Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стартира първото издание на конкурса за пеене NEXT ARTISTS

Снимка: Радио София

Стартира NEXT ARTISTS - нов формат певчески конкурс, организиран от сдружение "Музикалните таланти на България" и НЧ "Васил Левски 1928". Събитието се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура" и ще отвори възможности за младите хора, търсещи път към голямата сцена.

Искра Милкова, креативен директор на конкурса и вокален педагог на Х Factor - България, и Борис Самаринов, секретар на читалището разказаха подробности в ефира на Радио София.

"Въпросът, който стоеше преди да създам конкурса беше как да научим младите таланти, нашите бъдещи артисти и изпълнители на критериите, които шоубизнесът и музикалният пазар имат към тях. През по-голямата част от тяхното развитие мястото им за изява са само читалищни сцени и конкурси, но те са по-концертен тип сцени. Докато след това, като артисти и изпълнители те трябва да бъдат по клубове, в различен тип атмосфера. В школите, като тази която аз имам повечето педагози преподават вокално майсторство, но да си добър артист е синтез от много качества", коментира Милкова.

Самаринов отбеляза, че хората, които се занимават с музика нямат достатъчно поле за изява, не се организират достатъчно мероприятия и концерти, а по думите му "изкуството в училища е изтикано някаде в ъгъла".

"Форматът е нещо много бляскаво и за да можеш да си успешен трябва да си натрупал достатъчно опит", допълни той.

"Във фейсбук страницата публикуваме всички, които са подали заявка. Те имат право да си споделят записа и ние да им го популяризираме чрез този канал, където техни близки го лайкват, но това не влияе на тези, които ще продължат. Това е възможност просто да се изявят, но ще има обаче награда на публиката", каза Милкова.

Официално кандидатите са 15 във всяка възрастова група, но с времето ще бъдат увеличени до 18, тъй като до момента кандидатурите са били над 140 от цялата страна. Част от журито са Михаела Филева и Етиен Леви, както и много известни музикални педагози.

Конкурсът е насочен към деца и юноши от 5 до 18 години и е безплатен. Той е отворен и за деца от Украйна, а в това издание срокът е бил от 15 декември 2022 г. до 15 януари 2023 г. Първото издание на NEXT ARTISTS ще се състои на 11 и 12 февруари 2023 г., като входът е безплатен.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се научим да живеем със стреса?

На 23 март в София Тех Парк от 9:30 сутринта в Зала "Джон Атанасов" ще бъдат представени ранната превенция на стреса и направените обобщения по проект Test my stress, финансиран по Финансов механизъм: Norway Grants. Целта на проекта е да бъде разработен алгоритъм, който дава информация за това как тялото ни реагира на стреса. Test My Stress има..

публикувано на 21.03.23 в 18:32

МОСВ организира почистване на Пирин

Дирекция "Национален парк Пирин" организира почистване на основния път към планината - асфалтовия път гр. Банско – х. Вихрен, в частта до м. "Шилигарника". Парковата дирекция осигури чували и ръкавици. Николина Ангелинина, експерт Дирекция природен парк Пирин разказа подробности за кампанията. "Времето беше с нас, инициативата започна както..

публикувано на 21.03.23 в 17:34

Как децата да разберат, че пролетта е настъпила?

Излезте навън . Свалете шапките, дебелите якета тип ескимос . Децата имат нужда да се разтоварят, да тичат, да играят, да се изразходват енергията си. Огледайте се и ако трябва почистете наоколо , за да бъде пролетта по-красива. Бъдете проактивни, оказвайте обществен натиск към хората с власт и влияние, за да се свърши повече работа...

публикувано на 21.03.23 в 17:01

Сдружение "Млад планинар" дарява чаши за хижи и заслони

За трета поредна година сдружение "Млад планинар" в Петрич организира кампания "Опаковано с любов" , в която подарява чаши на хижи и заслони в страната. Началото е поставено по повод Деня на християнското семейство, тъй като за планинарите хижите са втори дом. Много от хижите нямат финансови затруднения за закупуване на чаши, но те винаги са от..

публикувано на 21.03.23 в 16:44

Онлайн търговията бележи ръст

От 2020 г. насам трансграничната електронна търговия отбеляза силен положителен ръст. Пазарите в световен мащаб се възстановиха и дори надхвърлиха цифрите отпреди пандемията след лек временен спад в продажбите, който последва шока от COVID-19. Разбира се, имаше промяна и в потребителското поведение, като клиентите пренасочиха бюджетите си. Някои..

публикувано на 21.03.23 в 15:58

"Електрокласик" – до границата на музикалното въздействие

Неконвенционални, импровизирани електроакустични диалози ще предложат на меломаните Мануела Бончева и Николай Стойков тази събота (25 март) от 22:00 ч. в арт пространството на Théatro. Проектът, обединяващ класика и електроника в денс формат, поставя началото на поредицата „Електрокласик“ , разказаха пред Радио София двамата музиканти...

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Не е задължително да си музикант, за да участваш и изживееш джем сешън

Ако обичате любимите инструменти на Стунджи и Калин Вельов, поканата за поредния „ Fusion Ethno Percussion Jam Session “ на 23 март вечерта е само като за вас. На почит, на фокус и в най-масова употреба ще са перкусиите - Джембета, Кахони, Тарамбуки, Тъпани. Видовете са написани неслучайно с главна буква – предаваме респекта към тях,..

публикувано на 21.03.23 в 12:39