Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дигитализацията в здравеопазването спасява животи

Снимка: БКДРИЗ

Как дигиталните технологии вече променят българската здравна система?

Защо всеки един от нас трябва да е част този процес?

Отговорите на този въпроси третира "Код: Живот" - първият документален филм за дигитално здравеопазване у нас.

Лентата събира на едно място здравни и дигитални експерти, лидери на мнение в лицето на проф. Иво Петров, д-р Александър Симидчиев, д-р Радослав Мангладжиев, д-р Бойчо Бойчев, Радой Павлов, доц. Рада Маркова, както и пациенти.

Премиерата е насрочена за 8 февруари от 19:00 ч. в кино „Люмиер“.

Входът е свободен, но предвид ограниченията на залата, се изисква предварителна регистрация.

Поканата е от Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването (БКДРИЗ).


„Във филма задаваме въпроси, даваме и отговори. Дигитализацията има много по-дълбок и богат смисъл, не става дума само да електронизираш нещо. За съжаление темите за дигитализация като че са недоразбрани (и не само в България). В по-развитите общества обаче има по-съществен граждански принос. Озаглавихме филма така, защото осъзнахме като организация, че наистина технологиите спасяват човешки животи, не е празна мантра или нещо абстрактно - отбеляза Мира Ганова () - изпълнителен директор на БКДРИЗ. И подчерта – Дигитализацията не е панацея, няма да реши всички проблеми в здравеопазването, но е най-силният инструмент, който може да подкрепи здравните системи, за да бъдат по-устойчиви и ефективни.“

По думите ѝ това не е проект с мандат, а дългосрочен, еволюционен процес.

"Голямата полза от дигитализацията е не само за диагностиката и лечението на пациентите и за нашата ежедневна работа. Това ще даде възможност на лекарите да спестят време от административни дейности и да отделят повече време на своите болни", изтъкна д-р Радослав Мангалджиев (◄)  - началник отделение по медицинска онкология в СБАЛО – София, и участник във филма.
Той допълни, че изградената национална здравно-информационна система в момента все още не дава възможност да се проявят преимуществата на дигитализацията. 
"В момента дигитализираме хартиени документи, у нас все още пациентът трябва да пренася разпечатани документи, а липсата на синхрон между здравните институции затруднява работата ни, но се надяваме с времето това да се подобри. Но нещата трябва да се изграждат стратегически, не на парче", каза още специалистът.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След отварянето на пещта

Доц. Красен Троански ни представя изложбата Моментум , която се открива на 28 март в Чешкия център от 18 ч.: "Идеята се роди във връзка с юбилея на специалността "Дизайн на порцелан и стъкло" в НХА. Историята ни е свързана с Пражката академия и това е естествено продължение и избор на колеги, с които да отбележим празника ни. Искаме да..

публикувано на 25.03.23 в 16:00

По селата и у нас

Десислав Лафчиев, околоселски пътешественик за едноименната поредица : "Проектът стартира преди около 10 години. Винаги съм бил голям фен на селата, родителите ме оставяха за 2-3 седмици. Свобода без вечерен час, да можеш да тичаш по горите! В този период 2013-4 не се споменаваше хубавата страна на селата и тогава решихме да ги покажем. Има около..

публикувано на 25.03.23 в 15:00
С Александър Балкански

За цирка няма възраст

Премиера на новата програма на цирк „Балкански“- Александър Балкански е в студиото: "Ние сме седмият цирк с най-високото европейско признание, еквивалент на "Мишлен". Само пет цирка имат нашата конструктура - цирк шапито без мачти. На първо място в програмата ни са украински артисти, после идва италианска дресура на кучета, внучката ми на 8 години..

публикувано на 25.03.23 в 11:50

Травматично тийн-преживяване в песен

Група „Lefties“ представят новата си песен с видеоклип.  Даниел Стайков – вокалист и основател на групата е с нас в студиото по този повод: " Сляти " е първият ни опит да направим любовна драма. Начинът по който се качва нагоре една връзка и после слиза надолу. Песента съм я написал на 15 години за първата си приятелка. Тя беше тогава на 19. Беше..

публикувано на 25.03.23 в 11:30

Джаз скитници и измамници по Буратино

Милица Гладнишка и Никеца представят: "Лисицата и Котарака - Два вокала и една щура китара в една съботна вечер": "Никеца го видях в едно предаване за таланти, направо ме отвя. След време се събрахме в един уъркшоп по "Майстора и Маргарита". Тогава разбрахме, че можем заедно да правим музика, първата песен бе по текст на Булгаков. Правим различни..

публикувано на 25.03.23 в 10:54
София и Мила

Грешката и значението ѝ за артиста

Започва третото издание на Фестивала за илюстрация и графика – ФИГ. За него ни говорят Мила Михайлова – организатор и София Попйорданова - автор: "Грешка в книгата на Аз-а" е темата, около която се събираме. Трима родни автори и трима чуждестранни са участниците. Работилниците ни са за ризо и ситопечат, тази вечер е перформативна вечеря с терор..

публикувано на 25.03.23 в 10:37

Реставрират играчки за радост на деца бежанци

От фондация „От нас зависи“  са предприели кампания за реставриране на дарени плюшени играчки, които след това да бъдат подарени на деца-бежанци. В благородната инициатива се включват както семейства, така и училища и детски градини, а децата на бежанците сами избират плюшените си приятели. „Работим с няколко групи нуждаещи се..

публикувано на 24.03.23 в 19:43