Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ти играеш, доброто печели

10
С Лия Йовева
Снимка: радио София

Мобилното студио е от Благотворителния #гудгейм стрийм: онлайн денонощно събитие, което ще продължи 126 часа без спиране и ще се излъчва в Twitch канала. В него ще се включат над 40 участници и различни теми, като започнем от йога за гeймъри, минем през уроци по програмиране с MindHub и DevHunOne, продължим със създаване на арт за игри с някои от най-успешните български художници и стигнем до игра на любимите ни игри като The Last of Us или Call of Duty. Направено дарение може да ви даде възможност да премерите сили с актьора Кито, който влиза в обувките на любимия ни Dota 2 стриймър. А за стратезите – вечният капитан на българския волейболен отбор – Владо Николов, очаква най-смелите в сблъсък в играта Heroes 3. Събитието започва на 26.01 и продължава до последния час на януари, а цялата програма може да намерите тук.

Събраните средства ще бъдат използвани за откриване на зала в София, оборудването ѝ с последно поколение техника, разширяването на екипа на Фондация DevHubOne и създаването на полезни образователни материали и тяхното споделяне онлайн. Достъпът до всичко това ще бъде безплатно за всички ученици и младежи, които искат да се развиват в гейм дев индустрията в България.Лия Йовева

Първата подтема в предаването е YouthSpeak Forum, чието седмо издание ще се проведе на 25 февруари 2023 г. Това представлява социално-ориентирано събитие, което се стреми да запознае и популяризира сред младите хора 17-те Целите за устойчиво развитие на ООН –  Лия Йовева от най-голямата младежка организация AIESEC, като в България те са единствената неправителствена организация, която пряко си партнира с ООН:

"Форматът ни е международен. Спрямо държавата се избират целите. В България това е качественото образование. Имаме лекционна част и дискусионен панел. Накрая има работилници. Развиваме меките и твърдите умения - как да ги съчетаем на практика. Дали имаш да работиш в екип, но и да правиш съдържание за социални мрежи и не само. Хубаво е всеки да умее да презентира себе си. Един от фокусите е как да се брандираш. Чрез личен пример се опитваме да достигнем правилната аудитория. 17-25 годишни. Създаваме общества и показваме на съмишлениците си, че в университетите имаме дейности с резултати, но и се забавляваме.

Следват "Балканци в космоса" - разказвателен подкаст, който се доближава много до класическата радио пиеса. Хората, които ще чуете, играят роли, има сюжет, мистерия, развръзка – интервю с един от създателите Симеон Димитров и Андрей Андров:

"Разказвателният подкаст е фикшън, чувате героите, ролите, които носим. Това е ролева игра, записана и курирана за тези, които ще ни слушат. Той е общодостъпен. Винаги има разказвач, който синтезира идеята. Това е една кооперативна организирана разказана история. Тази фантазия се стандартизира от ролевата игра. Всички играчи, без един, вземат роли. Разказвачът вижда всичко, той е като рефер на забавлението, прави така, всеки един да има своя момент.Със Симеон Димитров и Андрей Андров

Играта е страхотен начин да развиваш въображение и социални умения. Комедията е и мистерия. В далечното бъдеще, Балканският Консорциум е единствената политическа сила, обединил голяма част от галактиката. Аграрната странция Дружба 5342, която изнася свръхиндустриални количества хранителни ресурси към други планети, страда от саботажи. Екипажът на Junak 5, който се състои от едва двама члена, е нает за да разследва, а това ги забърква в каша с галактически размери. Големият финал е следващият четвъртък.

Заглавието идва от последната реплика в последната част. Визията е на студио "Тояга", правят комикси и анимация."

С нас е и 19-годишният Васил Анастасов, основател на Фондация DevHubOne,  за която фондонабира събитието:
"На първото ми събитие в чужбина бях на 14, очаквах подигравателно поведение спрямо мен и видях, че това въобще не е вярно. Ученето в движение е много важно, както и споделянето на знанието. Първата година тук ми бе по-различно, впоследствие разликата с учениците ми бе 1-2 години, говореха ми на Вие и ми казваха "господине".Васил Анастасов
За момента имаме около 60 ученика, които се интересуват. Партнираме със Сдружението на директорите на училища. Надявам се да има ученици, които да споделят инициативата. Последна информация в сайта и във фейсбука ни"

