Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

850 лв. да бъде минималната работна заплата

настояват от КНСБ

Виолета Иванова
Снимка: БГНЕС

Анализ изготвен от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ показва наблюдението на потребителските цени и заплатата за издръжка за четвъртото тримесечие на 2022 година. Подробности пред Радио София разказа Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ).

"Нашето изследване се подчинява на т. нар. "издръжка на живота" или необходим нетен месечен доход за издръжка. Той се определя съобразно потребителската кошница и в тази потребителска кошница има включени необходими стоки и услуги за едно нормално възпроизводство на един член от домакинството. В случая говорим за работещ и необходимия месечен доход за издръжка на едно работещо лице, който в края на месец декември достига 1351 лв", посочи Иванова.

Тя добави, че брутната заплата за издръжка, която това лице трябва да получава е 1741 лв. Необходимият разход на тричленно домакинство е 2432 лв. и това са необходимите средства, с които това семейство може да си позволи един приемлив начин на живот, който не излиза извън средните национални параметри за страната. 68% или две трети от работещите по трудово правни отношения не достигат заплата, необходима за издръжка.


По думите й, след направено проучване в големите търговски вериги, 20-те жизненоважни стоки, които трябва да присъстват на нашата трапеза, съобразно минималната потребителска кошница можем да си ги купим 6.6 пъти с една минимална работна заплата. Нарастването на цените им е с 50.4% спрямо 2022 г.

"Изразено в евро, 54 евро са необходими към този етап за да покрием тази малка потребителска кошница. Наред с това в Румъния е по-малка с близо 8 евро същата тази малка потребителска кошница. Претеглено с минималната работна заплата в Румъния, която е 615 евро, тази потребителска кошница там може да се купи с минимална работна заплата 11 пъти", посочи Иванова.

Тя отбеляза, че първото, което трябва да се направи е приемането на Закона за държавния бюджет 2023 г. Удължаването на държавния бюджет от страна на служебното правителство е довело до недофинансиране на много от бюджетните сектори. Освен това трябва да има и втора актуализация на минималната работна заплата, като КНСБ още миналата година са настоявали тя да бъде 850 лв.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се научим да живеем със стреса?

На 23 март в София Тех Парк от 9:30 сутринта в Зала "Джон Атанасов" ще бъдат представени ранната превенция на стреса и направените обобщения по проект Test my stress, финансиран по Финансов механизъм: Norway Grants. Целта на проекта е да бъде разработен алгоритъм, който дава информация за това как тялото ни реагира на стреса. Test My Stress има..

публикувано на 21.03.23 в 18:32

МОСВ организира почистване на Пирин

Дирекция "Национален парк Пирин" организира почистване на основния път към планината - асфалтовия път гр. Банско – х. Вихрен, в частта до м. "Шилигарника". Парковата дирекция осигури чували и ръкавици. Николина Ангелинина, експерт Дирекция природен парк Пирин разказа подробности за кампанията. "Времето беше с нас, инициативата започна както..

публикувано на 21.03.23 в 17:34

Как децата да разберат, че пролетта е настъпила?

Излезте навън . Свалете шапките, дебелите якета тип ескимос . Децата имат нужда да се разтоварят, да тичат, да играят, да се изразходват енергията си. Огледайте се и ако трябва почистете наоколо , за да бъде пролетта по-красива. Бъдете проактивни, оказвайте обществен натиск към хората с власт и влияние, за да се свърши повече работа...

публикувано на 21.03.23 в 17:01

Сдружение "Млад планинар" дарява чаши за хижи и заслони

За трета поредна година сдружение "Млад планинар" в Петрич организира кампания "Опаковано с любов" , в която подарява чаши на хижи и заслони в страната. Началото е поставено по повод Деня на християнското семейство, тъй като за планинарите хижите са втори дом. Много от хижите нямат финансови затруднения за закупуване на чаши, но те винаги са от..

публикувано на 21.03.23 в 16:44

Онлайн търговията бележи ръст

От 2020 г. насам трансграничната електронна търговия отбеляза силен положителен ръст. Пазарите в световен мащаб се възстановиха и дори надхвърлиха цифрите отпреди пандемията след лек временен спад в продажбите, който последва шока от COVID-19. Разбира се, имаше промяна и в потребителското поведение, като клиентите пренасочиха бюджетите си. Някои..

публикувано на 21.03.23 в 15:58

"Електрокласик" – до границата на музикалното въздействие

Неконвенционални, импровизирани електроакустични диалози ще предложат на меломаните Мануела Бончева и Николай Стойков тази събота (25 март) от 22:00 ч. в арт пространството на Théatro. Проектът, обединяващ класика и електроника в денс формат, поставя началото на поредицата „Електрокласик“ , разказаха пред Радио София двамата музиканти...

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Не е задължително да си музикант, за да участваш и изживееш джем сешън

Ако обичате любимите инструменти на Стунджи и Калин Вельов, поканата за поредния „ Fusion Ethno Percussion Jam Session “ на 23 март вечерта е само като за вас. На почит, на фокус и в най-масова употреба ще са перкусиите - Джембета, Кахони, Тарамбуки, Тъпани. Видовете са написани неслучайно с главна буква – предаваме респекта към тях,..

публикувано на 21.03.23 в 12:39