Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какви са предстоящите проектите и кои са проблемите на район "Слатина"

Георги Илиев
Снимка: БГНЕС

Георги Илиев, кмет на район "Слатина" разкри пред Радио София проектите, които предстоят, както и за това какви са проблемите. Столичният общински съвет гласува за изграждането на общински център, който ще дава информация на жителите в района, както и на гражданите на цяла София. Той ще оказва и помощ на всяко сдружение на собственици, което иска да кандидатства по Програмата за енергийна ефективност, както на този етап, така и на следващия.

Илиев сподели, че по-голям интерес има от собствениците на сгради, които имат повече на брой апартаменти. Относно изграждането на соларни инсталации той каза, че това трябва да се изследва добре, за да се прецени дали няма да натежи върху покривната конструкция.

"В други държави, които ползват същия ресурс по тази програма знам, че и соларите са били предвидени, но в България за съжаление те не са включени", отбеляза Илиев.

Един от основните проблеми, които беше представен от жителите на район "Слатина" е, че много от тротоарите имат нужда от ремонт. Кметът на района отбеляза, че през последните години доста от тротоарите са били ремонтирани, но все още има какво да се желае. От Столична община (СО) ще бъде взет заем, който ще бъде разпределен по райони.

Относно плановите ремонти той каза, че в момента се подготвя идентификация на обектите и това е свързано с този заем, който Столична община поема само за пешеходна инфраструктура.


"На територията на района по неглавни улици, тоест такива, които не се обслужват директно от Столична община, а трябва ние да работим върху тях има 1 млн. и 200 хил. кв. м. улици и тротоари. За тези улици СО ни отпуска малко по-малко от 350 хил. лв. годишно без ДДС. Те не ни стигат дори да ги поддържаме", посочи Илиев.

Относно спортните съоръжения в парка в кв. "Гео Милев" той каза:

"Този месец приключва дългият процес по вписването им обратно като собственост на СО. Ще направим обсъждане с гражданите или ще отворим някаква процедура за инвеститори, или пък ще потърсим средства от СО за изграждане или възстановяване спешно на поне едно от тях, така че гражданите да могат да започнат да спортуват".

По думите му СО отпуска 31 хил. лв. годишно без ДДС за поддръжката на 120 детски площадки, 8 спортни площадки и 16 фитнеса, което е недостатъчно. Относно казуса за улицата до бл. 57 в кв. "Гео Милев" той изрази надежда че ще бъде разрешен, но за момента не може да има никакво развитие преди да приключи проектирането и въвеждането в регулация на метроспирката, която се намира в близост.

Илиев сподели, че с новия лъч на метрото ще бъдат изградени буферни многоетажни паркинги, което ще стимулира хората да използват по-малко автомобилите си. Освен това в момента тече премахването на гаражни клетки.


Тази година предстоят ремонти на много улици, текат преговори с фирмата изпълнител, като по-мащабният проект е на бул. "Коперник". Ще бъде наблегнато на програмата за тротоарите, а от улиците приоритетни ще бъдат тези, които водят към детски градини, училища, спортни площадки и др.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОСВ организира почистване на Пирин

Дирекция "Национален парк Пирин" организира почистване на основния път към планината - асфалтовия път гр. Банско – х. Вихрен, в частта до м. "Шилигарника". Парковата дирекция осигури чували и ръкавици. Николина Ангелинина, експерт Дирекция природен парк Пирин разказа подробности за кампанията. "Времето беше с нас, инициативата започна както..

публикувано на 21.03.23 в 17:34

Как децата да разберат, че пролетта е настъпила?

Излезте навън . Свалете шапките, дебелите якета тип ескимос . Децата имат нужда да се разтоварят, да тичат, да играят, да се изразходват енергията си. Огледайте се и ако трябва почистете наоколо , за да бъде пролетта по-красива. Бъдете проактивни, оказвайте обществен натиск към хората с власт и влияние, за да се свърши повече работа...

публикувано на 21.03.23 в 17:01

Сдружение "Млад планинар" дарява чаши за хижи и заслони

За трета поредна година сдружение "Млад планинар" в Петрич организира кампания "Опаковано с любов" , в която подарява чаши на хижи и заслони в страната. Началото е поставено по повод Деня на християнското семейство, тъй като за планинарите хижите са втори дом. Много от хижите нямат финансови затруднения за закупуване на чаши, но те винаги са от..

публикувано на 21.03.23 в 16:44

Онлайн търговията бележи ръст

От 2020 г. насам трансграничната електронна търговия отбеляза силен положителен ръст. Пазарите в световен мащаб се възстановиха и дори надхвърлиха цифрите отпреди пандемията след лек временен спад в продажбите, който последва шока от COVID-19. Разбира се, имаше промяна и в потребителското поведение, като клиентите пренасочиха бюджетите си. Някои..

публикувано на 21.03.23 в 15:58

"Електрокласик" – до границата на музикалното въздействие

Неконвенционални, импровизирани електроакустични диалози ще предложат на меломаните Мануела Бончева и Николай Стойков тази събота (25 март) от 22:00 ч. в арт пространството на Théatro. Проектът, обединяващ класика и електроника в денс формат, поставя началото на поредицата „Електрокласик“ , разказаха пред Радио София двамата музиканти...

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Не е задължително да си музикант, за да участваш и изживееш джем сешън

Ако обичате любимите инструменти на Стунджи и Калин Вельов, поканата за поредния „ Fusion Ethno Percussion Jam Session “ на 23 март вечерта е само като за вас. На почит, на фокус и в най-масова употреба ще са перкусиите - Джембета, Кахони, Тарамбуки, Тъпани. Видовете са написани неслучайно с главна буква – предаваме респекта към тях,..

публикувано на 21.03.23 в 12:39

Филиал “Овча Купел“ на Столичната библиотека отбелязва първия си рожден ден

Филиал „Овча Купел“ на Столичната библиотека отбелязва първия си рожден с Дни на книгата и четенето, и много инициативи. Само за една година, филиалът има над 1400 читатели, 15 хил. посещения и 22 хил. заети книги . Програмата на библиотеката включва привличане на нови публики и читатели, каза пред Радио София директорът на Столичната..

публикувано на 21.03.23 в 12:29