Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снегът не трябва да е много, трябва да е достатъчен

7
Боровец в момента
Снимка: Лили Големинова/Радио София

Изнесеното ни студио е в Боровец, където снежното настроение е най-добро. Пръв гост ни е Началникът на Спасителната служба Ангел Керкелев:
"В момента снежната покривка е около 10 см, има опасности от измръзвания. Завършил съм курсове в ПСС към БЧК, бил съм доброволец към отряд Самоков, от края на 2020 съм началник. Задължително се тръгва от доброволец, това е призвание.
Освен нашата база, има такива в Банско, на Алеко и на Пампорово-Студенец. Боровец е отдавна изграден като съоръжения и писти. Тук е много красиво и приятно, но не трябва да се прави шега с природата. За един ден може да се сменят годишните времена.Ангел Керкелев
Батерията на телефона в планината пада от студа и е хубаво да има външна. Не трябва да се надценява техниката, няма 100% гаранция. Имаме всичко необходимо като техника, но без хеликоптер. С него, всяка спасителна акция може да се извърши за 1 час.
Един планински спасител трябва да може добре да кара ски извън писта, да работи на скала, да има топографска подготовка и медицинска за първа помощ. Има и дами планински спасители. Когато ние не работим, е най-добре за всички. Всичко е в простите неща - да няма надценяване, тежките случаи се случват на най-добрите."
Мария Шейнова от Бороспорт поема щафетата:
"Безкрайно сме щастливи от този пръв снеговалеж. Отворени са почти 90% от пистите, няма проблем с вятъра. Има засилен интерес към дневно и нощно каране (18:30-22:00). Лифтът за него може да извози до 3000 души на час и няма чакане. През деня хората се разпръскват и по другите лифтове.
Удачно е отделянето на зона за забавление с шейни. Децата и родителите могат да се чувстват спокойни там. Бих посъветвала всички да внимават първо за безопасността си и тогава да правят снимки.
Мария Шейнова
Началото на сезона бе трудно, много важно бе производството на изкуствен сняг от декември до средата на януари. Курортът ни е с над 120-годишна история и винаги може да се научи нещо ново. Най-големите имена в ските са минали от тук и сме горди с това. Мечтаем си да открием нови таланти сред децата, които тренират. 
В последните години ски-спортът продължава да се радва на интерес. Нуждаем се от повече популярност в чужбина. И от едно по-бързо идване от София. Семействата имат отстъпки от лифт-картите, за деца до 7 години услугите са безплатни. Имаме гъвкава ценова политика, включително за ветераните."
Уважени сме и от Люба Кленова, зам.-кмет на Самоков:
"Туризъм , култура, социални дейности, образование са моите области. Иска ни се курортът да е целогодишен, зелен, на световно ниво. Търсенето определи това, което се предлага. Инвестира се в база и инфраструктура. Факт е, че се придобива една обща визия, изчиства се. Работим по проект за нов център на Боровец. Цялото пространство ще отговори на търсенето и нуждите на икономическата дейност, като се впише в средата.  
Хората се научиха да ни се обаждат и да ни казват нещата, било по-остро или по-меко. Така разбираме за неща, които не сме предполагали. Може би не винаги хората са щастливи от крайния резултат. Действаме според ситуацията. Паркирането дразни хората. Непочистените тротоари също, а те не са и достатъчни. Започнахме с вело и пешеходни алеи от стария център към вилните селища към с.Радуил и Костенец - в момента пешеходците се движат по платното.

