Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Родители и учители имат и резерви към безплатните учебници до XII клас

Снимка: Архив

Всички ученици от I до XII клас ще ползват безплатни учебници от началото на 2024/25 учебна година.

Това решиха депутатите като приеха на второ четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

В момента само учениците до VII клас не купуват учебниците си.

Искането държавата да осигури учебници за всички деца е на БСП, но беше подкрепени и от други партии.

Отчитайки инфлационния индекс, необходимите средства за безплатни учебници от VIII до XII клас са около 80 млн. лв. за първата учебна година от прилагане на закона и по 8 млн. лв. за втората и третата година от ползването на учебниците, според изчисленията на вносителите.

Как приемат новата мярка, вписана и в закон, родители и ръководители на учебни заведения, дали с безплатните учебници образованието у нас ще стане още по-достъпно и качествено?

Това се опита да разбере Невена Николова и за целта разговаря с Яна Алексиева - изпълнителен директор на Асоциация “Родители“ и с директора на 119-о СУ „Академик Михаил Арнаудов“ Диан Стаматов.

Според Алексиева в днешно време при това богатство на източници на информация учебниците са само едно от средствата за усвояване на знания.
Освен това децата се нуждаят и от усвояване на умения в училище.

Трябва да се извървят още стъпки за по-добро образование, допълни Яна Алексиева.

Голяма група родители са доволни от решението за безплатни учебници, отбеляза Диан Стаматов. 

От друга страна, обаче, има ученици, за които не наличните учебници в момента са основната база за самоподготовка. 

Затова от Съюза на работодателите в образованието са предложили по-гъвкава възможност и предоставяне на кодове за безплатен достъп до електронни учебници.
До есента на 2024 година нещата много може да са се променили, така че решението на депутатите след 15 месеца може да изгуби от практичната си стойност.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се научим да живеем със стреса?

На 23 март в София Тех Парк от 9:30 сутринта в Зала "Джон Атанасов" ще бъдат представени ранната превенция на стреса и направените обобщения по проект Test my stress, финансиран по Финансов механизъм: Norway Grants. Целта на проекта е да бъде разработен алгоритъм, който дава информация за това как тялото ни реагира на стреса. Test My Stress има..

публикувано на 21.03.23 в 18:32

МОСВ организира почистване на Пирин

Дирекция "Национален парк Пирин" организира почистване на основния път към планината - асфалтовия път гр. Банско – х. Вихрен, в частта до м. "Шилигарника". Парковата дирекция осигури чували и ръкавици. Николина Ангелинина, експерт Дирекция природен парк Пирин разказа подробности за кампанията. "Времето беше с нас, инициативата започна както..

публикувано на 21.03.23 в 17:34

Как децата да разберат, че пролетта е настъпила?

Излезте навън . Свалете шапките, дебелите якета тип ескимос . Децата имат нужда да се разтоварят, да тичат, да играят, да се изразходват енергията си. Огледайте се и ако трябва почистете наоколо , за да бъде пролетта по-красива. Бъдете проактивни, оказвайте обществен натиск към хората с власт и влияние, за да се свърши повече работа...

публикувано на 21.03.23 в 17:01

Сдружение "Млад планинар" дарява чаши за хижи и заслони

За трета поредна година сдружение "Млад планинар" в Петрич организира кампания "Опаковано с любов" , в която подарява чаши на хижи и заслони в страната. Началото е поставено по повод Деня на християнското семейство, тъй като за планинарите хижите са втори дом. Много от хижите нямат финансови затруднения за закупуване на чаши, но те винаги са от..

публикувано на 21.03.23 в 16:44

Онлайн търговията бележи ръст

От 2020 г. насам трансграничната електронна търговия отбеляза силен положителен ръст. Пазарите в световен мащаб се възстановиха и дори надхвърлиха цифрите отпреди пандемията след лек временен спад в продажбите, който последва шока от COVID-19. Разбира се, имаше промяна и в потребителското поведение, като клиентите пренасочиха бюджетите си. Някои..

публикувано на 21.03.23 в 15:58

"Електрокласик" – до границата на музикалното въздействие

Неконвенционални, импровизирани електроакустични диалози ще предложат на меломаните Мануела Бончева и Николай Стойков тази събота (25 март) от 22:00 ч. в арт пространството на Théatro. Проектът, обединяващ класика и електроника в денс формат, поставя началото на поредицата „Електрокласик“ , разказаха пред Радио София двамата музиканти...

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Не е задължително да си музикант, за да участваш и изживееш джем сешън

Ако обичате любимите инструменти на Стунджи и Калин Вельов, поканата за поредния „ Fusion Ethno Percussion Jam Session “ на 23 март вечерта е само като за вас. На почит, на фокус и в най-масова употреба ще са перкусиите - Джембета, Кахони, Тарамбуки, Тъпани. Видовете са написани неслучайно с главна буква – предаваме респекта към тях,..

публикувано на 21.03.23 в 12:39