Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвети за устойчив начин на живот събрани в наръчник

Снимка: Радио София

Онлайн наръчник дава съвети за устойчив начин на живот. Той е изготвен от Европейското младежко движение - България. Целта е да се информират младите за климатичните промени и опазването на околната среда. Подробности за него разказаха в ефира на Радио София Димитър Узунов, председател на Европейското младежко движение - България и Стилиян Ринков, част от екипа изготвил наръчника. Проектът е изготвен благодарение на Министерството на околната среда и водите по Програма "Младежи за околна среда", като основната му цел е да се повиши осведомеността и младежкото участие по темата за околната среда и климатичните промени.

Освен наръчника, проектът е включвал и кампания от три събития, които са се провели през ноември 2022 г.


"Младите и бизнесът произвеждат отпадъци, които или не биват изхвърлени изобщо, или изхвърлени по грешен начин. Това беше първата ни мотивация, а другото нещо е, че медиите в днешно време ни представят проблеми, които ги намираме за огромни. Не става дума само за климатични промени, става дума и за войната в Украйна и какво ли още не. Идеята на наръчника и на тази серия от събития беше да върнем самочувствието на хората, че контролът е в техните ръце", сподели Узунов.

По думите на Ринков наръчникът е начин, по който хората да си дадат сметка какви неща съществуват и какво може всеки да направи по начин, по който му е удобен за опазване на околната среда. Той подчерта, че създателите на проекта не са екоексперти, а са професионалисти в различни области, но са представили устойчивия начин на живот по начин, който да бъде приятен за четене и разбиране от хората.

"Причината да говорим повече за младежи е, че този наръчник касае известна промяна в начина на живот и това не е нещо, което обикновено очакваме от по-възрастните хора. По принцип и от доста от младежите не го очакваме, но да приемем, че може да е по-лесно да разбием нечий светоглед", посочи Ринков.

По думите им една от основните идеи е когато тръгваме на път да взимаме по-малко дрехи, за да перем по-малко и по този начин да пестим вода. Създаването на нови навици, като например здравословното хранене в началото са трудни, но ако се изградят може дори да спестяват пари.

"Всички хора в екипа осъзнахме в различни аспекти колко неустойчив начин на живот водим. Започнахме да прилагаме тези точки от наръчника по различни начини и това нещо води до удовлетворение, до промяна на навици, до начин на мислене", подчерта Ринков.

Наръчникът е достъпен онлайн и е напълно безплатен на сайта jef-bg.org, както и на страницата на Европейско младежко движение - България.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Sofia Art Fair променя представите за арт пейзажа в България

Sofia Art Fair е трансформиращо визуално-културно изживяване, което събира художници, колекционери и ентусиасти на изкуството от цял свят. Събитието има за цел да преосмисли арт пейзажа в България, като демонстрира жизненото многообразие на съвременното изкуство, насърчава междукултурния диалог, отбелязва уникалните творчески изрази и допринася..

публикувано на 27.09.24 в 13:48

Задържаха 17-годишен от София с 39 дози кокаин

17-годишен младеж от София е задържан с 39 дози кокаин, съобщават от МВР.  Арестът е станал на паркинг в столичния квартал "Модерно предградие". От полицията припомнят, че същото момче е било задържано в средата на юли в София с кокаин и фентанил. По случая тече разследване. 

публикувано на 27.09.24 в 13:43

"Ocho latin festival" се завръща у нас с второ издание

Сърцето на столицата тази събота (28 септември) отново ще запулсира в горещите ритми на Латинска Америка с Ocho Latin Festival . Фестивалът е насочен изцяло към музиката на Латинска Америка и нейните поджанрове. Целта му е да се популяризира латиноамериканската култура в България чрез музика и танци, пресъздавайки карнавалната..

публикувано на 27.09.24 в 13:05

Стартира новата кампания на "Тийноватор"

На 19 октомври стартира „Тийноватор“ 7. Желаещите да станат ментори могат да кандидатстват до 30 септември, а учениците, които искат да станат част от седмото издание на кампанията могат да подадат заявка за участие до 10 октомври. Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в 10. или 11. клас. Срещите..

публикувано на 27.09.24 в 12:32

Провокация с Николай Колев и три филма за старостта

Сдружение "Стайна температура" и ХОД движенческа лаборатория представят поредица от срещи "Тяло и кино" с Николай Колев.  Той  е журналист, продуцент, философ, културолог, преподавател и притежател на най-голямата колекция на стендови модели от Северноафриканския фронт на Втората световна война у нас. На 29 септември от 19 ч. предстои петата..

публикувано на 27.09.24 в 11:40
Free Sofia tour

Туристите в София се завръщат към нивата от 2019 г.

На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма. Все по-често в София могат да бъдат забелязани големи групи туристи. Тенденцията върви към завръщане на нивата от 2019 г., каза пред Радио София един от основателите на Free Sofia Tour Томислав Рашков. „2019 г. успяхме да посрещнем рекорден брой туристи в столицата ни. След това имаше не..

публикувано на 27.09.24 в 10:49

Предстои подмяна на настилката между трамвайните линии на бул. "Янко Сакъзов"

Пет фирми са избрани за поддръжката на тротоарите в „Оборище“. Администрацията е разделила района на пет подрайона, каза пред Радио София Милена Алексиева - и.д. кмет на район „Оборище“ и обясни защо. „Виждаме, че е доста успешна тази система на поддръжка на тротоарите, защото все повече от тях имат годен вид за нормалното им ползване...

публикувано на 27.09.24 в 09:48