Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Късометражният филм "Между теб и мен" за разделението между хората

Режисьорът Илина Перянова и актрисата Виолина Доцева в "Радиокафе"

Снимка: Радио София

Новият български късометражен филм "Между мен и теб" на режисьора Илина Перянова беше представен с промовидео пред софийската публика, заедно с живото изпълнение на саундтрака от филма на младата актриса Виолина Доцева.

Двете дами гостуваха в "Радиокафе", за да разкажат повече. 

Илина Перянова завършва магистратура по кинорежисура в балтийската киноакадемия в Естония, учи театрално актьорско майсторство и режисура във Франция и Дания, и завършва бакалавърската си програма по специалността в Нов български университет.
Автор е и на други 2 късометражни филма - "Изяж ме" и "Снежното момиче".

Какво е по-специалното на филма "Между мен и теб", каква е темата му?
"Исках да започна годината с нещо много интимно и лично, каквото е този филм. Той представя една голяма горска сватба, с много гости, облечени в маски на животни. В основата му е една доста интимна тема - отношенията между двама души, които поради появилата се пропаст между тях не успяват да задържат плода на своята любов. Момичето трябва да вземе решението за аборт. Филмът показва как се чувства една жена на прага на такова решение. В наши дни, когато отново се ограничават правата на жените по цял свят, ние трябва да говорим за това, че искаме свободата да имаме тези права. Да вземеш едно такова решение никога не е лесно", подчерта Перянова.

Илина Перянова има гражданска позиция и по други въпроси. Участвала е в протести срещу инвазията на Путин в Украйна.
Основната линия и тема в сюжета на филма, подчертава разделението между хората по целия свят.
Един рефрен от саундтрака към филма гласи: "Пространството между теб и мен е такова, че бедства любовта в света". 

"Мисля, че това се наблюдава в световен мащаб - вместо да се приближаваме един към друг, ние се отделяме, благодарение и на изключително силната ни информираност и тази дигитална сфера. Ние влязохме в дигиталния свят на своите телефони, чрез които спираме да се поглеждаме един друг и всъщност, пропастта между нас като хора е огромна", смята Илина Перянова.

Тя посочи, че песента към филма е изключително актуална и може да бъде препратка към много неща - имаме нужда от повече любов, разбирателство помежду си.
Във филма хората са с маски на животни. Главните герои са вълк и заек - хищникът и жертвата. Тяхната любовна история по обективни причини не се получава. Показателна е репликата: "Вълците не обичат зайци. Зайците са само за вечеря".
"В леко сюрреалистичния свят в който попадаме, излизат на повърхността емоциите, неща, които хората не биха си казали лице в лице", разкри режисьорът Илина Перянова.

Актрисата Виолина Доцева, която е изпълнителка на саундтрака към филма, споделя какво я е привлякло в проекта на Илина Перянова:
"Исках много да мога да съчетавам пеенето с актьорската си игра. За първи път бях поканена в подобен проект, кастингът съвпадна с рождения ми ден и реших, че това е някакъв знак. После дълго време нямаше обратна връзка и реших, че явно не е било така", споделя тя. Но кастингът се получава във вид на интервю. Песента се ражда по текст на Илина Перянова и Мартин Костадинов, музиката е на Александър Карагьозов и Волен Милчев. Изпълнението на китара и основния глас са на актрисата Виолина Доцева.

"Изключително много работя с музика във филмите си, това е моя запазена марка, имам и мюзикъл "Изяж ме"" казва режисьорката Илина Перянова. 
Текстът към саундтрака на "Между мен и теб" се оказва първият, който тя пише на български език. 

Филмът е показан и на фестивала "Златна роза" през септември миналата година. По думите на Пиерянова, той е добре приет от младите ѝ колеги и със смесени чувства от по-възрастните.

"Той е цветен, различен, сюрреалистичен, следва по-скоро прийомите на Бунюел, като цяло непознат за нашата кинематография", споделя тя. Филмът е носител и на международна награда - за цветно пресъздаване на темата за жената.
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00