Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григ и Десета симфония от Шостакович ще звучат в зала "България"

На 17 февруари 2023 година от 19.00 часа

Снимка: V. Balevska

На 17 февруари 2023 година от 19.00 часа в зала "България" ще се проведе концерт на Радиооркестъра, а в момента върви неговата репетиция. Двамата изявени български музиканти – диригентът Григор Паликаров и пианистът Георги Черкин ще представят заедно с Радиосимфониците Концерт за пиано от Едвард Григ и Симфония №10 от Шостакович. Повече подробности пред Радио София разказаха диригентът Григор Паликаров и солистът Георги Черкин.

По думите на Паликаров репетициите вървят много добре с много добра скорост. Той изрази надежда, че в петък ще се получи впечатляващ концерт, каквато е и тяхната задача.

"Прекрасно мина първата репетиция, ние отначало докрай изсвирихме концерта, като утре вече детайлно ще го поработим. Аз бих казал, че отдавна не бях свирил с Оркестъра на Радиото и мога да кажа, че имат уникален детайлен звук и мащабност. Уникално удоволствие е за мен", отбеляза Черкин. Началото на програмата започва с Едвард Григ.

"Той е ярък и наистина самобитен концерт в огромната литература за пиано и оркестър, в която има изключително много шедьоври. Но той носи своя собствен северен стил и в това отношение е един единствен, защото Григ е написал един концерт за пиано, пък другите композитори горе-долу не са писали. И този северен дух се усеща вътре в рамките на целия концерт. И колкото и да е популярен си дадохме сметка, че всъщност не звучи чак толкова често. Тъй като се свири с пианистите още в първата част в гимназиалния курс на обучение се смята за ученически, но той не е ученически, той е много зрял и дълбок концерт", коментира Поликаров.


Концертът е претърпял над 30 поправки, като той е бил повлиян от Шуман, а Григ е бил критикуван за това. Другото предизвикателство на събитието е Шостакович. По думите на Поликаров музиката, която определяме като класическа и включва няколко епохи не свършва в края на 19-и век. Тя продължава и в 20-и век и то с невероятни шедьоври, които са със същата сила на въздействие на майсторство и композиция като предишните.

Черкин отбеляза, че музиката може еднакво въздействащо да опише и доброто и злото, а Поликаров допълни, че въобще в 20-и век трудно намираме хора, които пишат големи симфонии и това въобще не е добър атестат за човечеството.

"Киното синтезира цялата музика написана досега и избира най-лесносмилаемите неща", отбеляза Черкин. Поликаров сподели, че филмът на Дейвид Линч "Синьо кадифе" е вдъхновен от 15-а симфония на Шостакович. И когато са правили снимките Линч я е пускал да звучи за да се вдъхновяват актьорите.

"Имам чувството, че когато са трудни времената правиш по-велико изкуство", сподели Черкин.

Чуйте още подробности по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“. Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев. „Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други..

публикувано на 21.05.24 в 13:42

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31

Авторът Валентина Мизийска дава съвети по творческо писане в своя сайт

Валя Мизийска обожава математиката и литературата. От малка чете много и постоянно предизвиква себе си с нестандартни задачи. Завършва природо-математическата гимназия в Бургас, специализира икономика в София и в продължение на 15 години работи в рекламния бизнес, където планира и организира промоции, ръководи екипи и управлява финанси, пише рекламни..

публикувано на 21.05.24 в 12:02
Фрагмент от кадър на Алекс Костадинов

Шест фотоистории провокират на тема "Перфектни тела"

Шест истории на танцьори разказват Коста Каркашян (хореограф и визуален артист) и Алекс Костадинов (фотограф) в изложбата "Перфектни тела" , която ще се открие тази вечер (18 ч.) в галерия „Топлоцентрала – Куб“ . Проектът им изследва начина, по който танцовите артисти разглеждат и оценяват сами телата си . Танцуващото тяло бива..

публикувано на 21.05.24 в 11:23

Mentor the Young: Да надскачаш себе си с помощта на по-опитен

Когато един проактивен младеж има възможност да черпи от опита и познанията на по-опитен човек, тогава се спестява време, спестяват се грешки, повишава се ефективността. Младите хора така се развиват по-бързо и резултатно, а менторът участва и помага за реализация на конкретни цели , които могат да бъдат личностни, кариерни или..

публикувано на 21.05.24 в 09:49

Слънчев ден преди новите облаци

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 22° и 27°,..

публикувано на 21.05.24 в 07:20