Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За сборник по повод 135 години от основаването на СУ "Св. Климент Охридски"

Питат възпитаници на Алма Матер плаши ли ги изкуственият интелект

Софийски университет "Свети Климент Охридски"
Снимка: Ани Петрова

Софийският университет "Св. Климент Охридски" се готви за отбелязване на 135-годишнината от основаването си. Той е създаден на 1 октомври 1888 година като висш педагогически курс. Централната част на сградата му е построена с дарение на братята Евлоги и Христо Георгиеви на стойност 6 милиона златни лева.

Първият ректор е големият български езиковед и учен акад. Александър Теодоров-Балан.

Основните прояви за годишнината ще са в началото на октомври т.г. и около патронния празник на Алма Матер - на 25 ноември".

Но вече започна изготвянето на сборник, наречен „Университетът на бъдещето“, с авторски текстове на възпитаници на Алма Матер. Съставители са зам.-деканът на Факултета по славянски филологии проф. д-р Амелия Личева, и доц. Дария Карапеткова.

„Годишникът на Софийския университет даде повод да си дадем сметка какво имат възпитаниците да кажат по отношение на своя опит във висшето училище. Тази традиция произведе вече два прекрасни сборника (за 125-ата и 130-ата годишнина). В тях събрахме лични спомени и случки на различни поколения възпитаници. Те разказаха изключително интересни и забавни истории от своето пребиваване в университета. Естествено стигнахме до необходимостта да поразсъждаваме малко по-визионерски, с проекция в бъдещето и така се роди идеята за темата на новия сборник. Предлагаме я на вниманието на всички, които искат тази година да се включат – „Университетът на/в бъдещето“, обясни пред Радио София доц. Дария Карапеткова (►).

Та подчерта, че двата сборника до този момент са резултат от тяхната инициативност, но и от спонтанно потърсилите ги възпитаници, които добросъвестно са подходили и предложили свои спомени. Получил се е неочакван колаж от физиономии, популярни и по-малко известни имена, както и разкази, отразяващи епохите на съответните сюжети.

Инициаторите са предложили (незадължителни) въпроси за кандидатите за тазгодишния сборник "Университетът на бъдещето". Например: Кога завършихте СУ и с какви спомени свързвате следването си? Смятате ли, че сте взели от следването всичко, което е можело? Оттогава връщали ли сте се в Университета? Как изглежда той за Вас с днешна дата? Важни ли са за публичния образ на СУ думите, с които говорим за него? Плаши ли Ви навлизането на изкуствения интелект в света ни? Каква е Вашата препоръка към днешните студенти? Какъв трябва да е Софийският университет след 50 години?

За още подробности чуйте разговора на Христина Иванова.

Ако сте завършили СУ "Св. Кл. Охридски" и искате да участвате в томчето със свои разсъждения, може да пишете на адреса: godishnina@abv.bg, заедно с име, специалност, година на дипломиране и имейл за контакт. Не се бавете.


По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Зелено четене

Надежда Динева представя  Националната кампания "Зелено четене": "Кампанията е моя лична кауза, тя достига до повече хора. Срещнах подкрепа от литературни клубове, общини, книжни клубове. Правилните послания ни намират." Подробности от кампанията - в звуковия файл.

публикувано на 25.05.24 в 15:00
Георги Марков и Здравка

Адресите на любовта - Георги Марков

Писателят Георги Марков е женен за първата си съпруга Деспина, негова съседка в Княжево, когато в санаториума за гръдно болни среща Здравка Лекова. Тя е младоженка и е почти уплашена от смазващата самоувереност на този рано побелял мъж. Любовта им е по-силна от общественото мнение. Двамата се развеждат, женят се и заживяват в две стаички в..

публикувано на 25.05.24 в 14:00
С Йоана Алексиева и Стефани Лалева

Горско парти

Фестивал "Боровинкови нощи" на хижа Амбарица - Йоана Алексиева и Стефани Лалева: "Разлика с предния фестивал е, че доброволците оттогава (2014-2019) сме организатори сега. Районът е известен с големите боровинкови масиви. Хижата е една от най-великолепните в района на Троян. Мястото има изключително силна енергия. Хижата спечели награда за най-добри..

обновено на 25.05.24 в 11:34
Стражарите на нашата съвест

София вчера и днес

„София вчера и днес – документалното кино разказва“ - доц.д-р Теодора Стоилова-Дончева: "Събитието е инициатива на списание "Кино", входът е свободен. В 6 вечери показваме специално подбрани документални филми за София от 28 май в Дома на киното - три филма с обща дължина от час и 40. Филмът на Елдора Трайкова от 1992 "Неонови приказки" има много..

публикувано на 25.05.24 в 11:32

За фамилатлонци

На Фамилатлона тази година ще е "време за семейството". Яна Алексиева от Асоциация "Родители" споделя: "Подготовката за големия семеен фестивал отнема време и енергия. На 8 юни в Южния парк на голямата поляна ще се забавляваме. Стана традиция, хората го очакват. Ще има над 40 участника. Толкова хора представят различни игри и каузи. Фамилатлонът..

публикувано на 25.05.24 в 10:36

Да влезеш в историята

На Международното биенале във Венеция с Маги Гигова: "Много е ласкателно за българския павилион - много е посещаван. Миналото срещна бъдещето. Инсталацията ни "Съседите" изследва българския ГуЛаг, според италианските критици. Разтърсващ, въздействащ на всички нива - обоняние, сетивност, осветление. Разказите на оцелелите от българския ГуЛаг е с..

публикувано на 25.05.24 в 10:24
Иван Янакиев

Иван Янакиев, БДВО: Трябва да обогатяваме и надграждаме езика

Силата и ролята на комуникациите в днешно време са особено важни в отправянето на послания по значими за обществото теми. Това е мултидисциплинарна област, изискваща комплексни умения, динамиката на развитието дори е още по-голяма от тази на технологиите. Експертите в тази област трябва да са не само за пример в изказа, но чрез медиите..

публикувано на 24.05.24 в 17:54