Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

27 януари е Международен възпоменателен ден на Холокоста

Къщата музей на Димитър Пешев

През 2023 г. отбелязваме 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и почитаме паметта на 11 343-ма от Беломорието, Вардарска Македония и град Пирот, които нямаха този шанс.

Единственият паметник музей в България, посветен на спасяването на българските евреи през онези години, е създаден преди 20 години. Това е къщата музей "Димитър Пешев" в Кюстендил.

Историкът доц. Ангел Джонев (►) , директор на къщата музей разказа пред Радио София как е построена нова къща в центъра на Кюстендил (по плановете на родната на Димитър Пешев), чий усилия са били съществени за тази кауза, как е съставена експозицията.

Има интерес и посещения на музея, както от ученици, така и от възрастни. Често идват и групи от Израел, отбеляза Джонев. И подчерта, че част от проблемите относно паметта ни за онези събития, произлизат от това, че „в България не съществува един хомогенен разказ, който да бъде поддържан и представян. Има различен прочит на събитията от 1943 година“.


На 9 март кюстендилските евреи ще отбележат Деня на избавлението, предвидена е изложба и кръгла маса, поклонение пред кюстендилските праведници Асен Суичмезов, Иван Момчилов, Владимир Куртев, Петър Михалев, Димитър Пешев.

Създаден е Инициативен комитет и са предвидени около 20 събития през 2023 година.

По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ

След отварянето на пещта

Доц. Красен Троански ни представя изложбата Моментум , която се открива на 28 март в Чешкия център от 18 ч.: "Идеята се роди във връзка с юбилея на специалността "Дизайн на порцелан и стъкло" в НХА. Историята ни е свързана с Пражката академия и това е естествено продължение и избор на колеги, с които да отбележим празника ни. Искаме да..

публикувано на 25.03.23 в 16:00

По селата и у нас

Десислав Лафчиев, околоселски пътешественик за едноименната поредица : "Проектът стартира преди около 10 години. Винаги съм бил голям фен на селата, родителите ме оставяха за 2-3 седмици. Свобода без вечерен час, да можеш да тичаш по горите! В този период 2013-4 не се споменаваше хубавата страна на селата и тогава решихме да ги покажем. Има около..

публикувано на 25.03.23 в 15:00
С Александър Балкански

За цирка няма възраст

Премиера на новата програма на цирк „Балкански“- Александър Балкански е в студиото: "Ние сме седмият цирк с най-високото европейско признание, еквивалент на "Мишлен". Само пет цирка имат нашата конструктура - цирк шапито без мачти. На първо място в програмата ни са украински артисти, после идва италианска дресура на кучета, внучката ми на 8 години..

публикувано на 25.03.23 в 11:50

Травматично тийн-преживяване в песен

Група „Lefties“ представят новата си песен с видеоклип.  Даниел Стайков – вокалист и основател на групата е с нас в студиото по този повод: " Сляти " е първият ни опит да направим любовна драма. Начинът по който се качва нагоре една връзка и после слиза надолу. Песента съм я написал на 15 години за първата си приятелка. Тя беше тогава на 19. Беше..

публикувано на 25.03.23 в 11:30

Джаз скитници и измамници по Буратино

Милица Гладнишка и Никеца представят: "Лисицата и Котарака - Два вокала и една щура китара в една съботна вечер": "Никеца го видях в едно предаване за таланти, направо ме отвя. След време се събрахме в един уъркшоп по "Майстора и Маргарита". Тогава разбрахме, че можем заедно да правим музика, първата песен бе по текст на Булгаков. Правим различни..

публикувано на 25.03.23 в 10:54
София и Мила

Грешката и значението ѝ за артиста

Започва третото издание на Фестивала за илюстрация и графика – ФИГ. За него ни говорят Мила Михайлова – организатор и София Попйорданова - автор: "Грешка в книгата на Аз-а" е темата, около която се събираме. Трима родни автори и трима чуждестранни са участниците. Работилниците ни са за ризо и ситопечат, тази вечер е перформативна вечеря с терор..

публикувано на 25.03.23 в 10:37

Реставрират играчки за радост на деца бежанци

От фондация „От нас зависи“  са предприели кампания за реставриране на дарени плюшени играчки, които след това да бъдат подарени на деца-бежанци. В благородната инициатива се включват както семейства, така и училища и детски градини, а децата на бежанците сами избират плюшените си приятели. „Работим с няколко групи нуждаещи се..

публикувано на 24.03.23 в 19:43