Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От проблемите се научава повече

Отворени врати по Инженерна роботика за деца ще се проведат на 5, 11 и 12 февруари от 10:00 ч. до 12:00 ч. в Университет за деца в София. Подрастващите ще се запознаят с възможностите на новите инженерни технологии и ще очертаят перспективи за развитието си като инженери в съвременния динамичен високотехнологичен свят. Ще бъдат представени инженерни проекти и автоматизирани инсталации на възпитаници на Университет за деца от изминалата и настоящата учебна година. Всички посетители ще могат да разгледат проектите и да зададат въпроси за изработването и функционирането им. Желаещите ще управляват обучителните роботи "Драко", базирани на микроконтролера "Ардуино", ще се запознаят с българския микроконтролер "Тинузавър" и ще научат основни принципи на роботиката, мехатрониката и автоматизацията.

Събеседници са Драгомир Янев - инженер и преподавател по роботика в Университет за деца, Руси Шишманов - програмист и преподавател по роботика в Университет за деца, Момчил Михайлов - ученик и млад конструктор в курсовете по роботика и Александър Трифонов - ученик и млад изобретател в курсовете и клуба по роботика на Университет за деца:

"Занимаваме се с неформално обучение. Представяме на децата различни науки. Всичко страшно в училище го представяме в по-достъпен вид." (Драгомир Янев)

"Преподавам роботика в Университета за деца. Целта ми е да ги вдъхновя, да не е като урок. Да се събуждат и да се изкефят." (Руси Шишманов).

Момчил и Александър: "Всичко е вярно. Правим и по-сложни проекти."

Отново Драгомир: "Показваме на всички, че знанието е достъпно. Всеки желаещ може да се запише." 

Момчил: "Всяка година се представят различни неща. Миналата година ходих на 3Д принтирането. Като правиш робот ти трябва за външната част на робота с параметрите, които искаш." 

Руси: "Накрая има специално време за собствените проекти на децата. Някои имат грандиозни идеи, които не можем да ги изпълним при уроците, те са за клуба по роботика. Доста от проектите са правени докрай от децата. Ако се получи от първия път не е интересно. Реално научаваш повече от проблем."

"Целта е да научим децата за реалния живот. Колкото по-отрано мотивираме децата, че всичко, което учат, ще им полезно в живота, всеки ще си намери пътя и ще използва това, което знае." (Драгомир)

"Най-ми хареса да ни дадат задачата и да ни дадат време. Ние не сме роботи, правим роботи." (Момчил) 

"Започваме с блоково програмиране. Децата се забавляват и искат сами да научават. Искам да ме питат и за неща, които не са част от учебния процес." (Руси). 

"Понякога съм си казвал, че ще спра за два дена, но се събуждам през нощта и си казвам - сетих се!" (Александър)

"Събитието ще е разчупено - започваме със запояване на платка. Който няма желание - да разгледа някой от предишните проекти. Като електрическа кола, която измерва всички графики." (разработка на 12-годишен, който ще може да го прави и на индустриални контролери.)

"Направихме танк със сервомотори и лазер, командва се с инфрачервено дистанционно." (Момчил)

"Колкото по-рано се ориентират децата, толкова по-лесно е реализирането им" (Драго)

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изграждат станция за производство на водород в Кюстендил

Станция за производство на водород ще се изгражда в Кюстендил. Това беше обявено при презентирането на проекта "Захир", по който координатор е Тракийският университет - Стара Загора. Кюстендил, заедно с още няколко градове в страната, има възможност да се включи в първата в България и една от осемте в Европа т. нар. "Водородни долини"...

публикувано на 05.06.24 в 18:02

"Златна ябълка" за Фондация "Сийдър"

Фондация "Сийдър" бе отличена с награда "Златна ябълка" на Национална мрежа за децата в категория "Детска организация". Фондацията беше избрана сред общо 10 номинирани организации в тази категория. Спечеленото отличие е заслужено признание за екипа на организацията, който се състои от близо 100 професионалисти, работещи в 9-те социални услуги..

публикувано на 05.06.24 в 17:57

В Перник започна 10-и международен детско-юношески театрален фестивал "Жреци на Арлекин"

Със спектакъла "Следобедни игри" на аржентинската писателка Рома Майо в Перник започна 10-ият международен детско-юношески театрален фестивал "Жреци на Арлекин". Постановката е дело на младежки театър "Мускетарите", който е домакин на проявата. Тази година във фестивала участват над 500 младежи от 25 театрални състава. Те ще представят 26..

публикувано на 05.06.24 в 16:35

Пламен Бонев - De la Bona с нова песен "Лъч светлина" за своята публика

Изпълнителят Пламен Бонев представя в ефира на предаването "Добър вечер, София", новата си песен "Лъч светлина", която той направи на български език. "В последните години направих две на английски език и сега беше ред на българска песен", сподели Пламен Бонев – De La Bona. "Тези две английски песни бяха написани и просто си чакаха..

публикувано на 05.06.24 в 16:30

Статистическите данни за децата през 2023 г.

Националният статистически институт (НСИ) представя новата публикация "Децата в България", съдържаща актуални данни за 2023 г. в различни сфери като население, здравеопазване, образование и други. Публикацията има за цел да подпомогне държавните институции и неправителствените организации в подобряването на политиките за децата. В тазгодишната..

публикувано на 05.06.24 в 15:31

Дни на Южна, Източна и Югоизточна Азия: Мит и ритуал

На 6 юни, от 18.00 часа, в Аулата на Ректората на Софийския университет, ще бъде открит Студентския фестивал „Дни на ЮИЮА“. Той се организира от специалност „Южна, Източна и Югоизточна Азия“. Организаторите обещават впускане в митологичния свят на тези държави с темата: „Мит и ритуал“. В Радио София гостуваха студентките Диана Петрова, Димана..

публикувано на 05.06.24 в 14:55
Мирослав Иванов е познат от

Мелодичен рок и неравноделни ритми в "Когато те срещнах" на Мирослав Иванов

Мирослав Иванов, китаристът на "Обичайните заподозрени" и не само, гостува в предаването "Радиокафе“, за да представи новата си песен. Музикантът, който участва в още много проекти, сподели: "Тази песен всъщност е много стара, роди се във времето на пандемията – един много, много странен период, в който си стояхме вкъщи и имах доста свободно..

публикувано на 05.06.24 в 14:17