Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съм, правя, имам… Кой съм аз като родител и какво правя за децата си?

Снимка: Unsplash

Защо ми взе Спайдърмена, сега ще ти счупя Барбито, ще те набия… 

Неизбежните скандали, съревнования и сравнения между децата ни – независимо дали са брат и сестра, две момичета, или пък две момчета.

А ние като родители какво правим, чия страна заемаме, решаваме ли спора, или го замитаме, или пък още по-далеч стигаме като насърчаваме едната от двете страни в спора.

"Съревнованието е кодирано в гените ни, защото на чисто еволюционно ниво ние сме създадени да се борим, да се възпроизвеждаме, за да продължим живота си напред", обяви в "Късното шоу" на Радио София Анита Гергова от Асоциация "Осъзнати родители" (▼).

По думите ѝ родителското сравнение между децата ни винаги съществува, но въпросът е: Как да го използваме, за да може те да се развиват?

Според Гергова схващането да говорим на децата си като на възрастни е погрешно и неправилно.

"Така ние не подпомагаме детето, защото има неща, които чисто физиологично у него не са се развили. Все едно – едно тригодишно да разбира правилата за движение на пътищата, затова ние родителите трябва да се научим да говорим на едно дете според възрастта и етапа му на развитие", настоя тя.


Лекторът допълни, че е напълно нормално братя и сестри да не се харесват помежду си, както са и в правото си да го изразяват гневно, а и на глас, но за да се научи това дете да се справя с гнева си, още в ранна възраст, ние възрастните трябва да му преведем какво стои зад обидната дума, а и да го научим как да го стори по друг начин, за да може и другата страна да го чуе и най-важното да го разбере.

"Родителите не трябва да се закачаме за обидните думи между децата ни: Остави ме намира! Разкарай се!… Ние родителите обикновено отвръщаме: Оправете се, нали сте брат и сестра? Така замитаме проблема под килима, а там са бабуните и може да се спънем в тях и да паднем", категорична е Гергова.

Според нея детето насилник пренася модела в градинката за игра, в забавачката, в училище, защото то не знае как по друг начин да реши конфликта и той има една единствена стратегия – бий се.

"Тук е мястото на осъзнатия родител да му обясни, че с думи може да бъде решен всеки един спор, всеки един конфликт", допълни тя.

Съветът ѝ:

Съм, правя, имам… идеята е кой съм аз като родител, в момента. Какви действия правя и какъв резултат имам. Това ли искам за моето дете, за мен, а и това ли ще помогне на детето ми да бъде такова, каквото аз искам - щастливо, уверено… Когато накараш един човек да отговори на тези въпроси – именно това води до осъзнаването му като родител.

"А осъзнатият родител е този, който греши, който вижда грешката си, но и търси начините да се подобри", заключи Анита Гергова от Асоциация "Осъзнати родители".

Цялото интервю с нея може да чуете тук:

По публикацията работи: Екип БНР

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се научим да живеем със стреса?

На 23 март в София Тех Парк от 9:30 сутринта в Зала "Джон Атанасов" ще бъдат представени ранната превенция на стреса и направените обобщения по проект Test my stress, финансиран по Финансов механизъм: Norway Grants. Целта на проекта е да бъде разработен алгоритъм, който дава информация за това как тялото ни реагира на стреса. Test My Stress има..

публикувано на 21.03.23 в 18:32

МОСВ организира почистване на Пирин

Дирекция "Национален парк Пирин" организира почистване на основния път към планината - асфалтовия път гр. Банско – х. Вихрен, в частта до м. "Шилигарника". Парковата дирекция осигури чували и ръкавици. Николина Ангелинина, експерт Дирекция природен парк Пирин разказа подробности за кампанията. "Времето беше с нас, инициативата започна както..

публикувано на 21.03.23 в 17:34

Как децата да разберат, че пролетта е настъпила?

Излезте навън . Свалете шапките, дебелите якета тип ескимос . Децата имат нужда да се разтоварят, да тичат, да играят, да се изразходват енергията си. Огледайте се и ако трябва почистете наоколо , за да бъде пролетта по-красива. Бъдете проактивни, оказвайте обществен натиск към хората с власт и влияние, за да се свърши повече работа...

публикувано на 21.03.23 в 17:01

Сдружение "Млад планинар" дарява чаши за хижи и заслони

За трета поредна година сдружение "Млад планинар" в Петрич организира кампания "Опаковано с любов" , в която подарява чаши на хижи и заслони в страната. Началото е поставено по повод Деня на християнското семейство, тъй като за планинарите хижите са втори дом. Много от хижите нямат финансови затруднения за закупуване на чаши, но те винаги са от..

публикувано на 21.03.23 в 16:44

Онлайн търговията бележи ръст

От 2020 г. насам трансграничната електронна търговия отбеляза силен положителен ръст. Пазарите в световен мащаб се възстановиха и дори надхвърлиха цифрите отпреди пандемията след лек временен спад в продажбите, който последва шока от COVID-19. Разбира се, имаше промяна и в потребителското поведение, като клиентите пренасочиха бюджетите си. Някои..

публикувано на 21.03.23 в 15:58

"Електрокласик" – до границата на музикалното въздействие

Неконвенционални, импровизирани електроакустични диалози ще предложат на меломаните Мануела Бончева и Николай Стойков тази събота (25 март) от 22:00 ч. в арт пространството на Théatro. Проектът, обединяващ класика и електроника в денс формат, поставя началото на поредицата „Електрокласик“ , разказаха пред Радио София двамата музиканти...

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Не е задължително да си музикант, за да участваш и изживееш джем сешън

Ако обичате любимите инструменти на Стунджи и Калин Вельов, поканата за поредния „ Fusion Ethno Percussion Jam Session “ на 23 март вечерта е само като за вас. На почит, на фокус и в най-масова употреба ще са перкусиите - Джембета, Кахони, Тарамбуки, Тъпани. Видовете са написани неслучайно с главна буква – предаваме респекта към тях,..

публикувано на 21.03.23 в 12:39