Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петър Павлов:

За проектирането и строителството на сградите у нас има добър контрол, но не и за експлоатацията

Проф. Петър Павлов
Снимка: БНТ

Сградите основно се изчисляват за хоризонтално земетресение. (Малка е вероятността да сме точно в епицентъра на вертикален трус.) С отдалечаване от епицентъра ъгълът на сеизмичните вълни намалява и вертикалният трус постепенно се доближава до хоризонталния.

Това обясни пред Радио София проф. Петър Павлов - ръководител на Националния център по сеизмично инженерство при УАСГ.

По думите му, на места в Турция (►) са се натрупали няколко фактора, които са допринесли за рухването на сгради, включително и презастрояването, например.

След земетресенията в Албания (2019) и сега в Турция експертът твърди, че в България се строи по по-добри стандарти, което дава по-голяма сигурност за зданията.

Той очерта 4 типа строителство. От тях най-рискови са сградите, вдигнати без инженери, „на база интуицията на отделни майстори“ –  главно в селата, но има немалко и в градовете, включително и в София. Те са с недостатъчен брой конструктивни елементи, които биха поели са измисли въздействия.

Проф. Павлов припомни, че е започнал процес на паспортизация на сградите. Той е особено важен за сградите, строени преди 30-ина години, защото при констатация на слабости, може да се отправят предписание за укрепване на съответните конструкции.

Срокът за паспортизацията беше 2024 година, но при едно от служебните правителства беше отменен и в момента няма крайна дата за изпълнение.

За широко разпространените панелни блокове е имало програма на Световната банка. Установено е че в България има седем архетипа на панелни жилищни сгради, но не на всички могат да се намерят строителните книжа. Това е доста неприятно.

Експертът изтъкна, че в съществуването на сградата има три етапа: проектиране, строителство и експлоатация. При първите два етапа има сравнително добър контрол.

Според Павлов новото строителство е до-добро, а сградите – по-устойчиви, защото са правени по норми, които с годините постепенно са завишавани.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45

Зрелищно и цветно

Десетки дами на мотори ще отпразнуват Международния ден на жените мотористи във Велико Търново на 11 май. С подробностите слушаме Лили Осойска от сдружение “Жените Мотористи ЕМпауърд България”: "Днес празнуваме за пръв път извън София. Тази година честваме за шести път, шествието с мотори е зрелищно и цветно. Това си е наш празник, все повече жени..

публикувано на 11.05.24 в 09:46