Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 14 януари

Във Френския институт показват документален филм, създаден от деца

Еви Карагеоргу
Снимка: Радио София

На конференцията “Кинообразование в училище. Творчески дейности в класната стая и извън нея”, която ще се състои този уикенд във Френския институт, деца от Ловеч ще представят своя първи документален филм. Как се стигна до неговата направа, разказа в "Радиокафе" Еви Карагеоргу от Arte Urbana Collectif.

Тя сподели, че по този проект работят заедно с децата повече от година.

"Те бяха част от много голямо международно събитие с деца от Полша и Северна Ирландия, на което гледаха програма от късометражни филми. Вдъхновени от тях, участваха в редица работилници - правиха стоп-кадър анимация, правиха портрети, научиха се да работят с камера. Финалният продукт на тяхното кинообучение, беше техният документален филм", разказва тя. 

Темата на филма се фокусира върху изоставените, стари сгради в града, една от които се оказва старо кино.

"Много от децата не знаеха, че това е било кино, благодарение на този проект, те го преоткриха - чрез стари фотографии намерени в библиотеката и историите на техните родители, които записваха", казва Еви Карагеоргу. Така те създават първия си документален филм, който ще бъде показан утре, във Френския институт.

"Ние ще покажем този филм, децата ще дойдат да го представят и се възползвахме от тази възможност, да поканим учители от цяла България, които да видят тази методология и се надяваме да я приложат в техните класни стаи", подчерта тя. 

Уточни също, че за целта са подготвили материали, които могат да се ползват абсолютно безплатно.

Проектът на младите киноентусиасти се нарича "Млади режисьори снимат града си".

С какво киното като изкуство, може да помогне на един ученик?

"Особено полезни са тези проекти, с които децата са ангажирани ежеседмично. Щастливи сме, че реализирахме това, защото този проект беше нещо, с което децата всяка седмица се ангажираха", твърди тя.

От много срамежливи и плахи, без никаква увереност в себе си, изведнъж започнаха да откриват нови неща - например, да излязат на улицата и да задават въпроси, в началото само 2 деца искаха да го направят, после - всички останали. Киното е колективно изкуство, подчерта Еви, в него всеки може да намери своето място.

Тя разкри подробности за кулминацията на проекта, посещението на децата от Ловеч и Полша в Северна Ирландия.

"Срещнахме се в Белфаст и там те се запознаха с режисьори, чиито филми бяха гледали, записваха звуци от природата, от града и след това направиха нови киноупражнения със звук, каза още Еви.

Може би най-ценното, което научиха децата е, че трябва нещо да започнат, за да откриват интересни неща, подчерта Еви.

По думите й, едно от интересните неща, на което децата са се натъкнали са огромни стари плакати, които са слагани пред киното, на известни кадри от филми, подредени в хронологичен ред - съветско кино, италианско кино, френско кино.

"Бяха ръчно изрисувани плакати, дори открихме името на художника - Мильо, местна знаменитост", допълни тя.

В заключение тя разкри, защо точно Ловеч е градът, който участва във филма.

"Имахме много активни партньори в лицето на училището и библиотеката. Учителката на децата Галя Лалева, която покани точно тези деца да участват в проекта, искаше нещо да направим там. Ние се стремим да работим в малки градове извън София, където децата не биха имали достъп до такива дейности", посочи още тя, вмъквайки обстоятелството, че най-ценното за децата е създаването на нови пприятелства. 

"Преди те не са се познавали, а сега са отбор".

Подобни кино клубове са 22 и функционират в редица градове - Пловдив, Варна, Велико Търново и други. Тя подчерта, че тяхната организация с готовност обучава и много учители, насърчавайки ги сами да правят прожекции в училище.

На 14 януари, зрителите ще могат да видят документалния филм на младите кино творци във Френския институт и в Гьоте институт от 17 часа ще бъде показан документалния филм "Класната стая на господин Бахман", филмът има награда от "Берлинале" и е с безплатен вход за всички желаещи.
По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Отражения" - изложбата, която задава въпроси

"Отражения" е инсталация върху стената в атриума в Националната галерия Квадрат 500. Тя е дело на художничката Филипина Стаменкова. Подробности разказа авторката й, Филипина Стаменкова. "Инсталацията е дълга 27 метра, висока е един метър, това е най-голямото произведение в Националната галерия", отбеляза тя. И добави: "Огледалата дават..

публикувано на 07.06.24 в 12:27

Стилна и предизвикателна програма на Радиооркестъра

Константин Илиевски гостува в Радио София след дълъг репетиционен ден, започнал в 9.00 и продължил до 16.00 часа. Програмата, която Симфоничният оркестър на БНР ще поднесе на публиката на 7 юни 2024 г., изисква посвещение и вглеждане в детайла. По традиция, концертът започва с българска творба - „това вече се превръща в запазена марка на..

публикувано на 07.06.24 в 12:09

Достъпни ли са подлезите за хората с увреждания?

Липсата на достатъчно съоръжения е един от основните проблеми, с който се сблъскват хората с увреждания, когато се налага да преминат през столичните подлези. Липсата на осветление и достъпност също са част от затрудненията при преминаване през някои от тях. Въпреки това, в район „Триадица“ през последните две години са направени много усилия в..

публикувано на 07.06.24 в 09:41

Затоплянето продължава, в София днес - около 28°

Днес ще бъде слънчево. След обяд над планинските райони ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър, предимно от изток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°, в София - около 28°. Над планините ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развие купеста..

публикувано на 07.06.24 в 07:35
Снимката е илюстративна

Какви са грижите за новороденото?

На 8 юни, от 10:00 часа в Болница "Лозенец", ет. 4 /ул. "Козяк" 1/ ще се проведе безплатна дискусия с адвокат Калина Михайлова, която специализира юридическата си дейност в сферата на търговското, облигационното и медицинското право. Акценти  на събитието ще бъдат: ·   Какви права и задължения имаме при статус бременност? ·..

публикувано на 06.06.24 в 18:08

Подготвен ли е банковият сектор за влизане в Еврозоната?

Каква е готовността на банките за влизане в Еврозоната, какво трябва да знае Бизнесът и населението? Разговор с акценти по тези въпроси доц. д-р Джемс Йоловски – Главен секретар на Асоциацията на банките в България. Еврозоната води ли до повишение на цените и инфлацията и какво показва опитът от другите страни един от въпросите, които вълнуват..

публикувано на 06.06.24 в 16:29