Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Снегът не трябва да е много, трябва да е достатъчен

7
Боровец в момента
Снимка: Лили Големинова/Радио София

Изнесеното ни студио е в Боровец, където снежното настроение е най-добро. Пръв гост ни е Началникът на Спасителната служба Ангел Керкелев:
"В момента снежната покривка е около 10 см, има опасности от измръзвания. Завършил съм курсове в ПСС към БЧК, бил съм доброволец към отряд Самоков, от края на 2020 съм началник. Задължително се тръгва от доброволец, това е призвание.
Освен нашата база, има такива в Банско, на Алеко и на Пампорово-Студенец. Боровец е отдавна изграден като съоръжения и писти. Тук е много красиво и приятно, но не трябва да се прави шега с природата. За един ден може да се сменят годишните времена.Ангел Керкелев
Батерията на телефона в планината пада от студа и е хубаво да има външна. Не трябва да се надценява техниката, няма 100% гаранция. Имаме всичко необходимо като техника, но без хеликоптер. С него, всяка спасителна акция може да се извърши за 1 час.
Един планински спасител трябва да може добре да кара ски извън писта, да работи на скала, да има топографска подготовка и медицинска за първа помощ. Има и дами планински спасители. Когато ние не работим, е най-добре за всички. Всичко е в простите неща - да няма надценяване, тежките случаи се случват на най-добрите."
Мария Шейнова от Бороспорт поема щафетата:
"Безкрайно сме щастливи от този пръв снеговалеж. Отворени са почти 90% от пистите, няма проблем с вятъра. Има засилен интерес към дневно и нощно каране (18:30-22:00). Лифтът за него може да извози до 3000 души на час и няма чакане. През деня хората се разпръскват и по другите лифтове.
Удачно е отделянето на зона за забавление с шейни. Децата и родителите могат да се чувстват спокойни там. Бих посъветвала всички да внимават първо за безопасността си и тогава да правят снимки.
Мария Шейнова
Началото на сезона бе трудно, много важно бе производството на изкуствен сняг от декември до средата на януари. Курортът ни е с над 120-годишна история и винаги може да се научи нещо ново. Най-големите имена в ските са минали от тук и сме горди с това. Мечтаем си да открием нови таланти сред децата, които тренират. 
В последните години ски-спортът продължава да се радва на интерес. Нуждаем се от повече популярност в чужбина. И от едно по-бързо идване от София. Семействата имат отстъпки от лифт-картите, за деца до 7 години услугите са безплатни. Имаме гъвкава ценова политика, включително за ветераните."
Уважени сме и от Люба Кленова, зам.-кмет на Самоков:
"Туризъм , култура, социални дейности, образование са моите области. Иска ни се курортът да е целогодишен, зелен, на световно ниво. Търсенето определи това, което се предлага. Инвестира се в база и инфраструктура. Факт е, че се придобива една обща визия, изчиства се. Работим по проект за нов център на Боровец. Цялото пространство ще отговори на търсенето и нуждите на икономическата дейност, като се впише в средата.  
Хората се научиха да ни се обаждат и да ни казват нещата, било по-остро или по-меко. Така разбираме за неща, които не сме предполагали. Може би не винаги хората са щастливи от крайния резултат. Действаме според ситуацията. Паркирането дразни хората. Непочистените тротоари също, а те не са и достатъчни. Започнахме с вело и пешеходни алеи от стария център към вилните селища към с.Радуил и Костенец - в момента пешеходците се движат по платното.

