Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Човек се храни с това, което е над земята, но забогатява с това, което е под земята

3
Доц. Борис Вълчев и проф. Вили Лилков
Снимка: Радио София

Минно-геоложкият университет става на 70! Подвижното ни студио е в техния музей на уникалните кристали. Първите ни гости са доц. д-р Борис Вълчев - декан на Геолого-проучвателния факултет и проф. Вили Лилков:

"Освен този музей, имаме още два - по минералогия и петрография и по геология и палеонтология. Всички любители на кристалите, минералите, фосилите, рудите са добре дошли да ги видят. Имаме посещения на различни ученици от цялата страна в кристалната пещера и аметистовата зала.

Единият от музеите е по геология и палеонтология. Като бях дете, баща ми разказваше за динозаврите, после брат ми оцветяваше фигурите им. Като ме питат "с какво се занимаваш", казвам "с умрели животни". Полагам всички усилия да се запази интереса към миналото." (доц.Вълчев)

Проф.Лилков: "Помня атмосферата на първостроителите. Интересно е да се видят реакциите на децата в музея на уникалните кристали: тичат, преди да се успокоят. Тук има различни специалисти, от всеки има какво да се научи. Има музейна сбирка по физика - събрахме уникални измерителни прибори. Студентите учат в музейна среда. Освен Политехническият музей и нашият, няма подобен. Нашите музеи са достъпни онлайн.

Радваме се на много добро отношение от бизнеса. Казвам на студентите си, че човек се храни с това, което е над земята, но забогатява с това, което е под земята."


Продължава доц.Вълчев: "97% от завършилите студенти намират веднага реализация в бранша! Имаме студенти, които работят по цял свят, дипломите ни са признати навсякъде. Изискванията са доста сериозни, иначе няма как да се получи добро заплащане. Биоотехнологията и геоинформатиката са специалности от новия век. Факултетът ни включва 8 специалности. Техническото и геофизичното осигуряване, но и специалности, свързани с рекултивация."

"Търсенето на води, свлачищата - при всичко това се намесват нашите специалисти." (проф.Лилков) "Специалистите ни изграждат тунели. Емблема на нашия университет е проф.Стоян Братоев, човекът-метро. Преподавайки, той си подбира най-добрите - вентилация, осветление, управление.

Когато се появят усложнени геоложки проблеми, всеки търси проф.Божинов, на 91 години, най-сложните експертизи са негови. Без геофизиците ни също никъде не може.

Ние сме бутиков университет, но тук във всеки момент всеки студент може да срещне декана и ректора си. Връзката между тях прави университета много по-силен и гъвкав. Реагираме много бързо на търсенето на пазара."

"Геологията е сравнително млада наука, от средата на 19 в. До средата на 20 в. проучванията са в основата на прогреса, след това се сдобиват с негативен облик. През 1972 се заражда концепцията за устойчивото развитие и ролята ни в това отношение е незаобиколима. Другото ни измерение е геоконсервацията. Опазването на геоложките феномени - Белоградчишките скали, Побитите камъни, Мелнишките пирамиди. Повишаваме информираността на населението. Не всеки обект е феномен, но тези поразяват с естетическото си въздействие сетивата ни. България е естествен геоложки музей. Имаме скали от всички етапи, от прекамбрий до кватернер.

Като малък исках да стана учител, като моя начален. Сбъднах детската си мечта." (доц.Вълчев)

"Минно-геоложкият е моето времеубежище. (проф.Лилков) Всичко при мен започна от учителката ми по физика. Историята на МГУ е по-дълбока. Преди разпадането на Политехниката в 1953, нашите специалисти са учили в Брюксел, Прага и Париж, традициите ни са много сериозни и две от улиците около МГУ са наречени на двама от ректорите ни."

По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се научим да живеем със стреса?

На 23 март в София Тех Парк от 9:30 сутринта в Зала "Джон Атанасов" ще бъдат представени ранната превенция на стреса и направените обобщения по проект Test my stress, финансиран по Финансов механизъм: Norway Grants. Целта на проекта е да бъде разработен алгоритъм, който дава информация за това как тялото ни реагира на стреса. Test My Stress има..

публикувано на 21.03.23 в 18:32

МОСВ организира почистване на Пирин

Дирекция "Национален парк Пирин" организира почистване на основния път към планината - асфалтовия път гр. Банско – х. Вихрен, в частта до м. "Шилигарника". Парковата дирекция осигури чували и ръкавици. Николина Ангелинина, експерт Дирекция природен парк Пирин разказа подробности за кампанията. "Времето беше с нас, инициативата започна както..

публикувано на 21.03.23 в 17:34

Как децата да разберат, че пролетта е настъпила?

Излезте навън . Свалете шапките, дебелите якета тип ескимос . Децата имат нужда да се разтоварят, да тичат, да играят, да се изразходват енергията си. Огледайте се и ако трябва почистете наоколо , за да бъде пролетта по-красива. Бъдете проактивни, оказвайте обществен натиск към хората с власт и влияние, за да се свърши повече работа...

публикувано на 21.03.23 в 17:01

Сдружение "Млад планинар" дарява чаши за хижи и заслони

За трета поредна година сдружение "Млад планинар" в Петрич организира кампания "Опаковано с любов" , в която подарява чаши на хижи и заслони в страната. Началото е поставено по повод Деня на християнското семейство, тъй като за планинарите хижите са втори дом. Много от хижите нямат финансови затруднения за закупуване на чаши, но те винаги са от..

публикувано на 21.03.23 в 16:44

Онлайн търговията бележи ръст

От 2020 г. насам трансграничната електронна търговия отбеляза силен положителен ръст. Пазарите в световен мащаб се възстановиха и дори надхвърлиха цифрите отпреди пандемията след лек временен спад в продажбите, който последва шока от COVID-19. Разбира се, имаше промяна и в потребителското поведение, като клиентите пренасочиха бюджетите си. Някои..

публикувано на 21.03.23 в 15:58

"Електрокласик" – до границата на музикалното въздействие

Неконвенционални, импровизирани електроакустични диалози ще предложат на меломаните Мануела Бончева и Николай Стойков тази събота (25 март) от 22:00 ч. в арт пространството на Théatro. Проектът, обединяващ класика и електроника в денс формат, поставя началото на поредицата „Електрокласик“ , разказаха пред Радио София двамата музиканти...

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Не е задължително да си музикант, за да участваш и изживееш джем сешън

Ако обичате любимите инструменти на Стунджи и Калин Вельов, поканата за поредния „ Fusion Ethno Percussion Jam Session “ на 23 март вечерта е само като за вас. На почит, на фокус и в най-масова употреба ще са перкусиите - Джембета, Кахони, Тарамбуки, Тъпани. Видовете са написани неслучайно с главна буква – предаваме респекта към тях,..

публикувано на 21.03.23 в 12:39