Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ученици от 30 града ще представят 86 идеи този уикенд

Могат да спечелят награди, да развият проектите в старт-ъпи

Петото издание на инициативата Уикенд на идеите 2023 ще започне тази събота в 11:00 часа в София Тех парк, съобщиха организаторите от „Тийноватор“.

Старт на състезанието ще даде футболната звезда Димитър Бербатов.

На 28 и 29 януари близо 500 ученици (16-18 год.) от 30 града ще се съберат на живо с отборите си и с менторите на програмата, за да стартират първите си бизнеси и да ги презентират за пръв път пред жури.

Те ще работят по общо 86 стартъп идеи, които целят да разрешават проблеми от различни сфери на живота.

Тийноватор расте като жив организъм. Нормално е да се сблъскваме и с трудности. Преди 5 години започнахме в 4 столични училища. В момента сме в 30 града на България“, посочи пред Радио София Зорница Миткова, управляващ директор на програмата.

За предстоящия Уикенд на идеите са се записали 620 участници.


Снимка: Архив, Тийноватор

Миткова обясни как моделът на Тийноватор, зает в началото, се е еманципирал и вече е съобразен с местния, български контекст.

Учениците от горните гимназиални класове, записани в програмата за 8-9 месеца изграждат меки умения, които не се учат по учебна програма.
Запознават се с различни пътища за правене на бизнес
от А до Я.

Програмата е безплатна. Тя е подкрепена от училищни ръководства, НПО и държавни институции, фондове и компании.

В събота екипите ще работят върху идеите си, а в неделя ще ги представят пред жури.

„Ще се работи и през нощта“, допълни с усмивка Миткова.

Състезанието е в 12 категории.

Предвидени са лекции на теми:

  • Как се създава култов бранд
  • Възходът на платформите
  • Топ съвети за  pitch-ване пред жури
  • Формулата на (не)провала.
Чуйте разговора на Гергана Пейкова.


По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се научим да живеем със стреса?

На 23 март в София Тех Парк от 9:30 сутринта в Зала "Джон Атанасов" ще бъдат представени ранната превенция на стреса и направените обобщения по проект Test my stress, финансиран по Финансов механизъм: Norway Grants. Целта на проекта е да бъде разработен алгоритъм, който дава информация за това как тялото ни реагира на стреса. Test My Stress има..

публикувано на 21.03.23 в 18:32

МОСВ организира почистване на Пирин

Дирекция "Национален парк Пирин" организира почистване на основния път към планината - асфалтовия път гр. Банско – х. Вихрен, в частта до м. "Шилигарника". Парковата дирекция осигури чували и ръкавици. Николина Ангелинина, експерт Дирекция природен парк Пирин разказа подробности за кампанията. "Времето беше с нас, инициативата започна както..

публикувано на 21.03.23 в 17:34

Как децата да разберат, че пролетта е настъпила?

Излезте навън . Свалете шапките, дебелите якета тип ескимос . Децата имат нужда да се разтоварят, да тичат, да играят, да се изразходват енергията си. Огледайте се и ако трябва почистете наоколо , за да бъде пролетта по-красива. Бъдете проактивни, оказвайте обществен натиск към хората с власт и влияние, за да се свърши повече работа...

публикувано на 21.03.23 в 17:01

Сдружение "Млад планинар" дарява чаши за хижи и заслони

За трета поредна година сдружение "Млад планинар" в Петрич организира кампания "Опаковано с любов" , в която подарява чаши на хижи и заслони в страната. Началото е поставено по повод Деня на християнското семейство, тъй като за планинарите хижите са втори дом. Много от хижите нямат финансови затруднения за закупуване на чаши, но те винаги са от..

публикувано на 21.03.23 в 16:44

Онлайн търговията бележи ръст

От 2020 г. насам трансграничната електронна търговия отбеляза силен положителен ръст. Пазарите в световен мащаб се възстановиха и дори надхвърлиха цифрите отпреди пандемията след лек временен спад в продажбите, който последва шока от COVID-19. Разбира се, имаше промяна и в потребителското поведение, като клиентите пренасочиха бюджетите си. Някои..

публикувано на 21.03.23 в 15:58

"Електрокласик" – до границата на музикалното въздействие

Неконвенционални, импровизирани електроакустични диалози ще предложат на меломаните Мануела Бончева и Николай Стойков тази събота (25 март) от 22:00 ч. в арт пространството на Théatro. Проектът, обединяващ класика и електроника в денс формат, поставя началото на поредицата „Електрокласик“ , разказаха пред Радио София двамата музиканти...

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Не е задължително да си музикант, за да участваш и изживееш джем сешън

Ако обичате любимите инструменти на Стунджи и Калин Вельов, поканата за поредния „ Fusion Ethno Percussion Jam Session “ на 23 март вечерта е само като за вас. На почит, на фокус и в най-масова употреба ще са перкусиите - Джембета, Кахони, Тарамбуки, Тъпани. Видовете са написани неслучайно с главна буква – предаваме респекта към тях,..

публикувано на 21.03.23 в 12:39