Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Може ли София да се управлява по нов модел? Или да...

Снимка: БГНЕС

Възможен ли е подход, в който гражданите и експертите, данните и диалогът заемат ключова роля в управлението на София и работят заедно с местната власт.

Отговорът не е известен, поне докато не се опита прилагането на такова взаимодействие. Все пак предложението идва от специалисти, урбанисти, от хора, които милеят за облагородяването на градската среда, от оптималното използване на познания и ресурси в полза на жителите, на инфраструктурата, на природата и нейните чисти компоненти.

След проведена обществена дискусия („Важните цели пред бъдещата местна власт“) с участието на представители на политически сили и неправителствени организации, в студиото на Радио София темата коментираха Емил Христов - урбанист от „Екипът на София“, и Веселин Кръстев - представител на мрежата инициативни групи по квартали в София (общо над 37).

Диалогът между граждани и местна администрация е възможен, убеден е Веселин Кръстев, изхождайки и от собствен опит в „Манастирски ливади“. Гражданите трябва да са активни, ролята им да не е на молители, а участието им в процесите за вземане на решение да бъде равноправно и формално. В момента съществува звено, наречено квартален координатор, но то не се познава от повечето софиянци. Кръстев предлага изграждането на общностни центрове и въвеждането на ефективен квартален медиатор, представящ пред местната власт съответните проблеми, които съответните жители познават най-добре.

„Каквито и процеси да протичат в днешно време, те трябва да се базират на данни и анализи. Но такава информация невинаги се предоставя от институции и организации“, коментира Емил Христов. Той наблегна на системния подход, а не на действане и правене „на парче“.  В системата трябва да са съпричастни всички заинтересовани страни – местна власт, експерти, академична среда, бизнес, граждани. Тогава и Общината ще си върши много по-добре работата.


Според представения нов модел за управление на София от „Екипът на София“ залагат на следните основни насоки:

  • Зелен и здрав град. Надграждане и да поддържане природните богатства на София – зеленина, води, почви, въздух, биоразнообразие. Достъпът до качествено озеленяване трябва да бъде значително подобрен и междублоковите пространства имат потенциала да са едно от решенията за това. Реките да преобразим от канали в паркова среда.
  • Богат град. София да стане място, в което хората и бизнесът се развиват и създават стойност и блага. Премахване на корупцията.
  • Сплотен град. Общината няма ресурсите и капацитета да се справи сама със задачата да направи София много по-добър град за живеене. Тя има нужда от партньори. Местните квартални общности са един от основните потенциални двигатели на промяната. В момента местната власт или ги игнорира, или реагира кампанийно и в краен случай.
  • Красив град. Поддръжката и добрият вид на градската среда има огромен ефект върху начина, по който възприемаме града като наш общ дом.
  • Достъпен град. Придвижването в София може да бъде значително по-бързо, по-безопасно, по-екологично и по-малко стресиращо. Трябва да се преосмисли цялата маршрутна схема на градския транспорт, за да бъде актуална на потоците на движение в, към и от града, а линиите да осигуряват бърз достъп не само до центъра, а и между кварталите.
  • Добре управляван град. Столичната администрация може да бъде реформирана така, че да се отличава с оптимизирани вътрешни процеси, структура, която отговаря на целите и пълното използване на технологии като инструменти за прозрачност, ефективност и умно вземане на решения на базата на данни.

Веселин Кръстев анонсира хепънинг на 12 февруари, когато с детски колички ще се пресичат улици, за да се посочи необходимостта от градска инфраструктура и достъпност за майки с деца. Конкретно място с такъв проблем е „ухото“ на трамвай №7, посочи Кръстев.

Чуйте целия разговор.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се научим да живеем със стреса?

На 23 март в София Тех Парк от 9:30 сутринта в Зала "Джон Атанасов" ще бъдат представени ранната превенция на стреса и направените обобщения по проект Test my stress, финансиран по Финансов механизъм: Norway Grants. Целта на проекта е да бъде разработен алгоритъм, който дава информация за това как тялото ни реагира на стреса. Test My Stress има..

публикувано на 21.03.23 в 18:32

МОСВ организира почистване на Пирин

Дирекция "Национален парк Пирин" организира почистване на основния път към планината - асфалтовия път гр. Банско – х. Вихрен, в частта до м. "Шилигарника". Парковата дирекция осигури чували и ръкавици. Николина Ангелинина, експерт Дирекция природен парк Пирин разказа подробности за кампанията. "Времето беше с нас, инициативата започна както..

публикувано на 21.03.23 в 17:34

Как децата да разберат, че пролетта е настъпила?

Излезте навън . Свалете шапките, дебелите якета тип ескимос . Децата имат нужда да се разтоварят, да тичат, да играят, да се изразходват енергията си. Огледайте се и ако трябва почистете наоколо , за да бъде пролетта по-красива. Бъдете проактивни, оказвайте обществен натиск към хората с власт и влияние, за да се свърши повече работа...

публикувано на 21.03.23 в 17:01

Сдружение "Млад планинар" дарява чаши за хижи и заслони

За трета поредна година сдружение "Млад планинар" в Петрич организира кампания "Опаковано с любов" , в която подарява чаши на хижи и заслони в страната. Началото е поставено по повод Деня на християнското семейство, тъй като за планинарите хижите са втори дом. Много от хижите нямат финансови затруднения за закупуване на чаши, но те винаги са от..

публикувано на 21.03.23 в 16:44

Онлайн търговията бележи ръст

От 2020 г. насам трансграничната електронна търговия отбеляза силен положителен ръст. Пазарите в световен мащаб се възстановиха и дори надхвърлиха цифрите отпреди пандемията след лек временен спад в продажбите, който последва шока от COVID-19. Разбира се, имаше промяна и в потребителското поведение, като клиентите пренасочиха бюджетите си. Някои..

публикувано на 21.03.23 в 15:58

"Електрокласик" – до границата на музикалното въздействие

Неконвенционални, импровизирани електроакустични диалози ще предложат на меломаните Мануела Бончева и Николай Стойков тази събота (25 март) от 22:00 ч. в арт пространството на Théatro. Проектът, обединяващ класика и електроника в денс формат, поставя началото на поредицата „Електрокласик“ , разказаха пред Радио София двамата музиканти...

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Не е задължително да си музикант, за да участваш и изживееш джем сешън

Ако обичате любимите инструменти на Стунджи и Калин Вельов, поканата за поредния „ Fusion Ethno Percussion Jam Session “ на 23 март вечерта е само като за вас. На почит, на фокус и в най-масова употреба ще са перкусиите - Джембета, Кахони, Тарамбуки, Тъпани. Видовете са написани неслучайно с главна буква – предаваме респекта към тях,..

публикувано на 21.03.23 в 12:39