Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Човек се храни с това, което е над земята, но забогатява с това, което е под земята

3
Доц. Борис Вълчев и проф. Вили Лилков
Снимка: Радио София

Минно-геоложкият университет става на 70! Подвижното ни студио е в техния музей на уникалните кристали. Първите ни гости са доц. д-р Борис Вълчев - декан на Геолого-проучвателния факултет и проф. Вили Лилков:

"Освен този музей, имаме още два - по минералогия и петрография и по геология и палеонтология. Всички любители на кристалите, минералите, фосилите, рудите са добре дошли да ги видят. Имаме посещения на различни ученици от цялата страна в кристалната пещера и аметистовата зала.

Единият от музеите е по геология и палеонтология. Като бях дете, баща ми разказваше за динозаврите, после брат ми оцветяваше фигурите им. Като ме питат "с какво се занимаваш", казвам "с умрели животни". Полагам всички усилия да се запази интереса към миналото." (доц.Вълчев)

Проф.Лилков: "Помня атмосферата на първостроителите. Интересно е да се видят реакциите на децата в музея на уникалните кристали: тичат, преди да се успокоят. Тук има различни специалисти, от всеки има какво да се научи. Има музейна сбирка по физика - събрахме уникални измерителни прибори. Студентите учат в музейна среда. Освен Политехническият музей и нашият, няма подобен. Нашите музеи са достъпни онлайн.

Радваме се на много добро отношение от бизнеса. Казвам на студентите си, че човек се храни с това, което е над земята, но забогатява с това, което е под земята."


Продължава доц.Вълчев: "97% от завършилите студенти намират веднага реализация в бранша! Имаме студенти, които работят по цял свят, дипломите ни са признати навсякъде. Изискванията са доста сериозни, иначе няма как да се получи добро заплащане. Биоотехнологията и геоинформатиката са специалности от новия век. Факултетът ни включва 8 специалности. Техническото и геофизичното осигуряване, но и специалности, свързани с рекултивация."

"Търсенето на води, свлачищата - при всичко това се намесват нашите специалисти." (проф.Лилков) "Специалистите ни изграждат тунели. Емблема на нашия университет е проф.Стоян Братоев, човекът-метро. Преподавайки, той си подбира най-добрите - вентилация, осветление, управление.

Когато се появят усложнени геоложки проблеми, всеки търси проф.Божинов, на 91 години, най-сложните експертизи са негови. Без геофизиците ни също никъде не може.

Ние сме бутиков университет, но тук във всеки момент всеки студент може да срещне декана и ректора си. Връзката между тях прави университета много по-силен и гъвкав. Реагираме много бързо на търсенето на пазара."

"Геологията е сравнително млада наука, от средата на 19 в. До средата на 20 в. проучванията са в основата на прогреса, след това се сдобиват с негативен облик. През 1972 се заражда концепцията за устойчивото развитие и ролята ни в това отношение е незаобиколима. Другото ни измерение е геоконсервацията. Опазването на геоложките феномени - Белоградчишките скали, Побитите камъни, Мелнишките пирамиди. Повишаваме информираността на населението. Не всеки обект е феномен, но тези поразяват с естетическото си въздействие сетивата ни. България е естествен геоложки музей. Имаме скали от всички етапи, от прекамбрий до кватернер.

Като малък исках да стана учител, като моя начален. Сбъднах детската си мечта." (доц.Вълчев)

"Минно-геоложкият е моето времеубежище. (проф.Лилков) Всичко при мен започна от учителката ми по физика. Историята на МГУ е по-дълбока. Преди разпадането на Политехниката в 1953, нашите специалисти са учили в Брюксел, Прага и Париж, традициите ни са много сериозни и две от улиците около МГУ са наречени на двама от ректорите ни."

По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Валентин Димитров

Отписването на досегашния директор на "Пирогов" от търговския регистър е спряно от съда

Процедурата по отписване на освободения директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е спряна с решение на Софийския градски съд от днес.  Това показва справка в Търговския регистър. Д-р Валентин Димитров е бил освободен от длъжност миналия понеделник - ден преди здравният министър Христо Хинков да разпространи информация за извършени в..

публикувано на 05.12.23 в 17:16

Благотворителната кампания "Трънска Коледа" в подкрепа на възрастни хора

За поредна година беше даден старта на благотворителната кампания „Трънска Коледа“. Целта е да се съберат парични средства, с които да бъдат подпомогнати крайно нуждаещи се. Инициативата е насочена към хора от трънските села, където живеят много възрастни, в неравностойно положение, каза пред Радио София Румяна Боянова – организатор от..

публикувано на 05.12.23 в 17:06
Явор Русинов

Явор Русинов издава нов албум "Яна" с "Големите български гласове"

Явор Русинов издава своя нов албум – "Яна“ с "Големите български гласове", за него той разказа в предаването "Радиокафе". Той е познат на широката публика от групата VOX, която основава заедно с Косьо Стоянов, с който са първите музиканти в България, които правят колаборация между фолклор и модерна музика още от началото на 90-те години...

публикувано на 05.12.23 в 15:57

Ново ускорение на кредитирането от банковата система

БНБ публикува данните за кредитирането през октомври, които отчитат ново ускорение на кредитирането от банковата система. Банковото кредитиране расте с 11,5% на годишна основа през октомври, спрямо 11,3% през септември и 10,8% през август. Данните показват още, че има сериозен растеж на лизинга с над 15% и небанковите кредити с 22,4%...

публикувано на 05.12.23 в 15:41
Авторът на

"Кратка история на Турция" на Ибрахим Чънар - един добър посланик в отношенията между България и Турция

В деня, когато стартира Международният панаир на книгата, се срещаме с писателя Ибрахим Карахасан Чънар, който е и историк, журналист, политически анализатор, но най-вече писател. Той е автор на книгата “Кратка история на Турция“, появила се съвсем скоро на българския книжен пазар. "Заглавието го решиха моите издатели, но всъщност..

публикувано на 05.12.23 в 13:59

Започва Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи

Започва седмото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, организиран от Асоциация “Българска книга”. Тематичен фокус са скандинавските страни, а мотото е: “Създаваме истории. Създаваме история”.  Фестивалът се провежда в рамките на Международния панаир на книгата, който продължава до 10 декември в НДК.  В..

публикувано на 05.12.23 в 13:59