Самоков е известен с художествената си школа, първата печатница. Доспевската къща ще има и стая, посветена на фотографията, която също тръгва от Самоков, от фамилията Карастоянови. Там ще има и стая на първия кмет. Зоната ще се обособи като историческа и културна. Образописовата къща също е там, тя е с много ценни стенописи. В момента се руши и всячески се опитваме да намерим финансиране за спасяването ѝ.
Крайречната зона е в началото на града, продължава като паркова зона и към София. Имаме си всичко - планина, море (част от яз.Искър), река. Имаме и ледена пързалка, изместихме я пред спортната зала, на пътя към Боровец. Интересът е по-голям, става голяма забава. Имаме и минерална вода и предлагането на СПА-процедури в Белчин е на високо ниво, там целогодишно е пълно. И всичките ни ученици могат да карат безплатно ски през ваканциите и по една седмица всеки зимен месец. Има поле за подобрение на спортното училище. Не може винаги да сме на върха."
И от един от символите на града и на българския спорт, Петър Попангелов:
"Снегът не трябва да е много, трябва да е достатъчен. Опашката за нощно каране е 150 м., чака се 10-15 минути. Още не съм карал нощем, иначе карам три пъти седмично за да поддържам форма. Познавам Боровец от две годишен. Трябва да се оправи чистотата, да се подобри инфраструктурата. Иначе като писти е много удобен курорт.
Започнал съм на 2 години и 10 месеца на пистата до х.Мусала. Харесвам пистите в Куршевел, в Австрия също. Голямата разлика между изкуствения и естествения сняг е, че естественият е без пари.
Петър Попангелов
От всичките години за кариерата поддържаме връзка с Алберто Томба. Живее си от името, бохем е. Сега давах и аз автограф на един клиент, той е видял снимките ми с Томба. Правим по няколко снимки на ден със семейства с деца. Имах предложение и от Атомик, може и да е било грешка, че съм отказал. Трудно е да си работодател, хората не им се работи. Разходите ни са по-големи, отколкото на морето. Българинът е специална марка, всички приятели казват, че им е тежко.
Не вярвам, че всяко дете иска и може да кара ски, но трябва да се откъснат от екраните. След 10 спускания се чувстваш перфектно." 
Финалният гост е Благовестка Томова, Председател на Сдружение на хотелиерите в Боровец:
"Курортът е много красив в бяла премяна. Гостите са обаче най-важни. Както обикновено водещи са от Великобритания. Само две години не бяха заради КОВИД, след тях са българите. Една дестинация трябва да разчита на собствения си пазар. Постарали сме се да разнообразяваме програмите на хотелите. Изненадващо, на трето място са гостите от Израел, досега бяха предимно през лятото при нас.
После идват от балканския пазар - Сърбия, Македония, Косово, Турция, техният ръст е най-голям. Идват индивидуално и групи приятели и семейства. Проблемът с паркирането още не е намерил решение. Трябва да се направи паркинг на влизане с шатъли. Следим световните тенденции, взимаме добрите практики.
Надявам се да сме на правилния път. Трябва да имаме мъдростта да запазим природата. Да намерим баланса на технологията и визията с природата. Тук не се разреши презастрояване. Има проблем с инфраструктурата в самия курорт и с довеждащата - пътят Самоков-София не е обезопасен, всеки ден има инциденти. За съжаление борбата ни за подобряването му е без успех.
Благовестка Томова
Боровец има различен тип хотели по категории - от семеен до най-високи категории. Почти няма места. Горда съм, че работя в реновиран хотел. Доста колеги последваха нашия почин. Въпреки позакъснялата зима се надявам на добри резултати в края на сезона.
Много хотели дават пакети, които носят и специфична емоция - анимация за деца, кулинарни класове, работилници с глина и камъни, йога класове. Персоналът продължава да е сериозен проблем за целия сектор. Непрекъснато се правят курсове за обучение и системи за стимулиране. Не виждам краткосрочно решение, дано съм лош пророк.
Съприкосновението с планината е най-зареждащото усещане."

По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

След отварянето на пещта

Доц. Красен Троански ни представя изложбата Моментум , която се открива на 28 март в Чешкия център от 18 ч.: "Идеята се роди във връзка с юбилея на специалността "Дизайн на порцелан и стъкло" в НХА. Историята ни е свързана с Пражката академия и това е естествено продължение и избор на колеги, с които да отбележим празника ни. Искаме да..

публикувано на 25.03.23 в 16:00

По селата и у нас

Десислав Лафчиев, околоселски пътешественик за едноименната поредица : "Проектът стартира преди около 10 години. Винаги съм бил голям фен на селата, родителите ме оставяха за 2-3 седмици. Свобода без вечерен час, да можеш да тичаш по горите! В този период 2013-4 не се споменаваше хубавата страна на селата и тогава решихме да ги покажем. Има около..

публикувано на 25.03.23 в 15:00
С Александър Балкански

За цирка няма възраст

Премиера на новата програма на цирк „Балкански“- Александър Балкански е в студиото: "Ние сме седмият цирк с най-високото европейско признание, еквивалент на "Мишлен". Само пет цирка имат нашата конструктура - цирк шапито без мачти. На първо място в програмата ни са украински артисти, после идва италианска дресура на кучета, внучката ми на 8 години..

публикувано на 25.03.23 в 11:50

Травматично тийн-преживяване в песен

Група „Lefties“ представят новата си песен с видеоклип.  Даниел Стайков – вокалист и основател на групата е с нас в студиото по този повод: " Сляти " е първият ни опит да направим любовна драма. Начинът по който се качва нагоре една връзка и после слиза надолу. Песента съм я написал на 15 години за първата си приятелка. Тя беше тогава на 19. Беше..

публикувано на 25.03.23 в 11:30

Джаз скитници и измамници по Буратино

Милица Гладнишка и Никеца представят: "Лисицата и Котарака - Два вокала и една щура китара в една съботна вечер": "Никеца го видях в едно предаване за таланти, направо ме отвя. След време се събрахме в един уъркшоп по "Майстора и Маргарита". Тогава разбрахме, че можем заедно да правим музика, първата песен бе по текст на Булгаков. Правим различни..

публикувано на 25.03.23 в 10:54
София и Мила

Грешката и значението ѝ за артиста

Започва третото издание на Фестивала за илюстрация и графика – ФИГ. За него ни говорят Мила Михайлова – организатор и София Попйорданова - автор: "Грешка в книгата на Аз-а" е темата, около която се събираме. Трима родни автори и трима чуждестранни са участниците. Работилниците ни са за ризо и ситопечат, тази вечер е перформативна вечеря с терор..

публикувано на 25.03.23 в 10:37

Реставрират играчки за радост на деца бежанци

От фондация „От нас зависи“  са предприели кампания за реставриране на дарени плюшени играчки, които след това да бъдат подарени на деца-бежанци. В благородната инициатива се включват както семейства, така и училища и детски градини, а децата на бежанците сами избират плюшените си приятели. „Работим с няколко групи нуждаещи се..

публикувано на 24.03.23 в 19:43