Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме празника на лозарите и винарите

Снимка: Fb/Националното сдружение на българските лозари

Честит празник на лозарите! Какво е да си лозар в България – земята на траките и виното, но и страна с модерно винопроизводство, технологии, иновации и стабилен износ? Какви са предизвикателствата в сектора? Интересни данни, факти и истории за българското винопроизводство разказа Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари.

"Днес е един от дните, в които нито един лозар или винар не трябва да търси оправдание защо се черпи", сподели той и добави, че още е рано да се каже ще има ли добра реколта през тази година, тъй като има резки температурни инверсии.

"Всички, които имаме завод на открито сме в ръцете на Господ и годината ще бъде такава, каквато Господ даде да бъде за нас. Така че ние затова празнуваме нашия светия и покровител  Трифон Зарезан и дай Боже той да е благосклонен към всички нас за да получим една добра реколта", каза Василев.

Той сподели, че в днешна Европа и България е много трудно за винарите и лозарите, тъй като конкуренцията е жестока. 90% от винарите са коректни, но има едни 10%, които развалят имиджа на бранша. По думите му проблемите са, че се създават втори вина или се внася грозде, което е извън ЕС без документи и го декларират като българско.

Василев поясни, че българите по нищо не отстъпваме като лозари на страни като Франция и Италия, но единствено нямаме 200 годишен маркетинг. Един национален продукт не може да бъде представен от една или друга изба, а трябва да е национален бранд и да бъде подкрепен от държавата. Много от българските изби решават да не гледат лозя, тъй като им е по-доходоносно да си купят вино от други страни.

Всяка година оставаме все по-малко и по-малко и затова се борим да има нов лозарски регистър. Ние искаме да имаме реален бизнес, който да е протекциониран", коментира той. Василев добави, че в Северна България по-добре виреят белите сортове, а в Южна червените.

Чуйте още подробности по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

11 минути аплодисменти след премиерата на "Стажантът" в Кан

Дългоочакваният филм „Стажантът“ - един от 22-ата игрални филма в надпреварата за „Златната палма“ в Кан, се радва на продължителни аплодисменти след прожекцията му. Филмът разказва за ранните години на Доналд Тръмп , тогава строителен предприемач, и за отношенията му с неговия довереник и ментор, адвокатът Рой Кон, който е тясно свързан с..

публикувано на 22.05.24 в 13:50

В Самоков официално откриха шахматен клуб за деца

Клуб по шахмат "Самоков“ бе официално открит в Градската художествена галерия "Проф. Васил Захариев“ в града. Автор на инициативата е Евгени Гюнкин. Пред Радио София той посочи, че това е добра възможност за децата да не стоят дълго пред компютъра, да имат смислена дейност и друга насока на свободното си време. Младите шахматисти бяха..

публикувано на 22.05.24 в 13:49

Авария остави без топла вода голяма част от София

За три дни без топла вода остават няколко големи района в столицата, поради авария на колектор на основни съоръжения в ТЕЦ "София", съобщиха от "Топлофикация – София". Създадена е незабавна организация на аварийните екипи, които ще работят денонощно до пълното възстановяване на услугата. Без топлоподаване ще бъдат сградите в карето бул...

публикувано на 22.05.24 в 13:28

Фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ оживява с внушителен 3D мапинг

Внушителен 3D мапинг ще бъде прожектиран на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май. Той е част от проекта „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“ и се показва за втори път в столицата, по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската..

публикувано на 22.05.24 в 12:07

Слънцето пробива облаците, но за малко

Днес в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но въздушната маса в Западна и Централна България ще е неустойчива и още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. До края на деня и през нощта срещу четвъртък на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност, съобщиха от НИМХ. Главно в..

публикувано на 22.05.24 в 07:35