Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ти играеш, доброто печели

10
С Лия Йовева
Снимка: радио София

Мобилното студио е от Благотворителния #гудгейм стрийм: онлайн денонощно събитие, което ще продължи 126 часа без спиране и ще се излъчва в Twitch канала. В него ще се включат над 40 участници и различни теми, като започнем от йога за гeймъри, минем през уроци по програмиране с MindHub и DevHunOne, продължим със създаване на арт за игри с някои от най-успешните български художници и стигнем до игра на любимите ни игри като The Last of Us или Call of Duty. Направено дарение може да ви даде възможност да премерите сили с актьора Кито, който влиза в обувките на любимия ни Dota 2 стриймър. А за стратезите – вечният капитан на българския волейболен отбор – Владо Николов, очаква най-смелите в сблъсък в играта Heroes 3. Събитието започва на 26.01 и продължава до последния час на януари, а цялата програма може да намерите тук.

Събраните средства ще бъдат използвани за откриване на зала в София, оборудването ѝ с последно поколение техника, разширяването на екипа на Фондация DevHubOne и създаването на полезни образователни материали и тяхното споделяне онлайн. Достъпът до всичко това ще бъде безплатно за всички ученици и младежи, които искат да се развиват в гейм дев индустрията в България.Лия Йовева

Първата подтема в предаването е YouthSpeak Forum, чието седмо издание ще се проведе на 25 февруари 2023 г. Това представлява социално-ориентирано събитие, което се стреми да запознае и популяризира сред младите хора 17-те Целите за устойчиво развитие на ООН –  Лия Йовева от най-голямата младежка организация AIESEC, като в България те са единствената неправителствена организация, която пряко си партнира с ООН:

"Форматът ни е международен. Спрямо държавата се избират целите. В България това е качественото образование. Имаме лекционна част и дискусионен панел. Накрая има работилници. Развиваме меките и твърдите умения - как да ги съчетаем на практика. Дали имаш да работиш в екип, но и да правиш съдържание за социални мрежи и не само. Хубаво е всеки да умее да презентира себе си. Един от фокусите е как да се брандираш. Чрез личен пример се опитваме да достигнем правилната аудитория. 17-25 годишни. Създаваме общества и показваме на съмишлениците си, че в университетите имаме дейности с резултати, но и се забавляваме.

Следват "Балканци в космоса" - разказвателен подкаст, който се доближава много до класическата радио пиеса. Хората, които ще чуете, играят роли, има сюжет, мистерия, развръзка – интервю с един от създателите Симеон Димитров и Андрей Андров:

"Разказвателният подкаст е фикшън, чувате героите, ролите, които носим. Това е ролева игра, записана и курирана за тези, които ще ни слушат. Той е общодостъпен. Винаги има разказвач, който синтезира идеята. Това е една кооперативна организирана разказана история. Тази фантазия се стандартизира от ролевата игра. Всички играчи, без един, вземат роли. Разказвачът вижда всичко, той е като рефер на забавлението, прави така, всеки един да има своя момент.Със Симеон Димитров и Андрей Андров

Играта е страхотен начин да развиваш въображение и социални умения. Комедията е и мистерия. В далечното бъдеще, Балканският Консорциум е единствената политическа сила, обединил голяма част от галактиката. Аграрната странция Дружба 5342, която изнася свръхиндустриални количества хранителни ресурси към други планети, страда от саботажи. Екипажът на Junak 5, който се състои от едва двама члена, е нает за да разследва, а това ги забърква в каша с галактически размери. Големият финал е следващият четвъртък.

Заглавието идва от последната реплика в последната част. Визията е на студио "Тояга", правят комикси и анимация."

С нас е и 19-годишният Васил Анастасов, основател на Фондация DevHubOne,  за която фондонабира събитието:
"На първото ми събитие в чужбина бях на 14, очаквах подигравателно поведение спрямо мен и видях, че това въобще не е вярно. Ученето в движение е много важно, както и споделянето на знанието. Първата година тук ми бе по-различно, впоследствие разликата с учениците ми бе 1-2 години, говореха ми на Вие и ми казваха "господине".Васил Анастасов
За момента имаме около 60 ученика, които се интересуват. Партнираме със Сдружението на директорите на училища. Надявам се да има ученици, които да споделят инициативата. Последна информация в сайта и във фейсбука ни"

В третата част на предаването представяме предстоящия Световен Game Jam – от 3 до 5 февруари в целия свят, създатели на видео игри ще се състезават в локални събития за наградата за най-добра видео игра. В една и съща дата, участниците ще получат ключова дума, която ще е тема на тазгодишните разработки. Форматът е един и същ – участниците сами или в отбор, имат 3 дни да разработят своята видео игра от нулата. Събитието се провежда и в няколко града в България, като ще ни гостуват две от организациите: Hardcore Sofia Game Jam в лицето на Ангел Марчев и Пловдив гейм джам, който става на 10 години, представен от Ралица Костадинова.
Ангел:
"Джамът е като парти за правене на игри, то е като джем-сешън в джаза. Отиваш, намираш хора и почваш да мислиш идея. Един път темата бе звук от сърце, туп-туп-туп. Трите дни са всъщност 48 часа. Става дума за 50000 участници на 1000 локации в 120 страни. Има онлайн гейм джам за 4-5 дни, има и хибриден вариант.
Записваме до последния момент, участието е безплатно. В сайта ни намирате - има по една локация на град като София. Миналата година бяхме двайсетина, сега са записани 40 и очакваме към 60-ина. Спазваме стандартните регламенти на световния гейм джам. Поне една трета от хората идват да видят какво е и години по-късно са професионалисти."
Ралица:
"Провеждаме го в Техническия университет в Пловдив, ще имаме и лекционна програма. В присъствено време сме имали над 200 човека. Започваме с обявяването на темата в петък вечер. Следва сформирането на екипите. Изгражда се гейм-дизайна, правят се концептуални скици. При нас има доста по-малко дами, отколкото ни се иска. Последните години нараства интереса и сред тях. Промени се мащаба. 
С Ралица Костадинова
Мисля, че геймърите бяха най-подготвени психически към това, което се случи в 2020.
Всички са добре дошли - програмисти, художници, музиканти, стратези. Позволяваме и бордови игри, те се правят на по-малко места. На място предоставяме храна и напитки, гигабитов интернет - трябва само да си носите устройството. Имаме и пространство за тишинка и придремване. Събитието е напълно безплатно."




По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното - дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието. Тя ще ви помогне да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:01

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е поканила дарители, бенефициенти, както и вдъхновители, сред които и Джон-Пол Флинтофф - писател,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44