Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Учителите настояват за повишение на заплатите, Синдикат "Образование“ е в стачна готовност

Снимка: БГНЕС

КТ „Подкрепа” поиска увеличение на учителските заплати, заради инфлацията в страната.

Ниво 125% над средната брутна работна заплата за страната, с растеж през последните 6 години, достигнаха учителските заплати, но поради високата инфлация заплатите на учителите в момента са намалели на 115% над средното трудово възнаграждение. Синдикат „Образование“ ще отстоява категорично увеличението на учителските работни заплати, което да се заложи в проектобюджета за 2023 г.

„Учителските заплати олекнаха спрямо БВП, спрямо инфлацията“, каза пред Радио София Юлиян Петров – председател на синдикат „Образование“ към КТ Подкрепа.

„Според изискване в Закона за предучилищното и училищното образование, парите за образование не могат да стават по-малко и за да се изпълни това изискване на закона, трябва да се увеличат парите за тази година, в новия бюджет, който очакваме някой да направи“, добави Петров.

В направена анкета от Синдикат „Образование“ сред български учители, става ясно, че 94.3 % от запитаните са отговорили, че инфлационният индекс им е повлиял силно по отношение на семейния бюджет за физическа издръжка, а само 6% са заявили, че се справят нормално с увеличението на цените.

91.4 % от анкетираните са заявили, че очакват увеличение на работни заплати за 2023 г. 79.3% смятат, че увеличение на учителските заплати с 30 % ще бъде адекватен отговор на големия натиск от инфлацията.

„Затова предлагаме това увеличение, което до голяма степен ще компенсира инфлацията и ще запази това ниво, което сме постигнали през последните няколко години. От друга страна ще даде възможност, образованието да продължи със своите важни политики. Всички хора в България искат по-добро образование за своите деца“, каза Юлиян Петров.

При липса на увеличение на учителските заплати в бюджет 2023 г. от Синдикат „Образование“ заявяват стачна готовност.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След отварянето на пещта

Доц. Красен Троански ни представя изложбата Моментум , която се открива на 28 март в Чешкия център от 18 ч.: "Идеята се роди във връзка с юбилея на специалността "Дизайн на порцелан и стъкло" в НХА. Историята ни е свързана с Пражката академия и това е естествено продължение и избор на колеги, с които да отбележим празника ни. Искаме да..

публикувано на 25.03.23 в 16:00

По селата и у нас

Десислав Лафчиев, околоселски пътешественик за едноименната поредица : "Проектът стартира преди около 10 години. Винаги съм бил голям фен на селата, родителите ме оставяха за 2-3 седмици. Свобода без вечерен час, да можеш да тичаш по горите! В този период 2013-4 не се споменаваше хубавата страна на селата и тогава решихме да ги покажем. Има около..

публикувано на 25.03.23 в 15:00
С Александър Балкански

За цирка няма възраст

Премиера на новата програма на цирк „Балкански“- Александър Балкански е в студиото: "Ние сме седмият цирк с най-високото европейско признание, еквивалент на "Мишлен". Само пет цирка имат нашата конструктура - цирк шапито без мачти. На първо място в програмата ни са украински артисти, после идва италианска дресура на кучета, внучката ми на 8 години..

публикувано на 25.03.23 в 11:50

Травматично тийн-преживяване в песен

Група „Lefties“ представят новата си песен с видеоклип.  Даниел Стайков – вокалист и основател на групата е с нас в студиото по този повод: " Сляти " е първият ни опит да направим любовна драма. Начинът по който се качва нагоре една връзка и после слиза надолу. Песента съм я написал на 15 години за първата си приятелка. Тя беше тогава на 19. Беше..

публикувано на 25.03.23 в 11:30

Джаз скитници и измамници по Буратино

Милица Гладнишка и Никеца представят: "Лисицата и Котарака - Два вокала и една щура китара в една съботна вечер": "Никеца го видях в едно предаване за таланти, направо ме отвя. След време се събрахме в един уъркшоп по "Майстора и Маргарита". Тогава разбрахме, че можем заедно да правим музика, първата песен бе по текст на Булгаков. Правим различни..

публикувано на 25.03.23 в 10:54
София и Мила

Грешката и значението ѝ за артиста

Започва третото издание на Фестивала за илюстрация и графика – ФИГ. За него ни говорят Мила Михайлова – организатор и София Попйорданова - автор: "Грешка в книгата на Аз-а" е темата, около която се събираме. Трима родни автори и трима чуждестранни са участниците. Работилниците ни са за ризо и ситопечат, тази вечер е перформативна вечеря с терор..

публикувано на 25.03.23 в 10:37

Реставрират играчки за радост на деца бежанци

От фондация „От нас зависи“  са предприели кампания за реставриране на дарени плюшени играчки, които след това да бъдат подарени на деца-бежанци. В благородната инициатива се включват както семейства, така и училища и детски градини, а децата на бежанците сами избират плюшените си приятели. „Работим с няколко групи нуждаещи се..

публикувано на 24.03.23 в 19:43