Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Георгиева и Стефан Митев - двама доброволци в Танзания

Снимка: Стефан Митев

През декември 2022 година, Юлиана Георгиева и Стефан Митев заминават на доброволческа акция в Танзания. За краткото време, което прекарват в град Моши, в подножието на Килиманджаро, се срещат с много местни предприемачи и занаятчии. Успяват да завържат ценни познанства. Помагат в няколко от сиропиталищата в района.

По време на доброволческата си акция разбират, че в България ние се радваме на много неща, които смятаме за "нормални" като течаща вода, канализация, топла и чиста храна, достъпно здравеопазване и образование, които в Танзания са рядкост.

Разбират също и че престъпността в Африка далеч не е чак толкова често явление.

В бъдеще биха развивали доброволческите акции в Танзания с фокус върху организационната работа и свързването на местните занаятчии с европейския пазар.

"Бяхме в един много хубав хостел, който всъщност беше част от мисията ни, защото собственичката на хостела помага на различни организации, на различни сиропиталища, чрез доброволци", разказва Юлиана Георгиева и допълва, че и в момента се търсят доброволци, желаещи да отидат там и да помагат.

"Помагахме в сиропиталища. Запознахме се с Маргарет, която има частна детска градина, иска да създаде и вече е започнала да създава частно училище. Средствата от тези нейни начинания, отиват в сиропиталището в което тя отглежда 12-13 деца, осиновени от нея, които получават своето обучение в Кения", разказват доброволците.

"Ние отидохме на нещо като проучвателна мисия там, за да се запознаем с възможно повече инициативи. Идеята на нашата инициатива е, множество групи да ходят там, множество пъти, за да видим с какво точно можем да помогнем", уточнява Стефан Митев.

По думите му, хората там имат нужда да бъдат организирани и научени на базисни неща, които да им бъдат полезни в ежедневието – как да приоритизират, как да водят счетоводството си. Условията, в които хората живеят там, са мизерни. Къщите са без канализация, улиците кални и разбити.


"Не бяха запознати с платформата за дарения, която използваме. Смятам, че може би с това им помогнахме повече, като им обяснихме за какво става дума, за да могат да се включат към тази платформа и да започнат да приемат дарения от чужбина", допълва той.

Стефан Митев посочи още, че чрез платформата за дарения, която използват, се осигурява валидация, че хората, които ще получат даренията, са именно тези, за които се представят.

"Пътуването до Танзания и престоят ни там, много ни промени. Видяхме нагледно как се радваш на малките неща и как всъщност, ние тук имаме всичко – можем да пием вода от чешмата, дори да не си измиеш ръцете не е толкова страшно, докато там се съобразяваш с всичко", разказва Юлиана Георгиева.

"Аз получих много интересна перспектива като фотограф–аматьор. Моята задача беше да документирам нашето пътешествие, като събирам възможно повече материали. Движехме се по един ален път към една от фермите и засякохме три момчета, които горяха храсти. Вдигнах камерата, за да снимам, но се спрях, защото осъзнах, че без контекст, снимката няма да се възприеме нормално. Виждал съм множество такива снимки, които ти дават една много грешна представа – че в Африка всичко е мизерия, престъпност и т.н. Нямаше го контекста в моята потенциална снимка, че това всъщност са работници от полето, които са го изчистили, събрали са всичките шубраци и няма къде другаде да ги закарат, единствено могат да ги изгорят, защото в града няма сметосъбиране", споделя Стефан Митев.

И допълва: "Постарах се  да снимам неща, към които мога да добавя правилния контекст, така че да бъдат разбрани правилно. Това е много важен урок за мен – без контекст не можеш да взимаш нещата за "чиста монета".

Чуйте още от разказа на двамата доброволци в звуковия файл, за да научите как тяхното посещение в Танзания се отрази на хората с които са общували.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12 часа без вода остават в части от София и селата Герман и Кокаляне

Във връзка с подмяна на спирателен кран по ул. „Бели Дунав“, ж.к. „ Надежда -3“ от Софийска вода предупреждават, че днес (16 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: ж.к. „Надежда-1“ ж.к. „Надежда-3“ ж.к. „Връбница-1“ Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по..

публикувано на 16.04.24 в 07:50

Слънчево и топло, следобед е възможно да превали

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд от запад облачността ще се увеличава и до вечерта на места в Западна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София – около 28° .   По Черноморието ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока..

публикувано на 16.04.24 в 07:20
Снимката е илюстративна

"Форум", 15.04.24: Младите - от ползотворното шляене до умението да оспорват

Новата седмица започваме с нови коментатори във "Форум". А темите, както винаги са актуални, продиктувани от самия живот: Шофирането по българските пътища – водачи на МПС, контрол, безопасност. Законодателни промени, мерки, стратегии. Акции, общество, доверие в институции.  Алкохол и фукане в социалните мрежи. Неизбежност на санкциите...

публикувано на 15.04.24 в 18:10

Инициативата "Дай 5!" насърчава доброволчеството сред младежите

"Дай 5!" казваме, когато отбелязваме онзи момент, в който се справяме добре заедно. "Дай 5!“ се нарича и новата инициатива, на  която ще включи младежи от десет училищни паралелки (от 8. до 11. клас ) и ще им помогне да създадат свои доброволчески проекти, но и да научат много повече за доброволчеството и работата на организации в различни..

публикувано на 15.04.24 в 17:29

Форум събира предприемачи и млади таланти от възобновяемата енергийна индустрия на 18 април

Второто издание на "Презареди кариерата си" ще събере водещи експерти, успешни бизнеси и млади таланти от възобновяемата енергийна индустрия у нас на 18 април. Те ще споделят своите истории на успех и дискутират актуалните тенденции и възможности в сектора у нас. Сред специалните гости на събитието ще бъдат ректорът на УНСС проф...

публикувано на 15.04.24 в 16:54

ММА боецът Вайс Сайфи: Спортът дава на всеки това, което му липсва

В "Добър вечер, София" гостува ММА боецът и треньор Вайс Сайфи, за да поговорим каква е мотивацията при младите хора, за силата на духа и защо спортът е полезен не само за физическото здраве, както и за каузата да преподаваш бойни спортове и тънкостите в тях. Началото Преди да стигне до бойните спортове той тренира лека атлетика..

публикувано на 15.04.24 в 16:16
 Антоанета Тончева

След законовите промени още има дискриминация за пациенти с редки заболявания

След гласуване на последните текстове в Закона за здравето държавата ще осигурява лекарства и медицински храни на хора с рядка болест и след навършване на пълнолетие, ако лечението е започнало преди 18-годишна възраст. Одобрените от парламента промени, обаче, дискриминират пациентите по възраст и по вид заболяване , твърдят..

публикувано на 15.04.24 в 16:03