Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потопете сетивата си в "Тайнственият кладенец" не само като зрители


Театър-лабиринт, който изследва какво представлява самоличността и кои сме ние отвъд стените си, когато си позволим да бъдем автентичниТова предлага Диана Миленкова, създавайки особеното представление "Тайнственият кладенец", през което всеки зрител преминава индивидуално, със отделно записан час, като при психотерапевт.

„Най-специалното в този театър е, че зрителят престава да бъде зрител. Той излиза от тази роля просто да наблюдава представление, което се развива пред него, а става участник, обясни пред Радио София Миленкова. Зрителят преминава през представлението, като през едно преживяване и среща актьорите по пътя си. Всъщност те са част от неговата лична история и от това, което на него ще му се случи. Всеки зрител интерпретира по различен начин на историята, дава своя собствено отражение върху нея и тя се развива по различен начин.

В този театър се използва не само визуалното, а и всички останали сетива.

„Ние работим много често със затворени очи. Това позволява да се включат останалите сетива. Включваме повече звук, включваме водене - това позволява човек да се отпусне и да бъде воден в тъмното, дава се поле на въображението. Увеличава доверието на хората - да кажем, че това е един от ефектите на този тип театър.Вв лабиринта се изисква повече интимност, повече съкровена споделеност. Може би в днешната виртуална култура все повече има нужда от подобен род преживявания“, отбеляза още Диана Миленкова.


Диана Миленкова и Биляна Георгиева и Мария Бояджиева 

Колкото за конкретното представление, тя напомни, че кладенецът има много символни значения, той може да е източник на жива вода, той е един вид портал, в който обаче човек трябва да се довери и да скочи, да се гмурне в неизвестното.

„Няма да издавам съвсем точно моята суперсила каква е – допълни от свое страна Биляна Георгиева, сценограф и костюмограф на представлението. - Само ще кажа, че ние сме изследователи, така да се каже, изследваме всичко в този процес, самото пространство. Магията  се ражда общо и затова при нас няма само актьори, а хора с много различни интереси.“

Може не да гледате, а да участвате и преживеете представлението тази неделя

Чуйте разговора на Мария Бояджиева.

Проектът е създаден от независими артисти и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", програма "Творчески стипендии" 2022, със съдействието на “Театрална къща "Миларт“ и Читалище „Пламък“.

По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад мъж се нуждае от средства за лечението си

Константин Сакаян е част от администрацията на Комисия за защита от дискриминация. За жалост, при него е установено злокачествено образувание в единият крак, а именно "Сарком на Юинг", което е силно прогресиращо. Той е спешно е насочен към клиника в България, но поради влошаване на състоянието му Косьо и майка му са потърсили възможмост за лечение..

публикувано на 13.05.24 в 18:45

Първо издание на инициативата за пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе в Банкя

Първото издание на събитието по пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе на 18 май 2024 г. в Банкя. То се организира от родителите на загиналия в пътен инцидент 17-годишен Стефан Стефанов, които основават фондация с неговото име. "Чрез това събитие искаме да посеем зрънцето на отговорността. И да покажем по иновативен начин,..

публикувано на 13.05.24 в 18:23

Призове за най-добър учител на годината

Връчиха наградите на националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р на икономическите науки Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование;..

публикувано на 13.05.24 в 17:20
Ирина Стоянова и Андреа Драгов

Необичаен фестивал за триизмерно изкуство ще обедини всички изкуства в рамките на 4 дни

Ирина Стоянова и Андреа Драгов са организатори на Фестивал за мултиизмерно изкуство Delta Dimensions, един необичаен фестивал, въвеждащ ни в мистериозния свят на огледалата. "Нарекохме го Мулти арт фест, което означава, че той се състои от множество различни изкуства, а целта е те да бъдат съчетани заедно в един поток на въображението...

публикувано на 13.05.24 в 17:16

Бизнесът у нас

Плановете на бизнеса да наема нови хора през предстоящите шест месеца до септември са умерени. В същото време дефицитът на кадри продължава да е най-големият проблем на пазара на труда. Това показва шестото прогнозно проучване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта, която обединява най-големите HR агенции в страната. В..

публикувано на 13.05.24 в 16:04

В дебютната си изложба Изабел Иванова поглежда към храната като изкуство

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с младата художничка Изабел Иванова. На 14 май тя ще открие своята дебютна самостоятелна изложба , носеща краткото, но експресивно заглавие „Яж!“, която е насочена към визуалното "поглъщане" на цветовете и многообразието на храната. Изабел е родена във Видин, занимава се с изкуство от..

публикувано на 13.05.24 в 15:20

Евден Димитров – EVDN представя новия си сингъл "Monroe"

Евден Димитров – EVDN направи премиера в Радио София на новия си сингъл„Monroe”.В него той си колаборира с певицата Лили Янакиева „Последните две години имахме удоволствието да свирим заедно, също и на промоцията на „Семейни ценности“. Мисля, че нейния глас е уникален. Много добро попълнение към нашия колектив“, каза EVDN. Той сподели,..

публикувано на 13.05.24 в 14:58