В третата част на предаването представяме предстоящия Световен Game Jam – от 3 до 5 февруари в целия свят, създатели на видео игри ще се състезават в локални събития за наградата за най-добра видео игра. В една и съща дата, участниците ще получат ключова дума, която ще е тема на тазгодишните разработки. Форматът е един и същ – участниците сами или в отбор, имат 3 дни да разработят своята видео игра от нулата. Събитието се провежда и в няколко града в България, като ще ни гостуват две от организациите: Hardcore Sofia Game Jam в лицето на Ангел Марчев и Пловдив гейм джам, който става на 10 години, представен от Ралица Костадинова.
Ангел:
"Джамът е като парти за правене на игри, то е като джем-сешън в джаза. Отиваш, намираш хора и почваш да мислиш идея. Един път темата бе звук от сърце, туп-туп-туп. Трите дни са всъщност 48 часа. Става дума за 50000 участници на 1000 локации в 120 страни. Има онлайн гейм джам за 4-5 дни, има и хибриден вариант.
Записваме до последния момент, участието е безплатно. В сайта ни намирате - има по една локация на град като София. Миналата година бяхме двайсетина, сега са записани 40 и очакваме към 60-ина. Спазваме стандартните регламенти на световния гейм джам. Поне една трета от хората идват да видят какво е и години по-късно са професионалисти."
Ралица:
"Провеждаме го в Техническия университет в Пловдив, ще имаме и лекционна програма. В присъствено време сме имали над 200 човека. Започваме с обявяването на темата в петък вечер. Следва сформирането на екипите. Изгражда се гейм-дизайна, правят се концептуални скици. При нас има доста по-малко дами, отколкото ни се иска. Последните години нараства интереса и сред тях. Промени се мащаба. 
С Ралица Костадинова
Мисля, че геймърите бяха най-подготвени психически към това, което се случи в 2020.
Всички са добре дошли - програмисти, художници, музиканти, стратези. Позволяваме и бордови игри, те се правят на по-малко места. На място предоставяме храна и напитки, гигабитов интернет - трябва само да си носите устройството. Имаме и пространство за тишинка и придремване. Събитието е напълно безплатно."
По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

След отварянето на пещта

Доц. Красен Троански ни представя изложбата Моментум , която се открива на 28 март в Чешкия център от 18 ч.: "Идеята се роди във връзка с юбилея на специалността "Дизайн на порцелан и стъкло" в НХА. Историята ни е свързана с Пражката академия и това е естествено продължение и избор на колеги, с които да отбележим празника ни. Искаме да..

публикувано на 25.03.23 в 16:00

По селата и у нас

Десислав Лафчиев, околоселски пътешественик за едноименната поредица : "Проектът стартира преди около 10 години. Винаги съм бил голям фен на селата, родителите ме оставяха за 2-3 седмици. Свобода без вечерен час, да можеш да тичаш по горите! В този период 2013-4 не се споменаваше хубавата страна на селата и тогава решихме да ги покажем. Има около..

публикувано на 25.03.23 в 15:00
С Александър Балкански

За цирка няма възраст

Премиера на новата програма на цирк „Балкански“- Александър Балкански е в студиото: "Ние сме седмият цирк с най-високото европейско признание, еквивалент на "Мишлен". Само пет цирка имат нашата конструктура - цирк шапито без мачти. На първо място в програмата ни са украински артисти, после идва италианска дресура на кучета, внучката ми на 8 години..

публикувано на 25.03.23 в 11:50

Травматично тийн-преживяване в песен

Група „Lefties“ представят новата си песен с видеоклип.  Даниел Стайков – вокалист и основател на групата е с нас в студиото по този повод: " Сляти " е първият ни опит да направим любовна драма. Начинът по който се качва нагоре една връзка и после слиза надолу. Песента съм я написал на 15 години за първата си приятелка. Тя беше тогава на 19. Беше..

публикувано на 25.03.23 в 11:30

Джаз скитници и измамници по Буратино

Милица Гладнишка и Никеца представят: "Лисицата и Котарака - Два вокала и една щура китара в една съботна вечер": "Никеца го видях в едно предаване за таланти, направо ме отвя. След време се събрахме в един уъркшоп по "Майстора и Маргарита". Тогава разбрахме, че можем заедно да правим музика, първата песен бе по текст на Булгаков. Правим различни..

публикувано на 25.03.23 в 10:54
София и Мила

Грешката и значението ѝ за артиста

Започва третото издание на Фестивала за илюстрация и графика – ФИГ. За него ни говорят Мила Михайлова – организатор и София Попйорданова - автор: "Грешка в книгата на Аз-а" е темата, около която се събираме. Трима родни автори и трима чуждестранни са участниците. Работилниците ни са за ризо и ситопечат, тази вечер е перформативна вечеря с терор..

публикувано на 25.03.23 в 10:37

Реставрират играчки за радост на деца бежанци

От фондация „От нас зависи“  са предприели кампания за реставриране на дарени плюшени играчки, които след това да бъдат подарени на деца-бежанци. В благородната инициатива се включват както семейства, така и училища и детски градини, а децата на бежанците сами избират плюшените си приятели. „Работим с няколко групи нуждаещи се..

публикувано на 24.03.23 в 19:43