Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Баницата нареди България на 5-о място в кулинарна класация

Снимка: Taste Atlas

Българската баница беше класирана в топ 10 на най-вкусните ястия със сирене в света. Тя заема пета позиция в класацията на Taste Atlas.

В топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света попадат още два български традиционни специалитета - овчарска (41 позиция) шопска салата (14 позиция).

В различните краища на България баницата със сирене се прави по различен начин и може да има различен вкус, обясни пред Радио София проф. д-р Ана Кочева, ръководител на секция „Диалектология“ в Института за български език при БАН. В това тя се е убедила с колегите си, докато са пътували във връзка с работата над интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия.

„Обиколихме Мизия, Тракия, Македония, българските исторически диаспори по света. Установихме, че баницата е най-традиционното българско ястие. Тя е свързана както с празничната трапеза, така и с ежедневието“, разказа проф. Кочева.

По думите ѝ, някои от лексемите, с които се обозначава баницата, имат славянски произход, което е доказателство колко отдавна се приготвя по нашите земи. Други названия са млин, клин, зелник („но не е непременно със зеле, а с всевъзможни зелении от градината – лапад, спанак, дори билки“) и други.
Най-старата позната форма е „гибаница“ във Видинския край. (Глаголът нагибам означава сгъвам, прегъвам.) Има названия и от турския език, например бюрек, сладката татлия и т.н.

Познати са още млечна, дърпана, мързелива, ялова баница.

Можем да говорим за кулинарни балканизми и по отношение на езика, и по отношение на храната“, акцентира проф. Кочева.

Това може да се установи и на кулинарната карта на БАН.

Върху баницата може да се екстраполират и много от ритуалите, от вярванията и отношението към хляба – от замесването до консумирането при различни поводи, допълни още специалистката от БАН. Тя съобщи, че скоро предстои да излезе книгата "Езикът на българската кухня", а до 2 години по-късно - обемист "Български диалектен кулинарен речник". 

Чуйте целия разговор на Данаил Конов.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С кмета Иван Алексиев

Поморие е благословен град

Радиокафе гостува на община Поморие в съвместно предаване на Радио София и Радио Бургас. В Поморие все още има много туристи. Затова и с кмета Иван Алексиев г оворим за развитието на града като атрактивна туристическа дестинация: "Поморие е много хубав, интересен град. Запазва своя чар. Създаваме спокойствие, духовен град сме. Историите,..

публикувано на 07.09.25 в 10:52
Иляна Мирчева

Усилията не спират

„Отново на училище“ - кампания на Фондация „Запази Доброто“ за набиране на учебни пособия, които да подпомогнат децата лишени от родителски грижи в КСУДУ гр. Мездра и децата от ЦОП гр. Роман.  Слушаме  Иляна Мирчева от Фондация „Запази Доброто“: "Това са деца, на които няма кой да даде тласък в живота. Благодарение на дарителите ни сме им..

публикувано на 06.09.25 в 12:00
д-р Ивайло Симеонов

Още за "правенето" и "бъденето"

Стресът е навсякъде около нас – често ни мобилизира, но понякога и подкопава психическото и физическото ни здраве. Това е темата на поредното събитие на "Рацио" на 9.9 . Кога полезният стрес преминава в дистрес и какво можем да направим, за да не се превърне той в дългосрочна заплаха? Как ни влияе на ума, на тялото и на клетъчно ниво? Отговори от..

публикувано на 06.09.25 в 11:35
Симона Панова

Обичам героите си като истински хора

В новата си фентъзи поредица „Градска самодива“, авторката на хитовата трилогия „Змей закрилник“ разширява вселената на своите герои с нова вълшебна поредица с аромат на билки и пресен хляб. „Градска самодива“ на Симона Панова, е книга първа от изпълнена с магия и легенди история, която се развива само месеци след „Змей омайник“ и ни запознава с нови..

публикувано на 06.09.25 в 10:31

Да се докоснем до историята

По повод Съединението на България само на 6 и 7 септември (събота и неделя), Националният военно-исторически музей ще представи оригиналните знамена, свързали съдбата си с онзи знаменателен миг преди 140 години – Славея Сурчева от НВИМ: "Рядко знамената се представят пред публика, но по повод голямата годишнина могат да се видят осем оригинални..

публикувано на 06.09.25 в 10:00

През февруари 2026 г. ще бъде завършен новият корпус на 55-о СУ "Петко Каравелов"

През февруари следващата година ще бъде завършен корпусът на 55-о Средно училище "Петко Каравелов“ в столичния район "Студентски“. Новото крило, което се изгражда от миналата година, ще позволи на още 300 ученици да се обучават в образователната институция. Ще бъде изграден втори СТЕМ център с 4 зони - природни науки, зелени технологии,..

публикувано на 05.09.25 в 17:55

Доброволци могат да се погрижат за дръвчетата от "Новата гора нa София"

"Новата гора на София" е мащабна залесителска инициатива на Столичната община, в рамките на която вече са засадени над 180 000 нови дървета. Инициативата цели трансформация на пустеещи общински земи в гора и изграждане на зелен филтър в близост до София, който да подпомогне подобряването на качеството на атмосферния въздух. Проектът стартира..

публикувано на 05.09.25 в 17:25