Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Триъгълната кула на Сердика с 3D изображения

Снимка: sofiahistorymuseum.bg

Регионалният исторически музей - София цели да осъвремени Триъгълната кула на Сердика. По проекта ще работят екип от специалисти съвместно с лаборатория "Виртуална и разширена реалност", която е част от Сдружението за научноизследователска и развойна дейност към София Тех Парк. Процесът по проекта е започнал през есента на 2022 г., а сега се създават 3D изображения на триъгълна кула с крепостната стена и северната порта на града. Триизмерните изображения и виртуалната реалност към експозицията ще потопят посетителите в миналото на София. Подробности пред Радио София разказа Даниел Иванов от РИМ - София.  

Кулата е открита през 1949 година, като през 50-те години на миналия век са направени археологически проучвания. Идеята е била тя да бъде вписана в новата сграда, която се е строяла на ъгъла на ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "Мария Луиза", която сграда тогава е трябвало да бъде на станен Музея на София, но това не се случва.

Съоръжението е част от втория строителен крепостен пояс на Сердика, като някои автори го свързват с Юстиниян Първи. Тя е имала отбранителна функция с оглед защитата на населението в рамките на крепостта.

"Кулата е запазена в автентичната си височина, разбира се направена е консервационна запечатка както навсякъде. Тя така или иначе се намира в закрито пространство и на нея не й влияят климатичните условия", каза Иванов.

Той сподели, че идеята е тръгнала от това да се обнови експозицията на две витрини в района и така са решили да представят кулата по малко по-модерен и иновативен начин. Целта е да се привлече най-вече младата публика. За хората в неравностойно положение, в случая с нарушено зрение, ще бъдат създадени текстове на брайлов език.

"Този продукт ще бъде доста иновативен и интерактивен. Идеята е освен да гледаме 3D-то ние да можем да правим някои неща, да не стоим статично. Един вид ще атакуваме кулата или ще строим стената. Ще заснемем и въоръжение, което да бъде представено на екран", посочи Иванов.

Крайният срок на проекта е до края на 2023 година, но идеята е ако има възможност той да бъде открит на деня на София, който е на 17 септември.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се научим да живеем със стреса?

На 23 март в София Тех Парк от 9:30 сутринта в Зала "Джон Атанасов" ще бъдат представени ранната превенция на стреса и направените обобщения по проект Test my stress, финансиран по Финансов механизъм: Norway Grants. Целта на проекта е да бъде разработен алгоритъм, който дава информация за това как тялото ни реагира на стреса. Test My Stress има..

публикувано на 21.03.23 в 18:32

МОСВ организира почистване на Пирин

Дирекция "Национален парк Пирин" организира почистване на основния път към планината - асфалтовия път гр. Банско – х. Вихрен, в частта до м. "Шилигарника". Парковата дирекция осигури чували и ръкавици. Николина Ангелинина, експерт Дирекция природен парк Пирин разказа подробности за кампанията. "Времето беше с нас, инициативата започна както..

публикувано на 21.03.23 в 17:34

Как децата да разберат, че пролетта е настъпила?

Излезте навън . Свалете шапките, дебелите якета тип ескимос . Децата имат нужда да се разтоварят, да тичат, да играят, да се изразходват енергията си. Огледайте се и ако трябва почистете наоколо , за да бъде пролетта по-красива. Бъдете проактивни, оказвайте обществен натиск към хората с власт и влияние, за да се свърши повече работа...

публикувано на 21.03.23 в 17:01

Сдружение "Млад планинар" дарява чаши за хижи и заслони

За трета поредна година сдружение "Млад планинар" в Петрич организира кампания "Опаковано с любов" , в която подарява чаши на хижи и заслони в страната. Началото е поставено по повод Деня на християнското семейство, тъй като за планинарите хижите са втори дом. Много от хижите нямат финансови затруднения за закупуване на чаши, но те винаги са от..

публикувано на 21.03.23 в 16:44

Онлайн търговията бележи ръст

От 2020 г. насам трансграничната електронна търговия отбеляза силен положителен ръст. Пазарите в световен мащаб се възстановиха и дори надхвърлиха цифрите отпреди пандемията след лек временен спад в продажбите, който последва шока от COVID-19. Разбира се, имаше промяна и в потребителското поведение, като клиентите пренасочиха бюджетите си. Някои..

публикувано на 21.03.23 в 15:58

"Електрокласик" – до границата на музикалното въздействие

Неконвенционални, импровизирани електроакустични диалози ще предложат на меломаните Мануела Бончева и Николай Стойков тази събота (25 март) от 22:00 ч. в арт пространството на Théatro. Проектът, обединяващ класика и електроника в денс формат, поставя началото на поредицата „Електрокласик“ , разказаха пред Радио София двамата музиканти...

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Не е задължително да си музикант, за да участваш и изживееш джем сешън

Ако обичате любимите инструменти на Стунджи и Калин Вельов, поканата за поредния „ Fusion Ethno Percussion Jam Session “ на 23 март вечерта е само като за вас. На почит, на фокус и в най-масова употреба ще са перкусиите - Джембета, Кахони, Тарамбуки, Тъпани. Видовете са написани неслучайно с главна буква – предаваме респекта към тях,..

публикувано на 21.03.23 в 12:39