Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Чеширков, ВКБООН:

България трябва да продължи подкрепата си за бежанците от Украйна

Борис Чеширков

През последната една година България, хората и правителството откликнаха с огромна щедрост, за да приемат и помогнат на десетки хиляди украинци в нужда. 
Това беше забележителна проява на солидарност с тежкото положение на бежанците. Страната ни беше сред първите, които предоставиха временна закрила на бежанци от Украйна, което е от решаващо значение за достъпа им до права и услуги.

  • По официални данни на Държавната агенция за бежанците и Главна дирекция „Гранична полиция“ от 24 февруари 2022 г. досега в България са влезли близо 1,1 милиона украински бежанци.

Повече от 151 000 бежанци от Украйна са регистрирани за временна закрила, а около 50 хиляди са останали в страната. В хотели и държавни бази в момента са около 10 хиляди. Другите живеят в общини, в квартири и т.н. и много от тях се справят самостоятелно.

Войната обаче продължава. Остава необходимостта от силна подкрепа за бежанците. 
Много от пристигналите у нас украинци имат добро образование и квалификация, умения, опит и желание да се интегрират и да допринесат за обществото.

Върховния комисариат на ООН в България (ВКБООН) се обедини с още 17 партньори – УНИЦЕФ, СЗО, БЧК, кàмари и др., за да стартира българската глава от регионалния План за отговор на бежанска ситуация (ПОБС) за 2023 г. Те призовават за оказване на помощ в размер на 43,4 милиона щатски долара, за да се помогне на правителството  на България в предоставянето на жизненоважна подкрепа за до 200 000 бежанци от Украйна в страната.

Трагедията от войната е огромна, изтъкна пред Радио София Борис Чеширков – съветник „Комуникации“ във ВКБООН:

„Говорим за милиони хора, които са директно афектирани от военните действия. Над 13 милиона са напуснали принудително домовете си. Сред тях са и 8 милиона, които са станали бежанци из Европа, включително и в България. Други около 5 милиона са разселени вътре в Украйна. Има разделени семейства, много от бежанците, които са извън страната, са жени и майки с деца.“

Чеширков подчерта, че 12 месеца по-късно нуждите за внимание и подкрепа на бежанците растат.

Експертът припомни, че в Европейския съюз бе пусната т. нар. директива за временно закрила, с която всички страни членки да предоставят международна закрила и бежански статут на хората, които бягат от Украйна. Сега Директивата е обновена и ще важи за още 1 година – до 4 март 2024 г.

„Програмите, които развиваме - ние го правим в подкрепа на правителството, е за социално-икономическо включване предимно, за да можем да им помогнем, особено на тези, които имат умения, имат образование“, допълни Чеширков. Съществуват бариери - езика, необходимостта от гледането на децата, но в същото време децата на доста от украинците, които вече работят у нас, са записани в български училища.

Около 3500 от украинците имат сключени трудови договори.

В заключение Борис Чеширков изтъкна: 

„Между 50-те хиляди от тези бежанци в България има много, които са в уязвими категории. Те ще имат нужда от продължителна помощ, докато трае временната закрила. Важно е да преодолеем тази извънредна ситуация, която ни завари. Трябва да продължим да помагаме, солидарността на България е нужна на хората от Украйна. Те трябва да се включват повече в обществото ни, колкото и да искат и да очакват да се завърнат у дома си - в безопасност и с достойнство.“

Чуйте целия разговор на Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понаучиха ли се зрелостниците кое как се пише?

Точно 50 дни преди държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература (БЕЛ), платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се 12-окласници . Под наслов "Животът няма „аУтокорект" се публикуваха задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало, специално насочено към..

публикувано на 17.05.24 в 19:54

Строителството по еко стандарти дава добавена стойност и конкурентни предимства

Климатичният отпечатък на строителната индустрия продължава да расте. Според последните данни на ООН, през 2021 г. строителният сектор е бил отговорен за над 34% от търсенето на енергия, както и за около 37% от замърсяването с въглероден диоксид, в резултат на енергоемкостта и управлението на строителството на сгради. Строителството е..

публикувано на 17.05.24 в 18:36

Европейски послания и концерти, които оставят диря – програмата на Варненско лято 2024

Две години делят най-старият музикален фестивал в България – Варненско лято , от отбелязването на 100-годишнината от неговото първо издание. Интересните моменти от тазгодишното издание разкрива артистичният директор на фестивала, цигуларят Марио Хосен , който само преди дни имаше концерт с Paganini ensemble  в Музикферайн във Виена. "..

публикувано на 17.05.24 в 18:06
Искрен Иванов

Искрен Иванов: И Китай, и САЩ нямат интерес войната в Украйна да има победител и загубил

Войната на Русия срещу Украйна е част от едно по-голямо геополитическо противопоставяне между САЩ и Китай. В момента тя е в задънена улица. " Китай няма интерес нито Русия да загуби тази война , защото ще остане сам срещу Щатите и техните съюзници. Няма интерес и Русия да я спечели , защото тогава тя ще възвърне сферите си на влияние от..

публикувано на 17.05.24 в 17:33

Швейцарските "апостоли на спорта" не са забравени в България

Национална спортна академия "Васил Левски" и Посолството на Конфедерация Швейцария съвместно провеждат конференция „Делото на швейцарските учители – послание и предизвикателство към бъдещите поколения“. Тя е посветена на Деня на българския спорт и 130-ата годишнина от пристигането на швейцарските учители, които полагат основите на..

публикувано на 17.05.24 в 16:37
Двамата президенти вече са дебатирали като кандидати

Два договорени дебата между Тръмп и Байдън, Вашингтон - с военна помощ за Израел за 1 млрд. щ.д.

В делото срещу бившия президент Доналд Тръмп за даване на пари за купуване на мълчания тази седмица бе разпитан ключовият свидетел за прокуратурата – бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен. Именно Коен се сочи като посредника между президента и получавалите пари за мълчание. В съда в Манхатън адвокатът говори за отношенията си с Тръмп, но..

публикувано на 17.05.24 в 15:54

"Денят на пчелите" ще се проведе за четвърта поредна година

На 18.05.2024 г. от 10:00 до 18:00 ч. за четвърта поредна година ще се състои любимия на всички еднодневен фестивал "Денят на пчелите". Локацията е "Голямата слънчева поляна" в Южния парк в София от страната на бул. Гоце Делчев, до Детската площадка. Събитието се организира от "Истински мед" по случай Международния ден на пчелите и има за цел да..

публикувано на 17.05.24 в 15:18