издание на ежегодния международен форум за иновации Innovation Explorer, което ще се проведе в София на 25 февруари . Сред темите в програмата на събитието изпъкват: екстремни климатични бедствия, екстремен изкуствен интелект,..
В последното издание на "Форум" за тази седмица Елена Пъневска провокира коментарната двойка доц. Наталия Футекова и Ангел Георгиев по следните новини и теми: Продължава да тече вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания , в цялата страна се организират образователни беседи в училищата, обучение на младежи, разпространение на информационни..
Теодосий Спасов и Иван Шопов ще предложат приятен концерт в съботната вечер (15.2.2025), озаглавен като техния общ албум "InFusion" ("Вливане"). Световноизвестният кавалджия разказа как преди години на един джаз фестивал във Варна са се пресекли пътищата на двамата. " Беше откритие и за него, и за мен това да се съберем и всеки..