Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабът на Моцарт ще е винаги актуален


Иван Пенчев за концерта на Кварто квартет за рождения ден на Моцарт на 27 януари в зала България:

"Денят, в който е роден Моцарт е празник на музиката. Ще изпълним Концерта за флейта и арфа, написан е поръчково, но дори не му е платен. Но музиката е гениална и влиза в репертоара на всички флейтисти и арфисти.

Започваме с Трети концерт за цигулка, тогава все още е детето-чудо, сам си е свирил премиерата. Баща му е искал той да стане първо цигулар. След като започва да губи славата си на вундеркинд, започва да пише поръчково, затова завършваме и с Двайсетия му концерт.

За проекта сме поканили Маестро Константин Добройков, той ни помогна да направим камерен, но пълнокръвен оркестър. Флейтистът Бертен Доландер идва специално за концерта ни.

Докато се явяваме по конкурси, някакси се свиква с прочутите Четвърти и Пети концерти, предпочитам да не ги пипаме и да свирим собствена концепция на други произведения без намеса на външни явления.

В музиката му има реверанс, хем носи духа на времето, хем е закачка, има всичко. Неговият размах за времето си е забележителен. Мащабът му ще е винаги актуален."

По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кое е доброто изкуство?

Какви са кражбите в изкуството и каква е ролята на AI? По темата говориха художникът Иван Мудов и неговата кураторка Бояна Джикова.Мудов отбеляза, че изкуственият интелект е "софтуер за кражба" и проблемът при него е, че не може да създаде контекст. Той може да събере различни парчета, да ги сглоби, но те "седят така празни в нищото". По думите им..

публикувано на 29.03.24 в 14:50

Лицата на фантастиката

Интересни факти за научната фантастика и фантазията разказа Жоро Пенчев. Той е редактор на едно от най-големите онлайн списания за фантастика у нас. Къде се намираме днес между фантастиката и фантазията? "Фантастиката има доста лица и ние я намираме навсякъде в света, в живота, в комуникацията помежду си. Тя има едно доста важно призвание -..

публикувано на 29.03.24 в 13:19

Изкуственият интелект и влиянието му върху живота на човека

Новите технологии и изкуственият интелект промениха света драстично през последните години. Хуманоидните роботи все повече се запътват към домовете на обикновените граждани в Китай, пише в своя статия Никола Папукчиев от HiComm. Пред Радио София той сподели как изкуственият интелект ще повлияе на живота ни от тук нататък. „Преди..

публикувано на 29.03.24 в 12:16

Джип избухна в пламъци в центъра на София

Инцидент в центъра на София – джип избухна в пламъци в района на площад "Руски паметник". Пожарът е възникнал тази сутрин, съобщиха очевидци на стихията, които качиха клип от пожара в социалните мрежи. Към момента няма данни за пострадали.  Очаквайте подробности!

публикувано на 29.03.24 в 10:08

Около 1000 деца годишно остават извън детските градини в столичния район "Триадица"

„Триадица“ е един от столичните районите с най-много чакащи за детските градини. Около 1000 деца годишно не успяват да се класират в детско заведение. Анализ, направен от районната администрация на „Триадица“ показва, че в рамките на следващите 3-4 години най-вероятно проблемът ще се прехвърли и в училищното образование. Тогава няма да достигат и..

публикувано на 29.03.24 в 09:53

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път. От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват..

публикувано на 29.03.24 в 08:23

Работната седмица завършва със слънце и температура в София около 21°

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт, съобщиха от НИМХ. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°; минималните ще са предимно между 4° и 9°, малко по високи в Северозападна България, в София – около 5°. Над планините ще бъде предимно..

публикувано на 29.03.24 в 07:35