Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България на Европейското първенство по киберсигурност в Норвегия

Снимка: Архив

България сформира първия си национален отбор по киберсигурност с таланти между 14 и 25-годишна възраст. Подкрепа за това оказва Министерството на електронното управление.

Целта е страната ни за пръв път да участва на Европейското първенство по киберсигурност (EU Cybersecurity Challenge -2023) което ще се проведе през октомври т.г. в Норвегия. То се организира от ENISA(Агенция на Европейския съюз за киберсигурност) с амбицията да предизвика най-големите млади таланти в областта на киберсигурността и киберзащитата в цяла Европа.

До момента престижният кибер форум е имал седем издания. През 2022 г. лидер сред участниците става отборът на Дания.

Повече подробности пред Радио София разказаха Петър Кирков - националният координатор по киберсигурност за България, и Евгени Събев – главен треньор и организатор на отбора (▼).


В отбора ще има 5-има души до 20 години и 5-има - на възраст между 20 и 25 години.

По време на официалното състезание ще има различни задачи, които ще тестват различните качества на участниците. Затова те трябва да разбират от уеб, хардуерни технологии. В третия ден от първенството ще има екипи които ще нападат и ще се защитават, обясни Кирков.

От началото на кампанията има голям интерес и доста запитвания. По темата има достатъчно материали и публикации. Много от младите хора вече имат познания.

Киберсигурността е в основата на дигитализацията. Когато хората малко знаят за тази дейност, те се страхуват от цифровизацията, дори от технологиите като цяло, коментира Събев. Той допълни, че ако дадена компания спонсорира участието на българския отбор, ще има възможност да представи дейността си, с което да привлече за работа най-добрите от кибер талантите.

Установен е дефицит на такива специалисти не само у нас, а и в цяла Европа.

Освен всичко друго това европейско първенство ще постигне и тази цел – ще увеличи интереса на младежите към тази сфера на дейност.

Целта на България е не само участието на наши младежи на първенството през октомври 2023-та, а и през всяка следваща година, изтъкнаха Петър Кирков и Евгени Събев.

За да научите още по темата, чуйте разговора на Данаил Конов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Денят на Европа и мирът

Теодор Стойчев е ръководител на Бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България. По случай 9 май, Денят на Европа той беше гост в предаването "Радиокафе". Стойчев сподели, че обединението на европейските държави в Евросъюз е цяло чудо, въпреки противоречията, противопоставянето и войните, които те са имали помежду си в исторически план...

публикувано на 09.05.24 в 14:51
Петя Андасарова с водещия на

За музиката, театъра и инфлуенсърството като отговорност към младите хора

В предаването "Добър вечер, София" се срещаме с Петя Андасарова. Тя е само на 23 години, но вече е успешен артист. В артистичната сфера, в която навлиза още от ранните си години тя вече има свой широкоспектърен образ. Като ученичка в 5 клас първо се докосва до музиката и има желание да пее. Записва се към вокалната група на  32 СУ "Св...

публикувано на 09.05.24 в 14:10

55-то издание на "Софийски музикални седмици"

"Софийски музикални седмици" е един от емблематичните фестивали за столицата, а откриването на тазгодишното му 55-то издание ще се състои на 23 май. Той ще протече в два модула - майско-юнски и септемврийски. Повече за на събитието разказа проф. Момчил Георгиев. По думите му Софийски музикални седмици са инкубатор на създаването на нови..

публикувано на 09.05.24 в 12:50

Родителите на над 3800 неприети в ясли и градини деца в София са получили компенсации

До 12.00 часа днес могат да бъдат актуализирани желанията за кандидатстване в столичните ясли и детски градини. След този час системата ще бъде заключена. Обявените свободни места за прием през следващата учебна година са 13 102, припомни пред Радио София Нели Манчева – и.д. директор „Образование“ в Столичната община. „6670 са местата в..

публикувано на 09.05.24 в 10:17

Как да улесним прехода от детската градина към училище?

Започването на първи клас е специален момент в живота на децата. Някои от тях обаче, изпитват страх от неизвестното, имат трудности с фината моторика, концентрацията и новата среда. Специалистите съветват родителите да разговарят с децата си, за да улеснят този важен преход към първи клас и да го превърнат в прекрасно преживяване. Има и..

публикувано на 09.05.24 в 09:06

Район "Люлин" празнува

Днес столичният „Люлин“ отбелязва районния си празник. Тази година от администрацията на района са подготвили 4-дневен фестивал, с който да зарадват жителите на най-многолюдния квартал не само в София, но и в страната. Празникът започва в 17.00 часа, с празнично шествие на учениците от район „Люлин“ по бул. „Захари Стоянов“.  Фестивалът е под..

публикувано на 09.05.24 в 08:12

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните..

публикувано на 09.05.24 в 08:09