Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семинар "Женски травми" в подкрепа на жени, преживели насилие

Снимка: Радио София

Среща в „Радиокафе“ със Светлана Тодорова, която е вдъхновител, майстор на Акашовите записи, автор тест-практик, кристало-терапевт, практик по пренареждане на матрицата. От нея научихме повече за семинара, който ще се случи на 18 февруари в София, наречен „Женски травми“.

Както го описва самата тя, това име обединява 3 предизвикателни и трудни теми, с които много жени са се сблъсквали в живота си, а именно физическото, емоционалното и психическо насилие, сексуалните травми и гинекологични такива.

„Този семинар доста дълго го отлагах, понеже самата аз съм преживяла травми от всички направления, в различна степен. Работила съм изключително много със себе си, не само с методите, които практикувам, но и чрез други включително, за да мога да си подобря живота“, споделя Светлана Тодорова.

Тя разкри още, че в качеството си на терапевт, не е спирала да работи с хора и да им помага, макар самата тя да е имала тези травми, но никога не ги е обявявала открито.

„Понеже съм ги преживяла и имам своя личен опит, знам през какво минава една жена, когато това й се случва.“

"Вероятно всяка жена минава през тези травми, но е важно дали тя осъзнава, че има травма, дали осъзнава, че в нея има „заключени“ емоции, които не са отработени, че има мускулни блокажи в тялото й, в резултат на тези травми“, посочва терапевтът и допълва, че осъзнаването става с лична работа. 

"Много често ние не можем да приемем, че ги имаме. Второ - обществото не ги приема и не се говори за това, което допълнително нагнетява този огромен „коктейл“ от емоции, няма как сам да се пребориш с тях, сам да ги отработиш, особено, ако нямаш техники и подкрепа от най-близките и от специалист“, разкрива още тя.

За своите методи на работа, Светлана Тодорова поясни, че работи и онлайн, но когато е на живо, групите от хора са по-малки, поради силните емоции, които могат да се отключат, „а те трябва да бъдат обгрижени“, твърди тя.

Специалистът посочи каква е спецификата например, на сексуалните травми

„Това не непременно е свързано с физическо насилие, може да са погледи, подмятания, или неприлични реплики и предложения…възможни са всякакви ситуации, не е задължително да е сексуален акт“, отбеляза Светлана Тодорова.

От разговора в звуковия файл ще разберете още какво представляват гинекологичните травми, какви могат да са последиците от тях, какви са спецификите на този семинар, как той може да е полезен за всички, които го посетят.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 20.06.24: България десет дни след изборите

Коментатори в предаването "Форум" в четвъртък бяха Венци Мицов, бивш член на група "Хиподил", бивш политик, бивш общински съветник, журналист и преподавател в ЮЗУ "Благоевград", както и Орлин Милчев - известен български хип-хоп изпълнител и режисьор. Заедно с водещия Лъчезар Христов, те обсъдиха набелязаните теми: България десет дни след..

публикувано на 20.06.24 в 19:21

"Невинност без граници" - изложба посветена на бежанците

Днес, 20 юни 2024 г. отбелязваме Световния ден на бежанците и по този повод от 11:00 ч. на Терминал 2, "Пристигане", летище София беше открита изложбата "Невинност без граници". Тя документира живота на деца и семейства от Сирия, настанени в центъра за бежанци в Харманли. 19 пана с фотографии показват човешките истории зад статистиките и..

публикувано на 20.06.24 в 17:45

Четвърто издание на форума Green Transition

Водещи експерти, политици и бизнес лидер ще обсъдят най-актуалните теми, свързани с прехода към устойчиво бъдеще по време на 4-тото издание на Green Transition, което ще се състои от от 26 до 28 юни 2024 г. в София Ивент Център. Веднага след изборите за Европейски парламент, за форума в София пристигнат трима еврокомисари, петима генерални и..

публикувано на 20.06.24 в 17:21

"Белене – смели истории от първо лице" ще обиколи и български градове

След 3-дневно гостуване в Музея на жертвите на комунизма във Вашингтон, българската интерактивна изложба "Белене – смели истории от първо лице" ще гостува в български градове, но все още се обмисля по какъв маршрут. Експозицията използва съвременни технологии и изкуствен интелект и е базирана на проекта "Истории от Белене" на фондация..

публикувано на 20.06.24 в 16:04

Започна активният период на летния туризъм

Днес в 23:50 ч. българско време официално ще настъпи астрономическото лято. Какъв летен сезон очакваме, какви дестинации избират българите за лятна почивка, кои чуждестранни туристи посрещаме у нас и има ли ръст в цените през този сезон? По темата за това какви са проблемите с кадрите през летния сезон и ще намерят ли решение говори Константин..

публикувано на 20.06.24 в 15:13

България ще бъде представена на "World Paella Day Cup 2024"

За първи път България ще има представител на Световната купа по паеля "World Paella Day Cup 2024" . Научихме от сънародника, който ще ни представял в събитието – Николай Тодоров-Ник, който сподели, че кампанията върви изключително добре, а нейният първи решаваш етап ще приключи на 25 юни. "Досега нещата се движат в желаната посока, гласуването..

публикувано на 20.06.24 в 14:55

Доброволци с достъп до космическия телескоп TESS помагат на астрономията

Българският астроном към NASA и института SETI д-р Веселин Костов е в София и тази вечер ще изнесе лекция, в която ще представи възможностите на космическия телескоп TESS. Ще обясни как може хора, обичащи науката, да използват данните от апарата и да помагат в анализирането им, да допринесат за откриването и изследването на нови екзопланети...

публикувано на 20.06.24 в 14:20