Самоков е известен с художествената си школа, първата печатница. Доспевската къща ще има и стая, посветена на фотографията, която също тръгва от Самоков, от фамилията Карастоянови. Там ще има и стая на първия кмет. Зоната ще се обособи като историческа и културна. Образописовата къща също е там, тя е с много ценни стенописи. В момента се руши и всячески се опитваме да намерим финансиране за спасяването ѝ.
Крайречната зона е в началото на града, продължава като паркова зона и към София. Имаме си всичко - планина, море (част от яз.Искър), река. Имаме и ледена пързалка, изместихме я пред спортната зала, на пътя към Боровец. Интересът е по-голям, става голяма забава. Имаме и минерална вода и предлагането на СПА-процедури в Белчин е на високо ниво, там целогодишно е пълно. И всичките ни ученици могат да карат безплатно ски през ваканциите и по една седмица всеки зимен месец. Има поле за подобрение на спортното училище. Не може винаги да сме на върха."
И от един от символите на града и на българския спорт, Петър Попангелов:
"Снегът не трябва да е много, трябва да е достатъчен. Опашката за нощно каране е 150 м., чака се 10-15 минути. Още не съм карал нощем, иначе карам три пъти седмично за да поддържам форма. Познавам Боровец от две годишен. Трябва да се оправи чистотата, да се подобри инфраструктурата. Иначе като писти е много удобен курорт.
Започнал съм на 2 години и 10 месеца на пистата до х.Мусала. Харесвам пистите в Куршевел, в Австрия също. Голямата разлика между изкуствения и естествения сняг е, че естественият е без пари.
Петър Попангелов
От всичките години за кариерата поддържаме връзка с Алберто Томба. Живее си от името, бохем е. Сега давах и аз автограф на един клиент, той е видял снимките ми с Томба. Правим по няколко снимки на ден със семейства с деца. Имах предложение и от Атомик, може и да е било грешка, че съм отказал. Трудно е да си работодател, хората не им се работи. Разходите ни са по-големи, отколкото на морето. Българинът е специална марка, всички приятели казват, че им е тежко.
Не вярвам, че всяко дете иска и може да кара ски, но трябва да се откъснат от екраните. След 10 спускания се чувстваш перфектно." 
Финалният гост е Благовестка Томова, Председател на Сдружение на хотелиерите в Боровец:
"Курортът е много красив в бяла премяна. Гостите са обаче най-важни. Както обикновено водещи са от Великобритания. Само две години не бяха заради КОВИД, след тях са българите. Една дестинация трябва да разчита на собствения си пазар. Постарали сме се да разнообразяваме програмите на хотелите. Изненадващо, на трето място са гостите от Израел, досега бяха предимно през лятото при нас.
После идват от балканския пазар - Сърбия, Македония, Косово, Турция, техният ръст е най-голям. Идват индивидуално и групи приятели и семейства. Проблемът с паркирането още не е намерил решение. Трябва да се направи паркинг на влизане с шатъли. Следим световните тенденции, взимаме добрите практики.
Надявам се да сме на правилния път. Трябва да имаме мъдростта да запазим природата. Да намерим баланса на технологията и визията с природата. Тук не се разреши презастрояване. Има проблем с инфраструктурата в самия курорт и с довеждащата - пътят Самоков-София не е обезопасен, всеки ден има инциденти. За съжаление борбата ни за подобряването му е без успех.
Благовестка Томова
Боровец има различен тип хотели по категории - от семеен до най-високи категории. Почти няма места. Горда съм, че работя в реновиран хотел. Доста колеги последваха нашия почин. Въпреки позакъснялата зима се надявам на добри резултати в края на сезона.
Много хотели дават пакети, които носят и специфична емоция - анимация за деца, кулинарни класове, работилници с глина и камъни, йога класове. Персоналът продължава да е сериозен проблем за целия сектор. Непрекъснато се правят курсове за обучение и системи за стимулиране. Не виждам краткосрочно решение, дано съм лош пророк.
Съприкосновението с планината е най-зареждащото усещане."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26

"60 от сърце" - безплатни театрални представления за деца и уязвими групи

Режисьорът Олег Степанов, продуцентът Траян Велев и актрисата Десислава Моралес са екипът, който стои зад множество инициативи, за които разказаха при своето гостуване в предаването "Добър вечер, София". Първият спектакъл разработен от тях е "Островът на съкровищата". Идеята за създаването на детско представление идва от Олег Степанов,..

публикувано на 25.04.24 в 13:50

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект, който е базиран върху музика за театър, за кино, която съм писал през последните над 20 години...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

Откриват с изложба обновения Клуб на фоторепортера в подлеза под Ларгото

Клубът на фоторепортера отново отваря врати в подлеза под Ларгото. След обновяването, в него ще бъдат представени фотографии на изявени български и чуждестранни фоторепортери от национални медии. Те ще покажат най-силните си кадри от България и света. На 14 май ще бъде открита изложбата “Фотожурналистиката е жива“, която показва състоянието на..

публикувано на 25.04.24 в 12:25

Виолина Доцева и Кристина Топалова – KEYA с първи съвместен музикален проект

Първият си съвместен музикален проект осъществиха Виолина Доцева и Кристина Топалова - KEYA , споделиха те пред Радио София. „Преди това имахме един музикално-театрален проект, по сонетите на Шекспир, който аз инициирах. Не познавах тогава Виолина и си казах, че много ми харесва нейната енергия и нейното излъчване, и искам да работя с нея“,..

публикувано на 25.04.24 в 11:11

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където липсват около детски градини и училища. Около 24-та ДГ ще се правят нови тротоари, там работим и по..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12